Ευλογιά: Έσπασαν το «φράγμα» των 80.000 οι θανατώσεις αιγοπροβάτων

07/05/2025
2' διάβασμα
evlogia-espasan-to-fragma-ton-80-000-oi-thanatoseis-aigoprovaton-352372

Δραματική αυλαία «ρίχνει» η ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς από την αρχή της εμφάνισης της νόσου έχουν –πλέον– θανατωθεί περισσότερα από 80.000 ζώα. Στους Αγίους Θεοδώρους Ροδόπης εμφανίστηκε το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς στον νομό και η θανάτωση των 250 προβάτων έγινε στις 2 Απριλίου.

«Τα μέτρα απαγόρευσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης διατηρούνται μέχρι τις 7 Μαΐου», μεταφέρει ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της περιφέρειας, Νίκος Φωτεινιάς. Το πιο πρόσφατο κρούσμα εμφανίστηκε στο νησί της Σαμοθράκης και η θανάτωση έγινε στις 23 Απριλίου.

Σε έναν συνολικό απολογισμό, ο κ. Φωτεινιάς παραθέτει αναλυτικά νούμερα για τα ζώα, που έχουν θανατωθεί. Η Ροδόπη αριθμεί 19.429 ζώα. Ο Νότιος Έβρος μαζί με τη Σαμοθράκη (2.436) μετρούν 23.010 ζώα και ο Βόρειος Έβρος 6.290.

Συνολικά, στον Έβρο έχουν θανατωθεί 29.300 ζώα. Η Ξάνθη μετρά 20.941 αιγοπρόβατα και η Καβάλα 11.152, συμπεριλαμβανομένου του νησιού της Θάσου, όπου είχε εμφανιστεί κρούσμα μόνο σε μία εκτροφή, στο Ραχώνι, με 75 ζώα. Συνολικά, από την εμφάνιση της νόσου έχουν θανατωθεί 80.822 αιγοπρόβατα.

Ο κ. Φωτεινιάς σημειώνει ότι ο Νομός Έβρου, με εξαίρεση τη Σαμοθράκη, είναι τρεις μήνες καθαρός από κρούσματα και οι κτηνοτρόφοι, όπως και στις άλλες περιοχές, ζητούν ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου, ακόμη και με κατσίκια, και χαρακτηρίζει εύλογο το αίτημα. Η υπηρεσία απευθύνθηκε στο ΥΠΑΑΤ για απαντήσεις και για να λάβει πράσινο φως πριν προβούν οι παραγωγοί σε αγορά ζώων.

Τονίζει πως χρειάζεται να ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές επιταγές, ώστε να αποζημιωθούν. «Στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θα στηθούν χρειάζεται να διασφαλιστούν οι όροι βιοασφάλειας και η μη βόσκηση, γιατί γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί έως και έξι μήνες στο περιβάλλον», επισημαίνει.

Τέλος, σχολιάζει ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου χρειάζεται να ξεκινήσει με όρους προς όφελος του κτηνοτρόφου, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κοπαδιού.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: