Έτοιμες οι τράπεζες να μπουν στο Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων για δάνεια έως 25.000 ευρώ

Στην ίδρυση νέου ταμείου παροχής δανείων στον πρωτογενή τομέα για ποσά ύψους έως 25.000 ευρώ θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 18/11, ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, κατά διάρκεια του 7ου συνεδρίου για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την DG-AGRI και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ανακοίνωση παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς, ως γνωστόν, εδώ και αρκετούς μήνες «τρέχει» το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Αιχμές για το ΤΕΑΑ, «ευπρόσδεκτο το νέο Ταμείο», απαντούν οι τράπεζες

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, το Ταμείο Παροχής Μικροπιστώσεων θα αποτελέσει ακόμη ένα εργαλείο χρηματοδότησης για τον πρωτογενή τομέα, καθώς το υπουργείο θεωρεί ότι θα καλυφθεί ένα κενό που μέχρι στιγμής δεν έχει καλυφθεί από το εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε, ένας μεγάλος αριθμός κυρίως αγροτών, αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων, αδυνατεί να παρέχει έστω και μειωμένες εξασφαλίσεις ακόμη και για πολύ μικρά δάνεια, γι’ αυτό και μέσω του ΠΑΑ 2014-2020 προχωρά στη σύσταση του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο νέος «κορβανάς» αναμένεται να ξεκινά από τα 21,5 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλι που θα αντληθεί από το μεταβατικό ΠΑΑ, ενώ είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ποιο θα είναι το τελικό ποσό στο οποίο θα φτάσει. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι στο νέο ταμείο θα συμμετάσχουν συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες, γεγονός που επιβεβαίωσαν κύκλοι του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Έλεγχος προόδου της χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την DG-AGRI και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρουσιάστηκαν στοιχεία των μέχρι σήμερα επιδόσεων του εργαλείου του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο προϊστάμενος της Μονάδας Θεσμικής Υποστήριξης & Αξιολόγησης, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου είχαν εγκριθεί περίπου 260 δάνεια, ύψους χρηματοδότησης 14 εκατομμυρίων ευρώ (προσωρινά στοιχεία).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προέκυψε ότι η μεγάλη πλειονότητα του δανεισμού, πάνω από 200 δάνεια, έχει χορηγηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο Senior Director Aνάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της τράπεζας, Ιωάννης Χανιωτάκης, κατά την τοποθέτησή του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτάχυνση του βηματισμού του εργαλείου του Ταμείου Εγγυήσεων, καθώς και όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται προς έναν κοινό στόχο, τη στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης, που επίσης συμμετείχε στο συνέδριο, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι το νέο υπό ίδρυση Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στη χρηματοδότηση των παραγωγών και να τους βοηθήσει έμπρακτα, ιδιαίτερα με την παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης, ώστε να αξιοποιήσουν ορθολογικά τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.