Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

EU CAP NETWORK: Παραδείγματα εκπαίδευσης αγροτικών συμβούλων για υποστήριξη των αγροτών

Αναλυτική καταγραφή των αποτελεσμάτων του σεμιναρίου «Δεξιότητες και διά βίου μάθηση για παρόχους γεωργικών συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών»
18/10/2024
3' διάβασμα
eu-cap-network-paradeigmata-ekpaidefsis-agrotikon-symvoulon-gia-ypostirixi-ton-agroton-335457

Τα κύρια αποτελέσματα του σεμιναρίου «Δεξιότητες και διά βίου μάθηση για παρόχους γεωργικών συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών» καταγράφονται στην έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο της ΚΑΠ (EU CAP NETWORK), με στόχο να παρουσιαστούν εκπαιδευτικά παραδείγματα γεωργικών συμβούλων σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, για να επιταχυνθούν ταυτόχρονα η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση του αγροτικού τομέα και να διασφαλιστεί ότι είναι κοινωνικά δίκαιες είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει μία πιο εξειδικευμένη και καταρτισμένη γεωργική κοινότητα.

Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, οι γεωργικοί σύμβουλοι κατέχουν ολοένα και πιο σημαντική θέση στο Σύστημα Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS), με τον ρόλο τους στην προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων και της καινοτομίας να διευρύνεται. Ο κύριος στόχος αυτού του σεμιναρίου ήταν, λοιπόν, η ανταλλαγή γνώσεων και ο εντοπισμός καλών πρακτικών για υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της διά βίου μάθησης σε όλο το Σύστημα Γνώσης και Καινοτομίας.

Καλές πρακτικές εκπαίδευσης

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ο Florian Herzog από το Αυστριακό Γεωργικό Επιμελητήριο περιέγραψε στην παρουσίασή του τους παράγοντες επιτυχίας του συστήματος που εφαρμόζουν.

Όπως τόνισε, όλοι οι αγρότες και οι δασολόγοι είναι υποχρεωτικά μέλη του επιμελητηρίου και η κατάρτιση παρέχεται μέσω του Ινστιτούτου Περαιτέρω Εκπαίδευσης της Υπαίθρου του Αυστριακού Επιμελητηρίου, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 150.000 μαθητές ετησίως σε διαδικτυακές και διαπροσωπικές δραστηριότητες κατάρτισης. Τα θέματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη μάθηση είναι ποικίλα, κυμαινόμενα από την κτηνοτροφία και τη φυτική παραγωγή έως την ψηφιοποίηση και τα νέα μέσα.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της αυστριακής προσέγγισης είναι ότι το Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συνδημιουργείται από εκπροσώπους συμβουλευτικών υπηρεσιών και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ερευνητικών ιδρυμάτων, δημόσιας διοίκησης και υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε συνεργασία με ειδικούς σε διάφορους τομείς. Οι σύμβουλοι πρέπει να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 25 ώρες εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ετησίως.

Ακόμη ένα επιτυχημένο παράδειγμα είναι αυτό που παρουσιάστηκε από τον Donald Aquilina, από τον Οργανισμό Agrinnova Malta Ltd, ο οποίος περιέγραψε τη διαδικασία δημιουργίας συμβουλευτικών υπηρεσιών από το μηδέν. Σε ένα πλαίσιο όπου δεν υπήρχε σύστημα συμβουλευτικών υπηρεσιών ή οποιοδήποτε μάθημα κατάρτισης για συμβούλους ή αγρότες και ο αγροτικός τομέας βρισκόταν σε παρακμή στη χώρα, αποδείχθηκε πρόκληση η δημιουργία μίας βασικής αξιολόγησης μαθησιακών αναγκών.

Αυτή η πρόκληση αντιμετωπίστηκε με τη διεξαγωγή μιας σειράς συναντήσεων ομάδων εστίασης με πιθανούς μαθητές και παρόχους μάθησης: Συμβούλους, αγρότες, ιδρύματα κατάρτισης, υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, έρευνες με αγρότες, νέους συμβούλους και ιδρύματα. Στο σύστημα αυτό δόθηκε έμφαση στην ανακάλυψη των πραγματικών απαιτήσεων του αγροτικού τομέα, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.