Ετήσιος απολογισμός & στόχοι για το 2025: Το «ταμείο» της χρονιάς που έφυγε και οι πρώτες σκέψεις για το νέο έτος, Μέρος Β’

07/01/2025
10'+ διάβασμα
etisios-apologismos-stochoi-gia-to-2025-to-tameio-tis-chronias-pou-efyge-kai-oi-protes-skepseis-gia-to-neo-etos-meros-v-343085

Στην αυγή του νέου έτους, η «ΥΧ» απευθύνεται σε αγροτικούς φορείς, συνδέσμους, οργανισμούς, αλλά και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, καλώντας τους να κάνουν ένα πρώτο «ταμείο» για το 2024, αλλά και να εισφέρουν στόχους, προβλέψεις και ευχετήριες δηλώσεις για το 2025. Πάντοτε από τη σκοπιά του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου, η οποία έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ για ορθό σχεδιασμό, έγκαιρο προγραμματισμό πρωτοβουλιών και, πάνω από όλα, διάθεση και άρτιο συντονισμό από όλους τους εμπλεκομένους, ώστε το νέο έτος να προσφέρει την πολυπόθητη ώθηση στον πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ξανά το δικαίωμα στο χαμόγελο στους ανθρώπους που τον στελεχώνουν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΓΑ

Η κλιματική κρίση επαυξάνει τις ζημίες στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα

Ο ΕΛΓΑ, το έτος 2024, κατόπιν εντατικής προσπάθειας των υπαλλήλων και της διοίκησης του Οργανισμού, πέτυχε να καταβάλει εγκαίρως τις υψηλές αποζημιώσεις μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, οι οποίες έπληξαν κυρίως τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, κατέβαλε τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για ζημίες απώλειας φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ. Διαμόρφωσε, επίσης, τα ψηφιακά αρχεία, για την πληρωμή προκαταβολών, για τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών 2022 και 2023. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές αποζημιώσεις για απώλεια φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες κατεβλήθησαν εντός του 2024, πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Η εντεινόμενη κλιματική κρίση επαυξάνει τις ζημίες στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα. Όταν τα αγροτικά νοικοκυριά δοκιμάζονται και κινδυνεύει το εισόδημά τους, εμείς ως Οργανισμός εξαντλούμε τις δυνατότητές μας, για να σταθούμε κοντά τους, με αξιόπιστο εκτιμητικό έργο και κοστολόγηση των αποζημιώσεων, για τους δικαιούχους παραγωγούς.

Μέχρι σήμερα, ευτυχώς, έχουμε επιτύχει οι εκτιμητές – γεωτεχνικοί υπάλληλοι του ΕΛΓΑ να αξιολογούν τις ζημίες με ακρίβεια, δικαιοσύνη και με ταχύτητα – κατά το δυνατόν– να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις.

Δεσμευόμαστε ότι και στο νέο έτος, 2025, με αφοσίωση στην εκπλήρωση του καθήκοντος, οι υπάλληλοι και η διοίκηση του Οργανισμού θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες των Ελλήνων αγροτών. Ευχόμαστε καλές και χαρμόσυνες γιορτές, με υγεία, και στο νέο έτος η αγροτική κοινωνία να βιώσει ευημερία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΠΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΤΗΣ EFSA

Παρών και φέτος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κρίσεων ο ΕΦΕΤ

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απευθύνουν εγκάρδιο χαιρετισμό προς τα μέλη και τις διοικήσεις των αγροτικών συνδέσμων, των φορέων, των οργανισμών, των ιδρυμάτων και προς όλα τα στελέχη και τους αξιωματούχους που ενεργοποιήθηκαν και τη χρονιά που τελειώνει προς την κατεύθυνση της προστασίας και της προάσπισης της ασφάλειας και της ποιότητας των πολύτιμων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της υπαίθρου χώρας μας!

Η κοινή δράση, η αδιάλειπτη συνεργασία και η επικοινωνία όλων των διοικητικών μονάδων που είτε ανήκουν στον κρατικό μηχανισμό και την αυτοδιοίκηση, είτε στους παραγωγούς που μοχθούν για τα προϊόντα τους μέσα σε αντίξοες και μεταβαλλόμενες συνθήκες, είτε στους καταναλωτές που είναι οι τελικοί αποδέκτες της διαδρομής των τροφίμων από το χωράφι στο ράφι, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στο σύγχρονο οικοδόμημα του παραγωγικού μοντέλου της πατρίδας μας, ώστε να αντιμετωπίζει άμεσα απρόβλεπτες κρίσεις σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις ανταγωνιστικότητας που επιβάλλονται στον κόσμο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, η νέα προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας («One Health»), η οποία ενοποιεί την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, είναι ιδανική ευκαιρία για να ακολουθηθεί μια παγκόσμια στρατηγική διεπιστημονικής αντιμετώπισης προβλημάτων δημόσιας υγείας που εδράζεται πλέον στην επικοινωνία και στη συνεργασία σε κάθε τομέα της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, είτε εκφράζεται σε τοπικό, είτε σε εθνικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση ανθρώπου, ζώων και οικοσυστήματος.

