Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

✱ «Ωφέλιμο για τους αγρότες», δηλώνει ο Θ. Σκυλακάκης
✱ «Μακριά από τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα», υποστηρίζει η αντιπολίτευση
✱ Μέχρι το τέλος του μήνα κατατίθεται προς έγκριση στην Κομισιόν

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση δέχθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» λίγες μέρες μετά την παρουσίασή του από την κυβέρνηση. Το Σχέδιο κατατέθηκε στη Bουλή για να συζητηθεί στις τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πριν υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλα τα κόμματα εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική, καθώς, όπως κατήγγειλαν, δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς, και το Σχέδιο υποβάλλεται στην Κομισιόν ερήμην τους.

Παράλληλα, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν, τα οποία δεν συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, θα προκαλέσουν περισσότερες ανισότητες, ενώ θα ευνοήσουν τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές. Ειδικά, δε, για τον αγροδιατροφικό τομέα, υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι το Σχέδιο βρίσκεται μακριά από τους παραγωγούς και δεν λύνει τα προβλήματά τους, ενώ δριμεία κριτική ασκήθηκε και για τα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής για τον τελικό χρήστη.

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπεραμύνθηκαν του σχεδιασμού τους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο «με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο». Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε, μεταξύ άλλων, πως «στον αγροτικό τομέα, τα 750 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα θα βοηθήσουν καθοριστικά τον κλάδο, ενώ το Σχέδιο προβλέπει επίσης επενδύσεις στη βιοποικιλότητα, σε αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.».

Όπως είπε, «όλα αυτά αφορούν είτε άμεσα, είτε έμμεσα το σύνολο των Ελλήνων πολιτών». Παράλληλα, εξήγησε ότι το Σχέδιο θα καταστήσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας 180.000-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και μόνιμη αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026, ενώ θα συμβάλει στην κάλυψη του επενδυτικού κενού.

Αντιδράσεις

Στην αντεπίθεση πέρασε ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, αναφέροντας πως «οι ενισχύσεις που θα φτάσουν άμεσα στους παραγωγούς είναι ελάχιστες. Ας μην υπόσχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι τα πάντα θα τα λύσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα φτωχό για τον πρωτογενή τομέα, εφόσον συζητάμε για μόλις 800 εκατ. ευρώ, όταν εμείς προτείναμε, μελετημένα και κοστολογημένα 1,75 δισ. ευρώ. Είναι ιδιαίτερα φτωχό τόσο για την παραγωγή, όσο και για την αγροδιατροφή που είναι η κινητήριος δύναμη για την απασχόληση, τις εξαγωγές και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός τομέας, στον οποίο πρέπει να κατευθυνθούν τα κονδύλια, ώστε να θωρακιστεί η πρωτογενής παραγωγή είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Για Σχέδιο που δεν έχει ούτε περιφερειακή ούτε παραγωγική διάσταση μίλησε ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας. «Αγνοεί τον πρωτογενή τομέα, περιορίζεται σε αόριστες αναφορές, όπως αγνοήθηκε ο πρωτογενής τομέας και στο πλαίσιο στήριξης των πληττόμενων κλάδων από την πανδημία. Δεν έχει σε προτεραιότητα τον στόχο της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση κατά συνέπεια του τομέα των εξαγωγών», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο που αντί για Ελλάδα 2.0, θα έπρεπε να λέγεται Ελλάδα 5.0», τόνισε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, άσκησε κριτική για την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών.

«Σε κάποιες δράσεις, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αν δεν υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ότι τα χρήματα θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ στα χέρια πέντε εταιρειών και οι δημόσιες υποδομές θα είναι από εδώ και μπρος ιδιωτικό κεφάλαιο», ανέφερε. Για «ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Επόμενα βήματα

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει η επίσημη κατάθεση του σχεδίου στην Κομισιόν. Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου να υπάρχει έγκριση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο, να ακολουθήσει η τεχνική συμφωνία, ώστε μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα να λάβει προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ.

Πριν από την έναρξη υλοποίησης, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το εγκεκριμένο Σχέδιο.