Eurostat: Επιβράδυνση της ανοδικής πορείας των τιμών παραγωγού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην ΕΕ

Παρόμοια η τάση και στις εισροές

Σύμφωνα με τους δείκτες για τα προϊόντα αγροδιατροφής που δημοσίευσε η Eurostat το πρώτο τρίμηνο του 2023 επεφύλασσε στην ΕΕ επιβράδυνση της ανοδικής τάσης των τιμών παραγωγού. Παρά τη συνέχιση των αυξήσεων των τιμών παραγωγού, η άνοδος συντελέστηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023, η μέση τιμή παραγωγού της ΕΕ για το ίδιο καλάθι προϊόντων αυξήθηκε σημαντικά (+17%). Ωστόσο, συνιστούσε χαμηλότερο ρυθμό ανόδου σε σύγκριση με την ετήσια διακύμανση του προηγούμενου τριμήνου (+26% μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2021 και τέταρτου τριμήνου 2022).

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού στα αβγά (+60% κατά μέσο όρο σε όλη την ΕΕ), στο ρύζι (+51%), στις ελιές και στους χοίρους (αμφότερα +49%). Η συνολική αύξηση της ευρωπαϊκής τιμής παραγωγού για τα αβγά αντανακλά όχι μόνο την έλλειψη σιτηρών για ζωοτροφές και τις μειωμένες εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Παράλληλα με τις τιμές παραγωγού, αυξητικά κινήθηκε και η τιμή των εισροών, η οποία για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους κατέγραψε ετήσια άνοδο κατά 11% ως προς το σύνολο της ΕΕ. Στο ίδιο μοτίβο με τις τιμές παραγωγού, αυτός ήταν ένας βραδύτερος ρυθμός αύξησης του κόστους των εισροών από αυτόν που είχε καταγραφεί μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2021 και τέταρτου τριμήνου 2022 (+27%).

Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν ήταν σημαντικές στις τιμές των ζωοτροφών (+16%), του πολλαπλασιαστικού υλικού (14%) και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων (+12%). Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο μέσος όρος τόσο της τιμής παραγωγού όσο και των εισροών αυξήθηκε μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023. Οι πιο έντονοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής σημειώθηκαν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία (+33%).

Αυτή η τάση αποδίδεται στην ξηρασία του 2023 στην Ιβηρική χερσόνησο, η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, ασκώντας επιπλέον πίεση στις τιμές παραγωγού. Η Λιθουανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η μέση τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (-2%).

Αντίστοιχα, οι πιο υψηλοί ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+29%), στην Πολωνία (+20%) και στη Σλοβακία (+19%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανόδου σημειώθηκαν στην Ολλανδία (+1%), στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργο (+3%).