Ευκαιρία για την Ελλάδα η κυπριακή ανάπτυξη

Ευκαιρία για την Ελλάδα η κυπριακή ανάπτυξη
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μετά από μια οικονομική πορεία γεμάτη αναταράξεις, η Κύπρος έχει πλέον επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ κατάφερε, μετά από 3 χρόνια απομάκρυνσης, να ξαναβγεί με επιτυχία στις διεθνείς αγορές.

Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι για πολλά χρόνια πριν εισέλθει σε ύφεση, ήταν ελκυστική για πολλές ξένες εταιρείες, λόγω του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης που επικρατούσε, των συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολόγησης και γενικά των κινήτρων που παρέχονταν στους ξένους επενδυτές.

Η κυπριακή αγορά είναι μια σημαντική αγορά, η προσέγγιση της οποίας θα πρέπει να γίνει στοχευμένα, ενώ εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος εξέρχεται από μια μεγάλη οικονομική κρίση, έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία η σχέση ποιότητας με την τιμή των προϊόντων.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στη Λευκωσία, η Ελλάδα αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου, με τον όγκο των συναλλαγών να ανέρχεται το 2015 σε 1.481 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν διαχρονικές, ενώ υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και για περαιτέρω συνεργασία.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Κυριαρχούν τα πετρελαιοειδή, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα φαρμακευτικά, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα τρόφιμα, τα είδη ένδυσης, τα προϊόντα περιποίησης και οι πλαστικές ύλες.

Ως προς τον τομέα των γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα που παράγει η Κύπρος είναι τα σιτηρά, οι πατάτες, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, τα λαχανικά και οι ελιές. Όσον αφορά την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, οι σχετικές εκτάσεις ανέρχονται σε 1.684,3 εκτάρια, αποτελώντας περίπου το 1,2% του συνόλου της γεωργικής γης. Οι πιο σηµαντικές βιολογικές καλλιέργειες είναι οι ελιές (39%), οι αροτραίες καλλιέργειες -σιτηρά, ψυχανθή (34%)- και τα αµπέλια (7%).

-Διαφήμιση-