Εύη Παπαδοπούλου: “Το καλό παγωτό είναι ψυχοθεραπεία” (Συνταγή)

Εύη Παπαδοπούλου: “Το καλό παγωτό είναι ψυχοθεραπεία” (Συνταγή)

H Εύη Παπαδοπούλου είναι η μαστόρισσα του καλού ιταλικού παγωτού στην Ελλάδα. Οι σπουδές της στην Ιταλία, στη σχολή ζαχαροπλαστικής του Iginio Massari και δίπλα στον Francesco Palmieri, τον γκουρού του gelato, της δίδαξαν το Α και το Ω του καλού ιταλικού παγωτού. Από τις εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, τη σωστή επεξεργασία τους, την παρασκευή, την ψύξη και τις δημιουργίες γεύσεων, η Εύη έμαθε τους Έλληνες να τρώνε παγωτό, προκαλώντας ουρές έξω από την gelateria της “Le Greche” στο Σύνταγμα.

Εύη Παπαδοπούλου: “Το καλό παγωτό είναι ψυχοθεραπεία” (Συνταγή)

Τι διαφορετικό έχει το παγωτό του Le Greche από τα υπόλοιπα; Βασική αρχή του Le Greche είναι η αυστηρή επιλογή πρώτων υλών. Έτοιμα μείγματα, βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά δεν έχουν καμία θέση στο εργαστήριο παγωτού της Εύης. Αληθινή κρέμα γάλακτος και γάλα, πραγματικά αυγά και ζάχαρη είναι η βάση για όλες τις γλυκιές δημιουργίες της Εύης και της έμπειρης ομάδας του Le Greche. Εκτός από το gelato, το Le Greche είναι διάσημο για τα σορμπέ του. Από 100% αληθινά φρούτα, εσπεριδοειδή, φρούτα του δάσους και άλλα φρούτα ανάλογα την εποχικότητα της παραγωγής, η Εύη δεν σταματά λεπτό να εμπνέεται και να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και προτάσεις. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Le Greche είναι το gelato φιστίκι – για πολλούς γνώστες του καλού παγωτού και του gelato, αυτό είναι το καλύτερο στην Αθήνα.

Εύη Παπαδοπούλου: “Το καλό παγωτό είναι ψυχοθεραπεία” (Συνταγή)

“Μα, παγωτό τον χειμώνα;” θα σκεφτεί κάποιος. Παγωτό όλο τον χρόνο, και ακόμη καλύτερα, η Εύη έχει προτείνει τη δίαιτα του gelato, η οποία επιβάλλει τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, να τρώμε μόνο gelato και να πίνουμε και πολύ νερό. “Σύμφωνα με τον guru της υγιεινής ζωής, Guru Jagat της high-end σχολής Ra Ma Yoga, 5 μικρά κυπελάκια χειροποίητο παγωτό, συνιστούν την απόλυτη δίαιτα αποτοξίνωσης και ευεξίας. Το άρθρο στην ιταλική Vogue, τα εξηγεί όλα αυτά ιταλιστί. Αλληλούια! Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η (κολασμένη) απόλαυση σου κάνει καλό, και αυτό σου φαίνεται κιόλας” δηλώνει περιχαρής η Εύη και εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Αντί επιλόγου, θα κλείσουμε αυτό το έξτρα γλυκό κείμενο με τη συνταγή της Εύης για Triffle Monte Bianco, μια παραλλαγή Mont Blanc, του διάσημου γαλλικού γλυκού με κάστανα. H ίδια αποκαλεί αυτή τη συνταγή ως την ψυχοθεραπεία της. Μπορούμε να την αμφισβητήσουμε;

Εύη Παπαδοπούλου: “Το καλό παγωτό είναι ψυχοθεραπεία” (Συνταγή)

Συνταγή για Mont Blanc της Εύης 

Υλικά

  • 3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 300 γρ. πατέ κάστανο
  • 500 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 5-6 μαρόν γλασέ κακάο σε σκόνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση

Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να γίνουν μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα του φούρνου, και αραδιάζουμε κουταλιές από τη μαρέγκα, ή – αν έχουμε ζαχαροπλαστική δεινότητα – σχηματίζουμε μαρέγκες σε σχήμα μακαρόν, με τη βοήθεια του κορνέ. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 90 βαθμούς και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν τελείως. Αν τις φτιάξουμε κάποιες ημέρες νωρίτερα, τις αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, απαραίτητα εκτός ψυγείου.

Στον μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ.

Σε ένα μπολ, φτιάχνουμε στρώσεις από πατέ κάστανο, άγλυκη σαντιγύ, μαρέγκες, κοσκινισμένο κακάο. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Διακοσμούμε με σπασμένα μαρόν γλασέ. Σερβίρουμε αμέσως μόλις συναρμολογήσουμε το γλυκό.

Πηγή: www.mamapeinao.gr