Ο ΕΦΕΤ ήταν παρών στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή κρίσεων που ανέκυψαν και το έτος που μας αποχαιρετά, προσφέροντας τις υπηρεσίες του βάσει των αρμοδιοτήτων του και της πολυετούς ελεγκτικής εμπειρίας του σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να παρασχεθεί η όσο το δυνατόν αμεσότερη θεραπεία στα προβλήματα που ανέκυπταν στην αγροτική παραγωγή όσο αυτά επηρέαζαν την ασφάλεια των τροφίμων.

Με σεβασμό στη φωνή των ανθρώπων της παραγωγής, με αγάπη στη γη που μας προσφέρει τη ζωή μέσω της τροφής μας και με πείσμα μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών, ο ΕΦΕΤ ενισχύει το κρίσιμο έργο του μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς για να προστατεύει τη δημόσια υγεία και τα συμφέροντα του καταναλωτή και τις χρονιές που θα καλωσορίσουμε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Από την παράδοση στην καινοτομία: Η νέα εποχή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων 

Το 2024 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον πρωτογενή μας τομέα. Τη χρονιά που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 100 χρόνια αδιάκοπης συνεισφοράς της αγροτικής έρευνας στη χάραξη πολιτικών που προωθούν την καινοτομία, την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα. Προετοιμάζοντας τις δράσεις και τους στόχους μας για το μέλλον, με την καθοδήγηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτουμε, πλέον, τις βάσεις για τη μετάβαση του πρωτογενούς τομέα σε ένα νέο πρότυπο που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας.

Ενεργοποιούμε το πλέον πολύτιμο εργαλείο που έχουμε για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την έρευνα και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης μέσω των εκπαιδευτικών δομών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στον αγροτικό κόσμο. Και επενδύουμε ακόμα περισσότερους πόρους στην καινοτομία και στην επιστημονική γνώση, στοιχεία που όχι μόνο θα κάνουν την παραγωγή πιο αποδοτική, αλλά και θα προστατεύουν τους φυσικούς μας πόρους. Άλλωστε, ο σύγχρονος πρωτογενής τομέας απαιτεί εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Το 2024, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, καταρτίζοντας χιλιάδες νέους αγρότες και μελισσοκόμους. Για το 2025, στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την κατάρτιση όλων των Νέων Αγροτών και να επεκτείνουμε τις εκπαιδευτικές δράσεις μας στον τομέα της μελισσοκομίας, ενισχύοντας τις δεξιότητες περισσότερων από 800 μελισσοκόμων. Επιπλέον, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας, θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες των σπουδαστών και των στελεχών μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ένας ακόμα μεγάλος μας στόχος είναι να προωθήσουμε τα εξαιρετικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Η ποιότητα και η μοναδικότητά τους είναι αυτά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν και θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση τους στις διεθνείς αγορές. Τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ είναι η καρδιά της αγροτικής μας ταυτότητας και πιστεύουμε ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο αγροτικό χάρτη, υποστηρίζοντας αυτό που χαρακτηρίζει διεθνώς την ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία.

Το 2025 είναι μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Μια χρονιά, κατά την οποία ο Οργανισμός θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών που σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, όπως οι δράσεις για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Με αφοσίωση στο όραμα για το μέλλον, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, προωθώντας την καινοτομία, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του.

Διαβάστε επίσης

Ετήσιος απολογισμός & στόχοι για το 2025: Το «ταμείο» της χρονιάς που έφυγε και οι πρώτες σκέψεις για το νέο έτος, Μέρος Α’

Στην αυγή του νέου έτους, η «ΥΧ» απευθύνεται σε αγροτικούς φορείς, συνδέσμους, οργανισμούς, αλλά και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, καλώντας τους να κάνουν ένα πρώτο «ταμείο» για το 2024, αλλά και να εισφέρουν στόχους, προβλέψεις και ευχετήριες δηλώσεις για το 2025. Πάντοτε από τη σκοπιά του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου, η οποία έχει περισσότερη […]

06/01/2025 10'+ διάβασμα

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΠΑ)

Συνεχίζουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο και το νέο έτος

Και το νέο έτος, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της αλυσίδας της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αγροδιατροφής γενικότερα.

Όσον αφορά τις εγχώριες δράσεις, θα εντείνουμε την επιστημονική μας συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις ζωονόσους στην κτηνοτροφία, την προστασία και την αξιοποίηση της βιοποικιλότητας και την καθολική εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ιχνηλασιμότητας και ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων, με σημαντική επέκταση των δράσεών μας στον χώρο του HORECA. Ταυτόχρονα, θα εντείνουμε τις δράσεις μας στον χώρο του οινοτουρισμού, ως έχοντες την προεδρία του αντίστοιχου Εθνικού Συμβουλίου.

