4o σεμινάριο ΣΠΕΛ: Έτοιμο το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τα νέου τύπου λιπάσματα
Από τη Δευτέρα ολοκλήρωσαν τη σύνταξη του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης για τα νέου τύπου λιπάσματα οι υπηρεσιακοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το κείμενο έχει μεταβιβαστεί προς υπογραφή από την ηγεσία.
Αυτό ανέφερε στην εισήγησή του με θέμα τις «Εξελίξεις όσον αφορά τη θέσπιση εθνικών κανονιστικών ρυθμίσεων στον τομέα των λιπασμάτων» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ, δρ. Κωνσταντίνος Μίχος, στο του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), που διεξάγεται σήμερα, 8 Νοεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Ο κ. Μίχος έδωσε το περίγραμμα του περιεχομένου της απόφασης, μιλώντας για ένα σύντομο νομοθετικό κείμενο, το οποίο όμως θα έχει εκτεταμένα παραρτήματα ανάλογα με την κάθε κατηγορία λιπάσματος: Νέου τύπου με πιστοποίηση CE, παλαιού τύπου με πιστοποίηση ΕΚ, βιοδιεγέρτες, εδαφοβελτιωτικά κ.ά.
Επίσης, είπε ότι η απόφαση θα έχει τριετή μεταβατική περίοδο προσαρμογής, προκειμένου να εναρμονιστούν οι βιομηχανίες λιπασμάτων με τα νέα δεδομένα.
Την έναρξη του σεμιναρίου κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας, ο οποίος δήλωσε ότι το «νέο θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς, ενώ μας δίνει δυνατότητα για καινούριες προοπτικές και προϊόντα στον τομέα».
Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Νίκος Καραγεωργίου, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας με τον κλάδο της βιομηχανίας λιπασμάτων, καθώς και για τη σημασία του για την ελληνική αγροτική οικονομία και τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Φάνηκε μάλιστα πολύ καλά ενημερωμένος για το πόσο πίσω είναι η ελληνική γεωργία σε σχέση – τις ανέφερε ως παράδειγμα – με την Ολλανδία και το Ισραήλ.
Λίγο πριν προλογίσει τις εισηγήσεις του σεμιναρίου η γενική διευθύντρια του ΣΠΕΛ, δρ. Φωτεινή Γιαννακοπούλου, χαιρέτησε την εκδήλωση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Ο κ. Σταμενίτης μίλησε για τον ρόλο των λιπασμάτων σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής και απειλής επισιτιστικών κρίσεων: «Τα λιπάσματα καθώς και τα εν γένει προϊόντα λίπανσης αποτελούν καλλιεργητικές παραμέτρους και παραγωγικούς συντελεστές νευραλγικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Είναι μάλιστα βασικός πυλώνας στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της επισιτιστικής επάρκειας, με την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών μέσω των οποίων ελαχιστοποιείται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και διασφαλίζεται η υγεία ανθρώπων και ζώων.
Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι, αντιμετωπίζουν και ένα πλήθος προκλήσεων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη βιωσιμότητα. Έτσι λοιπόν, θέση μας είναι ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία. Ισορροπία που οδηγεί σε κατάλληλα σκευάσματα, με τα οφέλη που φέρνουν μαζί τους, όπως ανθεκτικότητα, παραγωγικότητα, ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον και παράλληλα να μην έχουν αποτρεπτικό κόστος για τον παραγωγό».
Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση στο πλαίσιο του σεμιναρίου, με θέμα «Προϊόντα λίπανσης Ε.Ε. – Εφαρμογή και ανάπτυξη του Καν. (ΕΕ) 1009/2019» από την Δρ. Θεοδώρα Νικολακοπούλου, Policy officer στην DG GROW της Κομισιόν – Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs – Unit F2: Bioeconomy, chemicals and cosmetics.
Έπειτα συνέχισε ο δρ. Μίχος μιλώντας για το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο και απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων μαζί με την προϊσταμένη του Τμήματος Λιπασμάτων και Εδαφολογίας του ΥΠΑΑΤ, Χριστίνα Βλάχου.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΕΝΟΤΗΤΑ IIΙ: Προκλήσεις στην Εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 1009/2019
- «EBIC Regulatory Update: Biostimulants in Europe», David Barton – Senior Consultant, Prospero & Partners
- «Study on the new CMC materials and processes», Laura van Schöll – Expert on Legal framework for circular fertilisers at NMI (Nutriënten Management Instituut)
- «Συμπερίληψη Α’ Υλών στην ΚΣΥ 10 του Κανονισμού (ΕΕ) 1009/2019 περί Διάθεσης Προϊόντων Λίπανσης στην Αγορά και η Περίπτωση του ΧΥ (ΚΣΥ 5)», Θεμιστοκλής Σφέτσας – Project Manager at Qlab
- «Practical application of the conformity assessment procedures and the information resulting from REACH and CLP», Magdalena Pyjor – Lead Auditor at EFCI Register
- «Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα Προϊόντα Λίπανσης ΕΕ 2019/1009 και ο Ρόλος των Κοινοποιημένων Φορέων στην Πράξη», Στέλιος Βαπορίδης – Fertilising Products Scheme Manager (NoBo 0906) at TUV AUSTRIA HELLAS
- «Issues Commonly Seen in EU Regulation 1009/2019 Certification», Giel Tettelaar – Πρόεδρος Κοινοποιημένων Οργανισμών – Chairman at EFCI Register
- Ανοικτή Συζήτηση για τις Προκλήσεις του Κανονισμού ΕΕ 1009/2019 με τους: Φωτεινή Γιαννακοπούλου, Giel Tettelaar και Στέλιο Βαπορίδη.