Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αγροτικής Αειφορίας στη λίμνη Πλαστήρα

Η κρίση επιβάλλει την αλληλέγγυα γεωργία

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αγροτικής Αειφορίας στη λίμνη Πλαστήρα
Το πρόγραμμα του φόρουμ περιλάμβανε σκιαγράφηση του τοπίου της αειφόρου ανάπτυξης στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, εξερεύνηση των γεωργικών δραστηριοτήτων στη λίμνη Πλαστήρα και τον Νομό Καρδίτσας, και πολιτιστική βραδιά με χορό, μουσική, και εδέσματα από την ευρωπαϊκή κουζίνα. Επίσης, υπήρχαν διαδραστικές δράσεις, ενώ την τελευταία ημέρα οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ευχές με ένα κουβάρι κλωστής, ανανεώνοντας το ραντεβού τους την επόμενη χρονιά, σε άλλο μέρος.

Η κοινωνική οικονομία, οι συνεταιρισμοί και η εφαρμογή της αλληλέγγυας γεωργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Αγροτικής Αειφορίας του Forum Synergies, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα.

Οι συναντήσεις αγροτικής αειφορίας που διοργανώνονται από το Forum Synergies είναι χώροι ζωντανής ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικής γνώσης μεταξύ τοπικών παραγόντων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων από όλη την Ευρώπη και φέτος διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), του δικτύου Ηλιόσποροι, του δικτύου σπόρων Πελίτι και του οργανισμού Euracademy.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 73 εκπρόσωποι από 19 χώρες της Ευρώπης (από Ουκρανία ως Ισπανία) και 13 εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταιρειών από όλη την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια του 4ήμερου φόρουμ –στο οποίο η συζήτηση γίνονταν κυρίως στην αγγλική γλώσσα– υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικής γνώσης, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες, άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και υπόβαθρα, να ενημερωθούν και να μάθουν επί τόπου για αειφόρες πρακτικές στη γεωργία, στις οικονομικές δραστηριότητες και παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα για διεύρυνση του δικτύου ανθρώπων και οργανισμών. Ακόμη, η ευρωπαϊκή αυτή συνάντηση περιλάμβανε περιήγηση και εκδρομή σε τοπικά εγχειρήματα (φάρμες και αγροτικές μονάδες), τα οποία κινούνται στην παραπάνω κατεύθυνση.

Οι οικοδεσπότες

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΑΝΚΑ, Βασίλη Μπέλλη, «οι φιλοξενούμενοι, κατά τη διάρκεια του 4ήμερου φόρουμ συνέργειας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στη διάρκεια της κρίσης προχώρησαν σε καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως είναι ο ενεργειακός συνεταιρισμός και οι συνεταιρισμοί στέβιας και υπερτροφών (σ.σ. συνεταιρισμοί που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν κατά κόρον από την «ΥΧ»). Πρόκειται για το δικό μας “success story” αγροτικής ανάπτυξης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και για τα εξειδικευμένα εργαστήρια, που συνδυάστηκαν με φόρουμ διατύπωσης προτάσεων για θέματα όπως το μέλλον των νέων γενιών στις αγροτικές περιοχές, τις τοπικές «τροφικές αλυσίδες», τους κανόνες υγιεινής, τα βότανα, τη δημόσια υγεία και πολλά ακόμη».

Να σημειωθεί, ότι στο στρογγυλό αυτό τραπέζι συντονιστής ήταν το δίκτυο «Ηλιόσποροι», το οποίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, Γιώργο Ψύχα, ειδικεύεται στην έρευνα και τη δράση σε ζητήματα εναλλακτικών δομών εκπαίδευσης, πρόσβασης στη γη και ομάδων μετάβασης. «Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έθεσε σχεδόν το 60% των νέων χωρίς εργασία, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναδειχθούν τέτοια σημάδια ελπίδας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το κουαρτέτο

Το κουαρτέτο του φόρουμ συμπλήρωσαν το δίκτυο σπόρων «Πελίτι», το κίνημα διατήρησης, ανταλλαγής και χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και ο οργανισμός Euracademy, μια μη κερδοσκοπική ευρωπαϊκή οργάνωση η οποία δρα από το 2003 με έδρα την Αθήνα, με στόχο την προώθηση βάσεων για τη δια βίου μάθηση σε αγροτικές περιοχές.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Αγροτικής Αειφορίας στη λίμνη Πλαστήρα, οι συμμετέχοντες του φόρουμ συνέδεσαν την εφαρμογή της αλληλέγγυας γεωργίας με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ). Εξάλλου, στον Νομό Καρδίτσας και γενικότερα στη Θεσσαλία, πολλά νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. Αρκετοί εκ των ομιλητών, που δήλωσαν «ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του νέου συνεταιριστικού σχήματος», επέστησαν την προσοχή προς όλους, προκειμένου η Αλληλέγγυα Οικονομία και γεωργία να μην υιοθετήσει πρακτικές ΜΚΟ ως προς τις αξίες, αλλά να επιμείνει στη φιλοσοφία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.