Σε διεθνές επίπεδο, ετοιμάζουμε την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία μας ως πάροχοι τεχνικής βοήθειας σε χώρες ιδιαίτερου διπλωματικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του υπό ίδρυση Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου μας, ΔΑΜΙΑ, για την ακαδημαϊκή διπλωματία. Το 2025 αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και παραγωγικό!

ΔΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜ. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ – ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, Δ/ΝΤΗΣ ΕΡΓ. «ΔΕΝΔΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ & ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, HORTLAB»

Αφοσίωση στην αποδοτικότερη γεωργική παραγωγή με την «αγροτεχνολογία»

Η διαχρονική δυναμική του πρωτογενούς τομέα μας και για το 2024, πέρασε μέσα από συμπληγάδες πέτρες. Ως πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδράζεται στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα, και θεραπεύει τη σύγχρονη γεωπονική επιστήμη της «αγροτεχνολογίας» (όπως η γεωργία ακριβείας, η χρήση των drones, η ρομποτική για τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίας, η βιοτεχνολογία κ.ά.), μαζί με τους συναδέλφους μου, καλούμαστε καθημερινά από τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματά τους.

Η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, το πολλαπλά αυξημένο κοστολόγιο παραγωγής και η σωρεία παραγωγών που έχουν πληγεί από τις τρέχουσες θεομηνίες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, αποτελούν στοιχεία συναγερμού αναδιάρθρωσης στόχων παραγωγής, με σκοπό την επισιτιστική ασφάλεια. Oι προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας είναι πάρα πολλές, γιατί είναι συνδεμένες με το παγκόσμιο στερέωμα, όπως η υποβάθμιση των εδαφών και της ποιότητας του αρδευτικού νερού σε συνδυασμό με την όλο και αυξανομένη αλατότητα στις γεωργικές γαίες.

Αειφορικές πρακτικές, σε διασύνδεση με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, είναι σε θέση να δώσουν αποτέλεσμα ώστε αφενός να εξασφαλιστεί η ροή παραγωγικών φάσεων στη γεωργία και αφετέρου να διατηρηθεί ακέραιο το ελάχιστο αγροτικό εισόδημα για τους πληθυσμούς της υπαίθρου.

Για το 2025, θα πρέπει ο παραγωγός να συνειδητοποιήσει ότι είναι ο κύριος κρίκος της αλυσίδας από το χωράφι στο πιάτο, αλλά όχι μόνος του. Για να μπορέσει να του εξασφαλίσει συνεχόμενο και εγγυημένο εισόδημα η γη του και το κεφάλαιό του, σε συνδυασμό με την προσωπική του εργασία, θα πρέπει να συνεργαστεί και να συμμετάσχει σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά πλάνα αναπτυξιακής και συμβολαιακής παραγωγής, όπου καθημερινά θα βελτιώνει τις διαδικασίες παραγωγής του, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών της κοινωνίας (βιομηχανία, εμπόριο, καταναλωτές).

Το κράτος θα πρέπει επιτέλους να δώσει αναπτυξιακό χώρο στη βέλτιστη αξιοποίηση φυσικών πόρων και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, εξασφαλίζοντας παράλληλα συστήματα γεωργικής παραγωγής τέτοια, που να εδραιώνει την παγκόσμια παρουσία της χώρας στον χάρτη εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Το 2025 θέλει προσωπική και συλλογική βούληση για να γίνει πιο παραγωγικό, πιο αποδοτικό και πιο ασφαλές για τη γεωργία. Γνωρίζοντας και αναζητώντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, μπορεί να αφήσει αποτύπωμα με θετικό πρόσημο, όχι μόνο για τον οικονομικό του αντίκτυπο, αλλά και για την τεχνολογική εδραίωση ιδεών και πρακτικών σε όλη την ύπαιθρο χώρα, που τόσο πολύ έχει απαξιωθεί.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΑΚΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, Δ/ΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Εντονότερη η υιοθέτηση και η επιτυχής ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων στον αγροτικό τομέα

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τις εντονότερες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προσπάθειες για την υιοθέτηση και την επιτυχή ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων που καλύπτουν όλη την αλυσίδα αξίας της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, αυτό που τα προηγούμενα χρόνια εμφανίστηκε στη χώρα μας σαν μια «θεωρητική προσέγγιση» παραγωγής, επιχειρείται πλέον να μετουσιωθεί σε μια πραγματική, αξιολογημένη και επωφελή προς τους παραγωγούς καλλιεργητική πρακτική.

