Ευρωπαϊκό Κλιμάκιο Ελέγχου ΟΠΕΚΕΠΕ: Ορατές οι βελτιώσεις, ορατά και τα κενά

Ευρωπαϊκό Κλιμάκιο Ελέγχου ΟΠΕΚΕΠΕ: Ορατές οι βελτιώσεις, ορατά και τα κενά

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, η επίσκεψη του πενταμελούς κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνόδευαν δέκα επιπλέον στελέχη της Κομισιόν και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Να τονιστεί ότι οι ευρωβουλευτές είναι μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του προϋπολογισμού της ΕΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αποτίμηση της πορείας των 181 έργων προτεραιότητας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αφορούν πρωτίστως έργα υποδομής. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι χώροι υποδοχής προσφύγων και μεταναστών με επίσκεψη στη Μόρια της Λέσβου, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η πρόεδρος της αποστολής, ευρωβουλευτής Ingeborg Grable, καθώς και τα άλλα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού, έδειξαν ενημερωμένα για τη λειτουργία του συστήματος αγροτικών πληρωμών στην Ελλάδα. Στην απάντησή της στα ερωτήματα της «ΥΧ» κατά τη συνέντευξη Τύπου, καθώς και στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Άγγλος ευρωβουλευτής, R. Ashworth, αξίζει να αναφερθεί η άποψή τους για την εμφανή βελτίωση του συστήματος πληρωμών και του Οργανισμού. Ειδικά η πρόεδρος Grable, έδειξε να παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των συνολικά 76 οργανισμών αγροτικών πληρωμών των χωρών-μελών της ΕΕ, ενώ οι επισκέψεις που έχει κάνει στην Ελλάδα τής επιτρέπουν, όπως η ίδια δήλωσε, να παρακολουθεί την εξέλιξη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ιδιαίτερη εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε η αναφορά της ότι ένας δείκτης που χρησιμοποιούν για να κρίνουν την αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού είναι η συχνότητα με την οποία αλλάζει η διοίκησή του. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια «είναι δείκτης θετικής εξέλιξης», είπε.

Οι ελλείψεις

Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην καθυστέρηση ανανέωσης και επικαιροποίησης περίπου του μισού χαρτογραφικού υπόβαθρου και τα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει. Παρά το γεγονός ότι δεν θέλησαν να πάρουν θέση για το πώς αυτό σχετίζεται και με την υποχρηματοδότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξαιτίας των περιορισμών του μνημονίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις τους σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα του Οργανισμού, που ανέδειξαν ιδιαίτερα δύο πτυχές.

Αφενός, την απαγκίστρωσή του από συνεταιριστικές ή άλλες αγροτικές οργανώσεις που στο παρελθόν επέβαλαν επιλογές πληρωμών που συχνά οδηγούσαν σε καταλογισμούς και πληρωμές προστίμων. Αφετέρου, παραμένει, κατά τη γνώμη τους, ανοιχτό ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, που σχετίζεται με πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Οργανισμού ακόμη και στις πληρωμές, παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον εναγκαλισμό ΥΠΑΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν και το ζήτημα αφορά πρωτίστως αποφάσεις που λαμβάνει το κράτος-μέλος, ήταν εμφανής η θέση των μελών του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη έναρξης μιας διαδικασίας αυτονόμησης και «ανεξαρτητοποίησης» του Οργανισμού, που θα αποτρέπει ή θα περιορίζει ουσιαστικά τις πολιτικές παρεμβάσεις.

Ενδιαφέρον, επίσης, προκάλεσαν οι απόψεις των συνομιλητών μας και για την ανάγκη σύνδεσης των παραπάνω με τις συζητήσεις για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020, συζητήσεις που μάλλον καθυστερούν κατά τη γνώμη τους ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ή συχνά χαρακτηρίζονται από γενικές θεωρήσεις, παρά πρακτικά και συγκεκριμένα σχέδια.

«Δύο λογαριασμοί για τους αγρότες»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς, ο οποίος ήταν ένα από τα πέντε μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, τόνισε, εκτός των άλλων, και το θέμα της κατάσχεσης των επιδοτήσεων αγροτών, το οποίο ανέδειξε στη συνάντηση του ευρωπαϊκού κλιμακίου με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως ανέφερε, κερδίζει υποστηρικτές η πρότασή του, που θα συζητήσει σύντομα και με τον επίτροπο Γεωργίας, Φ. Χόγκαν, για τη δημιουργία δύο τραπεζικών λογαριασμών για κάθε αγρότη, εκ των οποίων ένας θα είναι ακατάσχετος και θα κατατίθενται οι ακατάσχετες, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, πληρωμές.

Όπως δήλωσαν οι συνομιλητές μας, η έκθεση αποτίμησης της επίσκεψης στην Ελλάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός τριμήνου.