Υπό δρομολόγηση ο εθνικός φορέας πιστοποίησης μηχανημάτων

ΕΚΑΓΕΜ: «Ανάσα» στους Έλληνες κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων

Θετική εξέλιξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν γεωργικά μηχανήματα προέκυψε μετά από ενέργειες της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ). Όπως έγινε γνωστό με πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης, με έγκαιρες και μεθοδικές παρεμβάσεις επιλύθηκε, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, το πρόβλημα που είχε προκύψει εδώ και μερικούς μήνες, εμποδίζοντας τη συμμετοχή των ανωτέρω επιχειρήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης του τρέχοντος ΠΑΑ. Για το θέμα μίλησε στην «ΥΧ» η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Δήμητρα Εμμανουηλίδου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επίσπευση των διαδικασιών ώστε η χώρα μας να εκσυγχρονίσει πλήρως το εθνικό πλαίσιο πιστοποίησης των γεωργικών μηχανημάτων που παράγονται στη χώρα μας.

Δ. Εμμανουηλίδου: «Διττός ο κίνδυνος που αντιμετώπιζαν οι κατασκευαστές»

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας η κα Εμμανουηλίδου, το ζήτημα που είχε προκύψει το τελευταίο διάστημα και απειλούσε να παγιωθεί αφορούσε τα αγροτικά ρυμουλκούμενα παρελκόμενα που κατασκευάζονται στη χώρα μας, (συρόμενα ψεκαστικά, ρυμουλκούμενες πλατφόρμες και άλλα παρελκόμενα με τροχούς). «Αυτού του τύπου τα μηχανήματα χρειάζονται, όπως προβλέπει ο Κανονισμός ΕΕ167/2013, την πιστοποίηση από έναν Εθνικό Φορέα, τον οποίο η χώρα μας δεν διαθέτει. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εταιρείες μας θα ήταν αναγκασμένες να απευθυνθούν σε αντίστοιχους φορείς πιστοποίησης του εξωτερικού, κάτι που θα τους κόστιζε τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Εμείς γνωστοποιήσαμε το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και καταφέραμε να πετύχουμε μια τροποποίηση στο ΠΑΑ, ώστε να παρακαμφθεί προσωρινά αυτή η έλλειψη. Έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα ενταχθούν κανονικά στα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να μπορούν να προμηθεύσουν τον Έλληνα αγρότη με τα προϊόντα τους, αλλά παράλληλα ανοίγει εκ νέου ο δρόμος για τους Έλληνες κατασκευαστές, ώστε να απευθυνθούν και σε άλλες αγορές εντός ΕΕ».

Υπό δρομολόγηση ο εθνικός φορέας πιστοποίησης μηχανημάτωνΣτο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Σίμος Αυσαρίδης, τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΑΓΕΜ και ιδιοκτήτης εταιρείας κατασκευής παρελκόμενων. «Η εξέλιξη αυτή μάς βοηθάει πραγματικά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε αποκλειστεί από την αγορά. Όπως γνωρίζετε, η αγορά κινείται σχεδόν αποκλειστικά με τα σχέδια. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ η προεργασία και ο φορέας που θα μπορούσε να μας δώσει την απαραίτητη πιστοποίηση. Αν απευθυνόμασταν σε μια αντίστοιχη αρχή του εξωτερικού, το κόστος για μια ελληνική επιχείρηση θα ανερχόταν σε 10.000 ευρώ ανά κατηγορία μηχανημάτων και 2.000-3.000 ευρώ για την επαναπιστοποίηση ανά έτος. Αν λάβετε υπόψη σας ότι οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου μας διαθέτουν μηχανήματα τριών ή τεσσάρων κατηγοριών, το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα εκτοξευόταν στις 40.000 ευρώ ανά επιχείρηση». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Πολλές από τις εταιρείες πουλάνε μικρό αριθμό κομματιών ετησίως, κατά συνέπεια ένα τέτοιο κόστος θα ήταν καταδικαστικό». Όπως μας εξήγησε ο κ. Αυσαρίδης, με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου της ΕΚΑΓΕΜ, η εφαρμογή του Κανονισμού 167/2013 έγινε υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη της ΕΕ από 1/1/2018, εκτός και αν κάποιο κράτος διέθετε επαρκές νομικό πλαίσιο και πληρούσε τις εθνικές προδιαγραφές, όπως π.χ. στην περίπτωση της Ιταλίας, ηγέτιδας στον χώρο των αγροτικών μηχανημάτων.

Όπως σημείωσε από την πλευρά της η κα Εμμανουηλίδου, «δεν επαναπαυόμαστε εδώ, αυτή είναι μόνον η αρχή, καθώς εργαζόμαστε, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και την ελληνική Πολιτεία, ώστε να δημιουργήσουμε Εθνικό Φορέα πιστοποίησης και Τεχνική Επιτροπή. Εκτιμούμε ότι με πολλή δουλειά θα είμαστε σε θέση σε περίπου έναν χρόνο να έχουμε θωρακίσει τον κλάδο με τις απαιτούμενες δομές, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα μελλοντικά». Τόσο η κα Εμμανουηλίδου όσο και ο κ. Αυσαρίδης, μας πληροφόρησαν ότι η ΕΚΑΓΕΜ έχει ετοιμάσει πλαίσιο προτάσεων, ώστε η χώρα μας να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο και να αποκτήσει ο κατασκευαστικός κλάδος των ελληνικών αγροτικών παρελκόμενων μια νέα δυναμική. «Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι εργαζόμαστε ώστε σύντομα όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι πιστοποιημένες με ISO 9001, κάτι που ισχύει άλλωστε για τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ.

«Θετική εξέλιξη, χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος»

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο Ανδρέας Κουτσοκώστας, ιδιοκτήτης εταιρείας που κατασκευάζει ρυμούλκες και άλλα παρελκόμενα, που εντάσσονται πλέον κανονικά στα Σχέδια Βελτίωσης. «Είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο των Ελλήνων κατασκευαστών, γιατί με αυτό που φαινόταν να ισχύει θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα να πουλήσουμε. Πλέον, έχουμε το χρονικό περιθώριο για να ανταποκριθούμε στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να επισημάνω ότι ναι μεν, κατά την περίοδο που τρέχουν τα Σχέδια, οι πωλήσεις μας αυξάνονται σημαντικά, ωστόσο με τον τρόπο που αυτά υλοποιούνται, δημιουργούνται πολλά προβλήματα και πολλές φορές υποχρεωνόμαστε να βάλουμε πλάτη». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών εταιρειών του κλάδου: «Είναι άλλες οι δυνατότητες των δικών μας επιχειρήσεων και άλλες των μεγάλων εισαγωγικών εταιρειών. Δυστυχώς, ο τρόπος που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια δεν μας βοηθάει. Όσα κατά καιρούς εξαγγέλλονται από την Πολιτεία, όπως για παράδειγμα κάποιες πρωτοβουλίες στήριξης των μικρών επενδύσεων μέσω ΕΤΕΑΝ, παραμένουν στα λόγια. Θα θέλαμε από το κράτος να στηρίξει τις επιχειρήσεις μας, που όχι μόνο δίνουν εργασία στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό αλλά πραγματοποιούν, στο μέτρο του δυνατού, και εξαγωγές», ανέφερε ο κ. Κουτσοκώστας.