Η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πράγματων (Internet of Things), το blockchain και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες καταβάλλεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν γρηγορότερα και πληρέστερα, πλέον, στην αγροτική παραγωγή, παρέχοντας λύσεις για την αντιμετώπιση σειράς προκλήσεων, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών (http://plantlab.deapt.upatras.gr/el/), αποτελώντας σημαντικό κόμβο καινοτομίας στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα, συνέβαλε, αλλά και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσω της δημιουργίας και της πειραματικής αξιολόγησης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες συνθήκες και στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής/καλλιέργειας. Απώτερο σκοπό και πρόκληση αποτελεί η μετατροπή και ο μετασχηματισμός όλων των δεδομένων και εργαλείων που η τεχνολογική εξέλιξη προσφέρει σε μια ακριβή, αξιόπιστη και εφαρμόσιμη οδηγία προς τον Έλληνα παραγωγό, ικανή προς επιτυχή προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις παραγωγής και αύξηση του οικονομικού αποτελέσματος της καλλιέργειας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΕΣΥΦ)

Από τον προβληματισμό στην ελπίδα, για να γίνει η φυτοπροστασία καταλύτης των εξελίξεων

Μετά από δύο χρονιές ανόδου του γεωργικού τομέα, ζήσαμε το πρώτο «φρένο» το 2023 και την επάνοδο σε αυτό που λέμε «νεκρά», στο αυτοκίνητο, το 2024. Ήταν, λοιπόν, κανονική η κατάσταση στη γεωργία το 2021 και 2022 ή, τελικά, κανονικό είναι αυτό που ζήσαμε το 2023 και περισσότερο ίσως το 2024; Οι πόλεμοι, που έφτασαν δίπλα μας, πυροδότησαν δραματικές αυξήσεις των τιμών των εισροών και της ενέργειας. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ισορροπίες τρόμου στο αέριο, το άνοιγμα και το κλείσιμο των εμπορικών δρόμων και τα χρηματιστήρια εκτόξευσαν αντίστοιχα τις τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων. Δυστυχώς, αυτή, πάνω-κάτω, είναι η νέα κανονικότητα και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών θα πρέπει να είναι μήνυμα επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της ΕΕ, σε ένα ταξίδι που θα μας οδηγήσει στον δρόμο της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής. Ο παραγωγός πρέπει να μπορεί να παραμείνει στα χωράφια του, το περιβάλλον να είναι ανθεκτικό απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ο καταναλωτής να μπορεί να απολαύσει τα αγαθά που επιθυμεί. Το 2024, είχαμε στον ΕΣΥΦ το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και επικέντρωση στους στόχους μας.

Η ατζέντα του 2025

Είχαμε και έχουμε πολύ σημαντικά για το μέλλον έργα, που πρέπει να ολοκληρώσουμε:

  • Το Νέο Σχέδιο αναθεώρησης του Κανονισμού 547/2011, σχετικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης (labelling) για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, με την εισαγωγή των ψηφιακών ετικετών.
  • Την προσπάθεια να δώσουμε στον παραγωγό μια συσκευασία που θα ελαχιστοποιήσει την επαφή του με το σκεύασμα και θα είναι έτοιμη για ανακύκλωση, το Close Transfer System (CTS), το κλειστό σύστημα μεταφοράς.
  • Αγωνιζόμαστε για την αποδοχή της πρότασης της CYCLOS και την υπογραφή της ΚΥΑ που θα καθορίσει το πλαίσιο συλλογής των κενών συσκευασιών από τον αγρότη.
  • Ταυτόχρονα, με δημοσιότητα, παρεμβάσεις και συνεργασίες με φορείς, αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η μάστιγα των παρανόμων.
  • Ο ΕΣΥΦ ήταν παρών στις εξελίξεις για την ψηφιακά υποβοηθούμενη γεωργία, μέσα από το πρόγραμμα ICAREUS, για την ορθή εφαρμογή των drones. Επίσης, είχε συμμετοχή στο πολύ σημαντικό έργο του ψεκασμού σε ζώνες/σειρές φύτευσης και σημειακού ψεκασμού. Οι Επιτροπές του ΕΣΥΦ συνέχισαν να έχουν άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους, για την αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων.
  • Τον Οκτώβρη, ο ΕΣΥΦ φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία τις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνδέσμων (EAN), κάτω από την αιγίδα του ευρωπαϊκού μας συνδέσμου CLE.

Ενθαρρύνουμε τη δυναμική συμμετοχή των μελών και την έκφραση όλων των απόψεων, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε έγκυρα και έγκαιρα τον χώρο μας απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της φυτοπροστασίας και συνεργαζόμαστε με τον ΣΕΠΥ, τον ΣΠΕΛ και τον ΣΕΑΜ. Το πλαίσιο εξωστρέφειας του ΕΣΥΦ συνεχίζεται και το 2025, με τεκμηριωμένες θέσεις και δυναμικές παρεμβάσεις, για να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων στη φυτοπροστασία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΣΣΕΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (ΣΠΕΛ)

Ο κλάδος των λιπασμάτων ανταποκρίνεται, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις στους Έλληνες αγρότες

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, ο κλάδος των λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης φυτών απέδειξε ότι ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, επενδύοντας στο τρίπτυχο γνώση – τεχνολογία – καινοτομία.

Αντιμέτωποι με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αβεβαιότητα, τα νέα κανονιστικά πλαίσια, αλλά και οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή, ο κλάδος των λιπασμάτων παρέχει στους Έλληνες αγρότες καινοτόμες λύσεις και προϊόντα υψηλών προδιαγραφών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καλλιεργειών.

Οι αβιοτικές καταπονήσεις αποτελούν τον κύριο παράγοντα μείωσης των τελικών αποδόσεων των καλλιεργειών και, υπό τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, ο ρόλος της θρέψης φυτών είναι καθοριστικός. Η υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης για τη διαχείριση της καλλιέργειας, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και τοπικές συνθήκες, αποτελεί την προϋπόθεση που διασφαλίζει τη βιώσιμη και ανθεκτική γεωργική παραγωγή, καθώς και την ανταγωνιστικότητα του αγρότη.

Αποτελεί γεγονός ότι η ενίσχυση, μέσω των Oικολογικών Σχημάτων της ΚΑΠ, λιπασμάτων ή προϊόντων λίπανσης με νέες τεχνολογίες, είχε μεγάλη αποδοχή από τους αγρότες, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία του να επικεντρώνονται οι πολιτικές σε καλλιεργητικές πρακτικές που, ταυτόχρονα, ενισχύουν την αγροτική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ΣΠΕΛ, μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς το 2024, συνυπέγραψε τη Διακήρυξη της Αμβέρσας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκή βιομηχανίας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητάς της. Παράλληλα, ο ΣΠΕΛ, ως ο συλλογικός φορέας έκφρασης του κλάδου, διοργάνωσε ένα από τα μεγαλύτερα σεμινάρια εκπαίδευσης των μελών του για το νέο νομοθετικό πλαίσιο κυκλοφορίας λιπασμάτων και με τις δράσεις του ενίσχυσε περαιτέρω τη συνεργασία του με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, για την ανάδειξη της συμβολής του ρόλου της θρέψης στην αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής.

Η επίτευξη των στόχων της ΕΕ να παράγουμε περισσότερα με λιγότερες εισροές προϋποθέτει την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου παραγωγής, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θρέψης, και σε αυτό το πλαίσιο ο κλάδος των λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης και τα μέλη του ΣΠΕΛ αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΠΕΛ, ευχόμαστε υγεία και το 2025 να είναι μια παραγωγική χρονιά για όλους!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΣΕΠΥ)

Ζητούμενο η ανθεκτικότητα, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η συνεχιζόμενη για τρίτη χρονιά σύρραξη στην Ουκρανία, η συνέχιση και η επέκταση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την προσαρμογή και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, επηρέασαν σημαντικά και τις εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα μας. Αναμφίβολα, πάντως, η κλιματική αλλαγή μας έδειξε και το 2024 ότι πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα, προκαλώντας και κατά τη φετινή χρονιά σημαντικά προβλήματα σε πολλές καλλιέργειες.

Mετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel το 2023, της οποίας τα αποτελέσματα είναι ορατά ακόμα και σήμερα στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλία, εξαιτίας των ξηροθερμικών συνθηκών είχαμε επιπρόσθετα φέτος μειωμένες αποδόσεις σε πολλές καλλιέργειες που, σε συνδυασμό με τις διεθνείς τιμές των προϊόντων, μας αφήνουν με σκέψη και περισυλλογή αναφορικά με τον χάρτη των καλλιεργειών για το 2025.

Ζητούμενο, λοιπόν, για την ελληνική γεωργία, αλλά και για τον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού για το 2025 και τα επόμενα χρόνια είναι η ανθεκτικότητα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που προσφέρει προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες. Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η σταδιακή εφαρμογή αναγεννητικών πρακτικών, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη λήψη αποφάσεων και σύγχρονης διαχείρισης, οι συνεργασίες στη μεταποίηση και την εμπορία μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκότερο κλίμα για την ερχόμενη χρονιά.

Ως ΣΕΠΥ «κρατάμε» από το 2024 το σημαντικό βήμα που έγινε στην καλλιέργεια της μηδικής, ως προς την υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου, και θα συνεχίσουμε δυναμικά και στη νέα χρονιά να υπηρετούμε και να υποστηρίζουμε τη διάδοση της χρήσης του και σε άλλες καλλιέργειες, όπως το ρύζι, καθώς μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί το τρίπτυχο για υψηλές ποσοτικά αποδόσεις, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και, τέλος, δημιουργία επώνυμου τελικού προϊόντος.

