Ευεργετικές οι βροχοπτώσεις, επανήλθε η αισιοδοξία στον κάμπο

03/06/2025
2' διάβασμα
evergetikes-oi-vrochoptoseis-epanilthe-i-aisiodoxia-ston-kabo-354592

Σαν «μάννα εξ ουρανού» χαρακτηρίστηκαν οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και ιδιαίτερα της περασμένης Κυριακής στον θεσσαλικό κάμπο από τους παραγωγούς, καθώς ενισχύθηκαν τα υδάτινα αποθέματα στα επιφανειακά δίκτυα και ξεδίψασε ο υπόγειος υδροφορέας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα, η οποία και φέτος θα αρδεύσει τον θεσσαλικό κάμπο, έφτασε στα 7,88 μέτρα (7,84 το όριο ασφαλείας). Παρ’ όλα αυτά, ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), ο οποίος έχει και την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης των νερών, δεν εφησυχάζει, καθώς το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. 

Να σημειωθεί ότι νερό για άρδευση χρειάστηκαν (και χρειάζονται) οι παραγωγοί βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και ντομάτας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΔΥΘ και πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Θανάση Μαρκινό, «ο καιρός το τελευταίο διάστημα αποτελεί σύμμαχό μας στην προσπάθεια που κάνουμε να εξασφαλίσουμε νερό για όλους. Οι βροχές ήταν ποτιστικές, βοήθησαν σημαντικά και ουσιαστικά πήγαν πίσω τις ανάγκες για εκταμίευση νερού από τις λίμνες Πλαστήρα και Κάρλα. Όσον αφορά τη λίμνη Σμοκόβου, παραμένει η αρχική απόφαση του ΟΔΥΘ να μην υπάρχει εκταμίευση νερού τη φετινή αρδευτική περίοδο, καθώς τα αποθέματά της κινούνται στα όρια ασφαλείας, ενώ φέτος υπάρχει και ο παράγοντας της ύδρευσης των κοινοτήτων, που πρέπει να καλυφθεί. Το θετικό είναι ότι και ο Πηνειός έχει ομαλή ροή και καλύπτει τις όποιες αυξημένες ανάγκες για πότισμα σε κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες». 

Ο ΟΔΥΘ συνεχίζει τις επαφές με τους ΤΟΕΒ, οι οποίοι θα έχουν την τοπική διαχείριση των νερών, όπως και με την αυτοδιοίκηση, ώστε με τη συνεργασία όλων και με αμοιβαία καλή διάθεση να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη νερού στον κάμπο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: