Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ιεράπετρα: 2η επιστημονική διημερίδα για τα φυτοφάρμακα

29 Απριλίου 2017 18:00 - 30 Απριλίου 2017 14:00

Το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 και ώρα 18.00 – 21.00 και τη Κυριακή 30 Απριλίου και ώρα 11.00 – 14.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεράπετρα, διοργανώνεται η 2η επιστημονική διημερίδα με θέμα:

«Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον»

Η διημερίδα οργανώνεται από την  Επιτροπή Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου και είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας

Συνδιοργανωτές της διημερίδας είναι η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας, το Εργαστήριο Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, το ΜΗΤΕΡΑ Κρήτης, το Ερευνητικό Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Διαιτητικής και Σύστασης Σώματος και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης.

Επιστήμονες της Ιατρικής, Εμβρυολογίας, Χημείας, Τοξικολογίας, Γεωπονίας, Διατροφής θα ενημερώσουν τους κατοίκους, παραγωγούς και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας για τα αποτελέσματα ερευνών, που σχετίζονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα εξ αιτίας της μη ορθής χρήσης τους.

Στη περιοχή της Ιεράπετρας παρατηρείται σημαντική αύξηση της παραγωγής πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων με όλες τις προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγραφές. Έχουν βελτιωθεί και αυξηθεί οι μη χημικές καταπολεμήσεις των εχθρών. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία τριών γενεών στα  55 χρόνια της θερμοκηπιακής καλλιέργειας και ικανή τεχνογνωσία που έχουν εξασφαλίσει, με τόσους κόπους, τη παραμονή της Ιεράπετρας σε υψηλή θέση παραγωγικότητας, ανάμεσα σε άλλες γεωργικές περιοχές της Ελλάδας.

Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια παρουσιάζει αδυναμίες στο τομέα της μακροχρόνιας έκθεσης των ψεκαστών στα φυτοφάρμακα. Στη σημερινή εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης χρειάζεται η αύξηση της παραγωγής, αλλά επίσης σημαντικό είναι να διασφαλίζεται και η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Τα φυτοφάρμακα δεν είναι ασφαλή, διαφορετικά δεν θα ήταν φυτοφάρμακα. Είναι ανάγκη να υλοποιήσουμε τις οδηγίες  και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση των φυτοφαρμάκων και το περιορισμό της χρήσης τους.

Συνειδητοποιώντας τα σύγχρονα προβλήματα, τις άμεσες και μελλοντικές μεγάλες ανάγκες της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τις ευθύνες όλων μας στις επερχόμενες γενεές, σας καλούμε στην διημερίδα, για να διαμορφώσουμε από κοινού τα απαιτούμενα μέτρα που θα πιστοποιούν την υγεία των καλλιεργητών το ίδιο καλά όπως και των κηπευτικών. Οι φορείς της περιφέρειας, υγείας, αυτοδιοίκησης, αγροτικής παραγωγής, εκπαιδευτικών-ερευνητικών ιδρυμάτων και περιβάλλοντος, σε  συνεργασία, θα προσφέρουν στην Ιεράπετρα αυτό που της αξίζει. Το τελικό πρόγραμμα της διημερίδας είναι:

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

18:00 – 18:30

Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί

18:30 – 19:00

“Διατροφή και Προστασία Υγείας Γενικού Πληθυσμού και Ευπαθών Ομάδων, από Μακροχρόνια Έκθεση σε Φυτοφάρμακα”

 Φραγκιαδάκης Γιώργος, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης.

19:00 – 19:30

«Ατομική και συλλογική προστασία κατά την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η διαχείριση των κενών συσκευασιών.»

Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης

19:30 – 20:00

“Βιοπαρακολούθηση φυτοφαρμάκων και εκτίμηση της επιβάρυνσης του πληθυσμού.”

Τζατζαράκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Βαρδαβάς Αλεξανδρος, Υποψήφιος Διδάκτορας Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

20:00 – 20:30

” Η ιστορία και το μέλλον των θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα”

Δασκαλάκης Νικόλαος, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας.

20:30 – 21:00

Συζήτηση με το κοινό

 

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

11:00 – 11:30

“Η χημεία των φυτοφαρμάκων και η προτεινόμενη διατροφή για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία”

Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης.

11:30 – 12:00

“Συγκριτική μελέτη ποιότητας ωαρίων και σπερματοζωαρίων σε σχέση με τη γεωγραφική περιοχή κατόπιν έκθεσης σε φυτοφάρμακα.”

Ανυφαντάκη Αλίκη, Εμβρυολόγος του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

12:00 – 12:30

“Φυτοφάρμακα: επιπτώσεις στη γονιμότητα και στην κύηση.”

Δρ. Σηφάκης Σταύρος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστημονικός υπεύθυνος ΜΗΤΕΡΑ Κρήτης και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Περιγεννητικής Ιατρικής.

12:30 – 13:00

“Η εξάρτηση στα φυτοφάρμακα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον”

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

13:00 – 14:00

Συζήτηση με το κοινό

14:00 – 14:15

Συμπεράσματα Διημερίδας

Π ε τ ρ ά ς   Α ν τ ώ ν ι ο ς

Λεπτομέρειες

Αρχή:
29 Απριλίου 2017 18:00
Τέλος:
30 Απριλίου 2017 14:00
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Χώρος Διεξαγωγής

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας
Πλατεία Κανουπάκη 1
Ιεράπετρα, Κρήτης 722 00 Ελλάδα