Ο ρόλος του Συνδέσμου μας και το 2025 αναμένεται να είναι κρίσιμος για τον τομέα μας και λόγω των εξελίξεων που αναμένουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των φυτικών ποικιλιών που προέρχονται μέσα από τις νέες τεχνικές γενετικής βελτίωσης (CRISPR κ.λπ.). Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ μέσω των στρατηγικών «Green Deal» και «From Farm to Fork» και ευελπιστούμε εντός του 2025 να έχει αίσια κατάληξη, ώστε το γενετικό υλικό να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

Τέλος, ελπίζουμε και το 2025 η «οικογένεια» του ΣΕΠΥ να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, μετά και τη δυναμική είσοδο στον σύλλογό μας πολλών φυτωριακών επιχειρήσεων και δεσμευόμαστε για ακόμα περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης στα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και τον τομέα γενικότερα. Εκ μέρους του Δ/Σ και των στελεχών του ΣΕΠΥ, εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και το νέο έτος να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη και επιτυχίες!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ (ΣΕΒΙΖ), ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ

Μία ακόμη απρόσμενη χρονιά – Αναζητείται σταθερότητα το 2025

Μετά τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα της Θεσσαλίας, ήρθαν οι ζωονόσοι των αιγοπροβάτων να προστεθούν στις προκλήσεις της πρωτογενούς παραγωγής, βάλλοντάς τη σε όλη την επικράτεια. Το κράτος μερίμνησε, κάνοντας τον πυροσβέστη, ενώ εντός και εκτός συνόρων συνεχίζονται οι μετακινήσεις ζώων χωρίς πιστοποιητικά, θέτοντας σε κίνδυνο έναν ολόκληρο κλάδο. Μέσα σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη διατροφή των ζώων, τότε η κατάσταση για τους παραγωγούς μας και τον «λευκό χρυσό», τη φέτα μας, φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνη.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίξει, πλέον, έμπρακτα την αγροτική παραγωγή και να δώσει κίνητρα στους νέους να μείνουν στην επαρχία, ζώντας με αξιοπρέπεια και να μη συνωστίζονται για σεζόν στα νησιά. Επίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε το brand «Made in Greece», γιατί σε λίγα χρόνια θα αγοράζουμε λάδι από τη Γερμανία.

Ευελπιστώ το 2025 ο υπάρχων υπουργός και το επιτελείο του να παραμείνουν στις θέσεις τους και να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη θητεία τους. Μόνο παραμένοντας ο ίδιος υπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης θα μπορέσει επιτέλους να μπει μία τάξη και να αντιμετωπιστούν χρόνια, άλυτα και γραφειοκρατικά προβλήματα.

ΣΑΒΒΑΣ ΜΠΑΛΟΥΚΤΣΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ (ΣΕΑΜ)

Κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς η ζήτηση σε μηχανήματα και εξοπλισμούς σύγχρονης τεχνολογίας

Με σημαντική άνοδο αναμένεται να κλείσει το 2024 συγκριτικά με το 2023. Όπως είχαμε προβλέψει, η έγκαιρη αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης και η γρήγορη αποστολή των εγκρίσεων στους δικαιούχους οδήγησαν σε μαζικές αγορές που συνέβαλαν αποφασιστικά στο να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά για την αγορά των γεωργικών μηχανημάτων.

Με βάση τα στοιχεία του 11μηνου, όπου παρατηρείται μια αύξηση των πωλήσεων στους γεωργικούς ελκυστήρες άνω του 65%, η αγορά αναμένεται να ξεπεράσει τις 2.800 μονάδες. Το 2023 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 1.670 τρακτέρ. Ανάλογη πορεία είχαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες γεωργικών μηχανημάτων. Κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς το 2024 ήταν η ζήτηση σε μηχανήματα και εξοπλισμούς σύγχρονης τεχνολογίας, μια και οι επιδοτήσεις του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης ήταν σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένες προς αυτά. Και έχει μεγάλη ανάγκη ο πρωτογενής τομέας για ανανέωση και αντικατάσταση του γερασμένου και μη παραγωγικού εξοπλισμού.

Οι νέες τεχνολογίες στα γεωργικά μηχανήματα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και συμβάλλουν εντυπωσιακά στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στη βελτίωση του όγκου και του παραγόμενου προϊόντος. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, όμως, προϋποθέτει ειδική εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση, τόσο για την προώθησή τους, όσο και για τη χρήση τους και την τεχνική τους υποστήριξη. Και εδώ έχουμε ένα μεγάλο κενό, το οποίο μόνο με την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών από πλευράς πολιτείας μπορεί να καλυφθεί.

Εκτιμήσεις και προσδοκίες για το νέο έτος

Για το 2025 προβλέπεται ύφεση στην αγορά, που μπορεί να φτάσει και το 40%, αν το ΥΠΑΑΤ δεν προκηρύξει έγκαιρα το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 και τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Ήδη, βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός, μια και έχουν δεσμευτεί πόροι που θα κατευθυνθούν προς την ανάπτυξη θερμοκηπίων. Μια τέτοια πολιτική έχει ασφαλώς πολλά θετικά στοιχεία, όμως ανησυχούμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο, η περιορισμένη τεχνογνωσία των αγροτών και η γραφειοκρατία δεν θα επιτρέψουν την ικανοποιητική απορρόφηση των δεσμευμένων κονδυλίων.

