Έτοιμη να ενεργοποιήσει το Γεωργικό Αποθεματικό Κρίσης των 250 εκ. ευρώ η Κομισιόν

«Προς το παρόν δεν έχουµε πληγεί από την έλλειψη βροχών», δήλωσε η Ελλάδα

Χωρίς την παρουσία στελέχους της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ πραγματοποιήθηκε στις 30/5 το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για τον αγροδιατροφικό τομέα και τη στήριξη των παραγωγών που πλήττονται είτε από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είτε και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η επικεφαλής της ΟΜ Αγροτικής Ανάπτυξης της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Αικατερίνη Τσακούμη.

Προς διάθεση 250 εκατ. ευρώ

Στις σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν από το Συμβούλιο, είναι η ανακοίνωση του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, για την αξιοποίηση του αποθεματικού κρίσης. Ο επίτροπος ανακοίνωσε στις εθνικές αντιπροσωπείες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης για τα 22 κράτη-μέλη, τα οποία δεν έχουν λάβει χρήματα από τον «κουμπαρά» αυτόν. Όπως είπε, η Κομισιόν θα είναι «έτοιμη να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό, εφόσον χρειαστεί».

Όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα 250 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει θα αφορούν μόνο τα κράτη-μέλη που δεν έχουν επωφεληθεί από το αποθεματικό. Θυμίζουμε ότι Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία αναμένεται να λάβουν δεύτερο πακέτο στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο Βοϊτσεχόφσκι αναφέρθηκε στα κράτη-μέλη του Νότου που έχουν πληγεί πρόσφατα από ξηρασία και πλημμύρες. Μάλιστα, ο ίδιος συναντήθηκε νωρίτερα με τις αντιπροσωπείες τους, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας.

Επίσης ο επίτροπος συνάντησε τις αντιπροσωπείες της Λετονίας και της Λιθουανίας που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στον τομέα της παραγωγής γάλακτος. Αναφορά έκανε και στους παραγωγούς μήλων του Βελγίου, που επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Είμαστε έτοιμοι ως Επιτροπή να παρέχουμε υποστήριξη σε όλα τα κράτη-μέλη που πλήττονται από διαφορετικούς τύπους κρίσεων», είπε στους δημοσιογράφους.