Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την ΚΑΠ: Απαραίτητα για το μέλλον της γεωργίας τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτικά συστήματα

Οι προκλήσεις, οι ανάγκες των αγροτών, τα εκπαιδευτικά κενά, αλλά και οι ευκαιρίες από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματισμών στον αγροτικό τομέα ήταν το αντικείμενο του σεμιναρίου «Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη στη γεωργία και τη δασοπονία» του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία. Το σεμινάριο παρουσίασε ευρωπαϊκές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της υιοθέτησης της τεχνολογίας.
Πιο αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιτόπιες επισκέψεις σε διαφορετικές αγροτικές περιοχές της Ολλανδίας, εξερευνώντας εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής σε πραγματικές συνθήκες καλλιέργειας, ενώ παρουσιάστηκαν και καινοτόμες λύσεις από 26 ευρωπαϊκά έργα. Βασικό στοιχείο όλων των έργων ήταν η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των αγροτών, των ερευνητών και των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου, με έμφαση στην επιχειρηματική νοοτροπία που οδηγεί σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, που ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες στις γεωργικές δραστηριότητες.
Διαδραστικές συζητήσεις
Κατά τη διάρκεια των διαδραστικών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες και τα κενά γνώσης των αγροτών, προσδιορίζοντας τομείς προτεραιότητας για βελτίωση, όπως:
- Προσβασιμότητα και προσαρμογή τεχνολογίας: Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική τεχνολογία πρέπει να είναι προσιτές, εύχρηστες και προσαρμόσιμες στις ανάγκες των αγροτών για να επιτευχθεί ευρύτερη υιοθέτηση.
- Ιδιοκτησία και διαλειτουργικότητα δεδομένων: Οι αγρότες θα πρέπει να κατέχουν τα δεδομένα τους έχοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης σε πλατφόρμες.
- Γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας: Υποστήριξη όλων των αγροτών, ανεξαρτήτως ηλικίας και εκπαιδευτικού υπόβαθρου, έτσι ώστε να μη μείνει κανείς πίσω στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
- Αγροοικολογία και τεχνολογική ισορροπία: Διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία λειτουργεί υπέρ του περιβάλλοντος και συμβάλλει στην πρόληψη των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
Βασικά Συμπεράσματα
Το σεμινάριο ενίσχυσε το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική τεχνολογία είναι απαραίτητα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και δασοκομίας. Η επιτυχία τους εξαρτάται από:
- Την καινοτομία που έχει ως κατεύθυνση τους αγρότες. Οι τεχνολογικές εφαρμογές, δηλαδή, να δημιουργούνται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.
- Το να είναι προσβάσιμη σε όλους τους αγρότες και εύκολα εφαρμόσιμη στο χωράφι η τεχνολογία.
- Υποστηρικτικές πολιτικές και χρηματοδότηση για την εφαρμογή της καινοτομίας στο χωράφι.
Στο σεμινάριο δόθηκε προτεραιότητα συμμετοχής στους αγρότες, τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις αγροτών, καθώς και στους γεωργικούς συμβούλους και τις εταιρείες αγροτεχνολογίας.
Υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία έχει ιδρύσει μία νέα έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης για να εμβαθύνει περισσότερο στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων παγκόσμιας κλίμακας.
Επικεφαλής της νέας αυτής έδρας είναι ο Έλληνας καθηγητής Ιωάννης Αθανασιάδης, ο οποίος, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ότι «η τεχνητή νοημοσύνη, ήδη, βοηθά να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις στη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής, τη γεωργία ακριβείας, τη γενετική βελτίωση φυτών, αλλά και τον ολοκληρωμένο έλεγχο θερμοκηπίων».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης από τους αγρότες, ο κ. Αθανασιάδης εξήγησε ότι «σταδιακά υιοθετείται ολοένα και περισσότερο από τους Ευρωπαίους αγρότες σε μια πλειάδα εφαρμογών που ποικίλλουν: Από τον σχεδιασμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέχρι την αγροτική ρομποτική και την καλύτερη σύνδεση με την αγορά τροφίμων».