Για το 2025, ευχόμαστε να συνεχιστεί το ενδιαφέρον των αγροτών μας για τις σύγχρονες τεχνολογίες. Ο ΣΕΑΜ υλοποιεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, ευχόμαστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν φέρει στο αγροτικό εισόδημα οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες συνεπεία της κλιματικής αλλαγής και το αγροτικό εισόδημα να παρουσιάσει την άνοδο που έχουν ανάγκη τόσο οι αγρότες μας όσο και η εθνική μας οικονομία. Τέλος, ευχή όλων είναι το 2025 να είναι περισσότερο ειρηνικό και περισσότερο παραγωγικό από ό,τι το 2024.

ΔΡ ΦΑΙΗ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, διαΝΕΟσις

Ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και επανασχεδιασμός προτύπου: Ο δρόμος του ελληνικού αγροτικού τομέα από το 2025

Το 2024 κληρονόμησε, δυστυχώς, από το 2023 μια σημαντικά αρνητική παρακαταθήκη καταστροφών και προβλημάτων για τον αγροτικό τομέα, με κυριότερα τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel και τη μειωμένη παραγωγή, αμφότερα εξαιτίας κλιματικών παραγόντων. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών και συνυπολογίζοντας τις εξελίξεις στις αγορές των αγροτικών προϊόντων και των απαραίτητων πρώτων υλών, το 2024 φαίνεται να ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για τα περισσότερα αγροτικά επαγγέλματα, με σημαντικότατες οικονομικές πιέσεις που δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα ολόκληρου του τομέα.

Πέραν, όμως, των έκτακτων συγκυριών, ο ελληνικός αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται από μια σειρά –μάλλον παγιωμένων– αδυναμιών σε θεμελιώδεις διαστάσεις του. Η πρόσφατη έκθεση της διαΝΕΟσις για τον ελληνικό αγροτικό τομέα τις κωδικοποίησε σε έξι βασικές ενότητες: α) Τις πολύ μικρές και κατακερματισμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, β) τη μεγάλη ηλικία της πλειονότητας των Ελλήνων αγροτών, γ) το πολύ χαμηλό επίπεδο της τεχνικής τους κατάρτισης, δ) την υστέρηση στις επενδύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, με συνέπεια μια ανάλογη υστέρηση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και μεθόδων, αλλά και τη στρεβλωμένη επενδυτική συμπεριφορά, ε) τη δυσμενή εξέλιξη στο κόστος παραγωγής και στ) τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μπορεί η επίλυση του καθενός από αυτά τα ζητήματα να μην μπορεί να επιτευχθεί στον ορίζοντα του ενός έτους, αλλά η έναρξη μιας συστηματικής και καλοσχεδιασμένης προσπάθειας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους εντός του 2025 θα συνιστούσε, πραγματικά, ευχής έργον. Αυτός είναι ο συλλογικός στόχος που θα θέλαμε στη διαΝΕΟσις να προτάξουμε για τον επόμενο χρόνο.

Ενόψει του νέου έτους, ευχόμαστε σε όλους τους ανθρώπους που στελεχώνουν τον ελληνικό αγροτικό τομέα υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα, με την ελπίδα ότι το 2025 θα είναι μια χρονιά με περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες δυσκολίες. Η συνεργασία, η επιμονή, η καινοτομία και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον αγροτικό τομέα, ενισχύοντας τη θέση του ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΕΛΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΥΖΙΟΥ (ΕΔΟΡΕΛ)

Στην αφετηρία μιας νέας εποχής για τον κλάδο του ελληνικού ρυζιού

Με την έλευση του 2025, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) βρίσκεται στην αφετηρία μιας νέας εποχής, προγραμματίζοντας μια σειρά στρατηγικών για την ανάπτυξη του κλάδου του ελληνικού ρυζιού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Παράλληλα, το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά-σταθμό για την οργάνωση, με σημαντικές πρωτοβουλίες και επιτυχίες, που θέτουν τις βάσεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του 2025.

Απολογισμός 2024: Πρόοδος και αντιμετώπιση προκλήσεων

Το 2024, υπήρξε μια χρονιά που έθεσε τις βάσεις για το μέλλον του ελληνικού ρυζιού. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής και των αυξημένων οικονομικών πιέσεων, η ΕΔΟΡΕΛ κατάφερε να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του κλάδου.

Παρά τις προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά και το ασταθές οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον λόγω των πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, η ΕΔΟΡΕΛ συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού ρυζιού σε σημαντικές αγορές, ενώ δρομολογήθηκαν συνεργασίες για τη διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας του προϊόντος. Σε αυτό συνέβαλε και το συνέδριο για την ανάπτυξη του ελληνικού ρυζιού, που διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικές συμμετοχές από την εγχώρια και διεθνή αγορά.

Στρατηγική για το 2025: Διεύρυνση οριζόντων και νέες προκλήσεις

Για το 2025, η ΕΔΟΡΕΛ έχει σχεδιάσει μια σειρά από στρατηγικές για να διασφαλίσει την ανάπτυξη του ελληνικού ρυζιού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του στην παγκόσμια αγορά.

