EU CAP NETWORK: «Kλειδί» για την ψηφιακή μετάβαση oι καταρτισμένοι αγρότες

Αρκετά έργα του «Ορίζοντας 2020» δίνουν προτεραιότητα στην ανταλλαγή γνώσεων
25/03/2025
2' διάβασμα
eu-cap-network-kleidi-gia-tin-psifiaki-metavasi-oi-katartismenoi-agrotes-349192

Για να επιταχυνθεί η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ταυτόχρονα στον αγροτικό τομέα και να είναι δίκαιη προς όλους τους αγρότες είναι σημαντικό να υπάρχει μια καταρτισμένη αγροτική κοινότητα αγροτών και γεωργικών συμβούλων, οι οποίοι θα αποκτούν γνώσεις και νέες δεξιότητες καθ’ όλη την πορεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, οι αγρότες και οι γεωργικοί σύμβουλοι μπορούν να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουν τις τωρινές και μελλοντικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την ΚΑΠ διοργάνωσε το σεμινάριο «Δεξιότητες και διά βίου μάθηση για τη γεωργική συμβουλευτική και εκπαίδευση», στο οποίο οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για τα εργαλεία και τις καλές πρακτικές για την αποτελεσματική εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων.

Η συζήτηση κατευθύνθηκε προς την εύρεση εκείνων των δεξιοτήτων, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Προώθηση δεξιοτήτων μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας

Πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ επικεντρώνονται στη βελτίωση των δεξιοτήτων, της κατάρτισης και της μάθησης στον αγροτικό τομέα, τη δασοκομία και τις αγροτικές περιοχές. Αρκετά έργα του «Ορίζοντας 2020», ειδικά έργα πολλαπλών παραγόντων και θεματικά δίκτυα, έδωσαν επίσης προτεραιότητα στην ανταλλαγή γνώσεων και στην απόκτηση ικανοτήτων για γεωργούς και γεωργικούς συμβούλους.

Σε μια ανάλυση 266 καινοτόμων έργων, που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη μάθηση, η πλειονότητα των έργων αφορά τη γνώση, την εκπαίδευση, τις συμβουλές και την κατάρτιση (160 έργα), την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα (37) και τη διαχείριση πόρων (28).

Συγκριτικά, η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής ως πρωταρχικής εστίασης (εννέα έργα συνολικά). Ωστόσο, σε όλες τις προκλήσεις και τα θέματα βρέθηκαν 19 έργα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες και τους γεωργικούς συμβούλους να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα ή την κλιματική αλλαγή. Πολλά από αυτά επικεντρώνονται σε προσεγγίσεις αγροοικολογίας, αγροδασοκομίας ή βιολογικής γεωργίας.