Η οργάνωση επικεντρώνεται στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα του ρυζιού, με στόχο την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής σε απόλυτη συνεργασία με τον κλάδο της σποροπαραγωγής. Η ΕΔΟΡΕΛ στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού ρυζιού, δημιουργώντας ισχυρό brand για το προϊόν και προωθώντας το σε νέες αγορές. Οι στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς αγροτικούς οργανισμούς και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις θα ενισχύσουν τη θέση του ελληνικού ρυζιού στον παγκόσμιο χάρτη.

Η νέα χρονιά φέρνει μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες για την ΕΔΟΡΕΛ και τον κλάδο του ελληνικού ρυζιού. Η στρατηγική για το 2025 θα επικεντρωθεί στη διεύρυνση των εξαγωγών, τη στήριξη των παραγωγών και την ενίσχυση της βιωσιμότητας, ενώ η καινοτομία και η έρευνα αναμένεται να αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.

Με τις σωστές στρατηγικές και την αφοσίωση των φορέων του κλάδου, το ελληνικό ρύζι μπορεί να κερδίσει μια ακόμη πιο δυναμική θέση στην παγκόσμια αγορά, ενισχύοντας τη φήμη του ως προϊόντος υψηλής ποιότητας και ανθεκτικότητας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΥΤΣΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ (ΔΟΕΠΕΛ)

Ευελπιστούµε να επιστρέψουμε σε μια κανονική σοδειά την προσεχή ελαιοκοµική περίοδο

Μετά από µία άνευ προηγουµένου αντίξοη ελαιοκοµική περίοδο (2023/24) για τις επιτραπέζιες ποικιλίες του δέντρου στη χώρα, επιστρέψαµε σε µια φαινοµενικά κανονική σοδειά στην έναρξη της περιόδου (2024/2025). Ωστόσο, η παρατεταµένη ανοµβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το µέγεθος της παραγωγής και του ελαιoκάρπου ακόµα και σε αρδευόµενους ελαιώνες.

Ο κλάδος αντιµετωπίζει διαχρονικά σοβαρά ζητήματα, µε κυριότερα αυτά:

  • Της κλιµατικής αλλαγής/κρίσης και των αρνητικών συνεπειών που αυτή επιφέρει στην καρποφορία του δέντρου (θερµοκρασίες µη ευνοϊκές), αλλά και στην οµαλή εξέλιξη της καρποφορίας και της ανάπτυξης της βλάστησης από την έλλειψη νερού (ξηρασία κ.λπ.).
  • Της έλλειψης εργατών γης και του επακόλουθου υψηλού κόστους εργασίας, το οποίο καθίσταται µόνιµο και οδηγεί σε αδιέξοδο κυρίως τη συγκοµιδή των αγροτικών προϊόντων της χώρας –και µεταξύ αυτών και του ελαιόκαρπου των επιτραπέζιων ποικιλιών–, επιδρώντας αρνητικά σε όλους τους τοµείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).
  • Της οµαδοποίησης των ελαιοπαραγωγών σε συλλογικά συνεταιριστικά σχήµατα. Δυστυχώς, ο πρωτογενής τοµέας, και κυρίως ο κλάδος των επιτραπέζιων ελιών, είναι στο µεγαλύτερο ποσοστό του ανοργάνωτος και, εν µέρει, αδιάφορος.

Η χρονιά που φεύγει έφερε αίσιο τέλος στο τριακονταετές πρόβληµα της απαγόρευσης της παράλληλης κυκλοφορίας των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας µε την ονοµασία Kalamata olives µε το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Στις 2 Απριλίου 2024, εκδόθηκε η 428/2024 Απόφαση του ΣτΕ υπέρ της «Απόφασης Γεωργαντά». Ήταν µια ηµέρα ανακούφισης και αισιοδοξίας για έναν ολόκληρο κλάδο, αυτόν της επιτραπέζιας ελιάς, που µετά από πολυετή αγώνα επιτέλους παγίωσε τη θέση του και βγήκε από την αβεβαιότητα. Η Απόφαση του ΣτΕ, πλέον, οµαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική αγορά του προϊόντος και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφησή του από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Ελλάδα παραµένει η 2η εξαγωγός χώρα επιτραπέζιων ελιών στην παγκόσµια κατάταξη, το προϊόν διακινείται/εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες και συµβάλλει µε πλέον των 700 εκατ. ευρώ ετησίως στο εθνικό εισόδηµα.

Ευελπιστούμε την προσεχή ελαιοκομική περίοδο να έχουμε μια κανονική σοδειά, δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις. Η κλιματική κρίση µάς κάνει επιφυλακτικούς για προβλέψεις, γιατί µας ανατρέπει την υφιστάμενη μακροχρόνια εμπειρία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν πολύ δύσκολες τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις. Στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του κλάδου και την αντιµετώπιση των δυσκολιών, απαραίτητη είναι η αρωγή της πολιτείας, η οποία οφείλει να δει τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς µε άλλο «µάτι».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: