Έβρος: Χαμηλές πτήσεις για την τιμή του βαμβακιού

Η μείωσή της προσδιορίζεται στο 20%-25% σε σύγκριση με πέρσι
22/01/2025
4' διάβασμα
evros-chamiles-ptiseis-gia-tin-timi-tou-vamvakiou-344323

Πολύ δύσκολη είναι η παραγωγική χρονιά τόσο για τους βαμβακοκαλλιεργητές όσο και για τους εκκοκκιστές, όπως μεταφέρει ο Κλέαρχος Σαραντίδης, μέτοχος της ΙΚΕ Εκκοκκιστήρια Ερυθροποτάμου, που βρίσκεται στον Βόρειο Έβρο, εξαιτίας της χαμηλής τιμής.

«Οι παραγωγοί έχουν πάρει μία προκαταβολή, από την άλλη το βαμβάκι παρουσιάζει πτωτική τάση από τον Νοέμβριο κι έπειτα, και δεν θέλει κανείς να κλείσει τιμές. Περιμένουμε μια ανάκαμψη στο χρηματιστήριο, ώστε οι παραγωγοί να κλείσουν τιμές χωρίς να “μπουν μέσα”», περιγράφει. Σημειώνει ότι οι τιμές κυμαίνονται στα 67 με 68 σεντς τη λίμπρα, με τη διαφορά ότι έχει ανακάμψει σχετικά το δολάριο. Συγκριτικά με πέρυσι, η μείωση της τιμής προσδιορίζεται στο 20%-25%.

«Από τη στιγμή που οι παραγωγοί δεν κλείνουν τιμή, είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε κι εμείς τις πωλήσεις και θα είμαστε σε πολύ δυσχερή θέση, εάν πέσει κι άλλο η τιμή»Κλέαρχος Σαραντίδης, μέτοχος της ΙΚΕ Εκκοκκιστήρια Ερυθροποτάμου

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, ο ίδιος αναφέρει πως η καλλιεργητική χρονιά δεν ήταν καλή για πολλά προϊόντα, όπως το σιτάρι και ο αραβόσιτος. Αναγνωρίζει, δε, ότι οι παραγωγοί είναι γενικά προβληματισμένοι και παρότι είναι σύνηθες κάποιες χρονιές η τιμή να είναι χαμηλή και την επόμενη να ανεβαίνει, εκτιμά ότι ορισμένοι ενδεχομένως να μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Βασική τιμή παραγωγού τα 45-47 λεπτά το κιλό

«Η βασική τιμή παραγωγού είναι 45-47 λεπτά το κιλό και ανάλογα με το bonus για τις ποιοτικές προδιαγραφές ανεβαίνει στα 52-53 λεπτά το κιλό», προσθέτει ο κ. Σαραντίδης και συμπληρώνει ότι, στην αρχή της περιόδου, ορισμένοι παραγωγοί που συνεργάζονται με το εκκοκκιστήριό τους έφτασαν και τα 60 λεπτά το κιλό, σχολιάζοντας όμως πως «το χρηματιστήριο είναι φωτιά που καίει».

Ο ίδιος προβληματίζεται για το αν η παρούσα τιμή είναι η χαμηλότερη και μεταφέρει ότι από την πλευρά τους κρατούν όσο αντέχουν τα αποθέματα. «Από τη στιγμή που οι παραγωγοί δεν κλείνουν τιμή, είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε κι εμείς τις πωλήσεις και θα είμαστε σε πολύ δυσχερή θέση, εάν πέσει κι άλλο η τιμή». Τις επόμενες μέρες, θα πρέπει να λάβουν αμφότεροι αποφάσεις.

Έκκληση για διασφάλιση της ποιότητας

Ο κ. Σαραντίδης δίνει έμφαση στο ποιοτικά παραγόμενο βαμβάκι και αναγνωρίζει πως οι παραγωγοί φροντίζουν το προϊόν. Χαρακτηρίζει «πληγή τον αλωνισμό με μηχανές τύπου striper που προκαλούν διάφορα προβλήματα στην απόδοση, κυρίως όμως στην ποιότητα της ίνας».

Ο ίδιος τονίζει πως επιχειρούν να αποκλείσουν παρόμοιες πρακτικές παρά το υψηλό κόστος που τους επιφέρει. «Η κατηγορία βαμβακιού που αλωνίζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο θα υποβαθμίσει σιγά – σιγά όλο το ελληνικό βαμβάκι κι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας στις πωλήσεις, τόσο στην αξία του βαμβακιού όσο και στην τιμή παραγωγού. Όσο υπάρχουν εκκοκκιστήρια που παραλαμβάνουν αυτό το βαμβάκι, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την επιθυμητή ποιότητα».

Όπως εξηγεί ο κ. Σαραντίδης, αυτός που παράγει, χρειάζεται να κοιτάζει μπροστά, ώστε να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των επιλογών του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση διαγράφουν την αυτονόητη καταστροφή της φήμης του ελληνικού βαμβακιού. «Τα εκκοκκιστήρια άρχισαν φέτος να ξεχωρίζουν το βαμβάκι αυτό και να δίνουν διαφορετικές τιμές για τη συγκεκριμένη ποιότητα, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα», ξεκαθαρίζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ευνόητο ότι η ζημιά γίνεται από τις δύο πλευρές, παραγωγούς και εκκοκκιστές.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι αγρότες που ακολουθούν ορθές γεωργικές πρακτικές αντικατέστησαν τις παλαιότερες ποικιλίες με σύγχρονες που διακρίνονται για τα καλά χαρακτηριστικά τους και την καλύτερη απόδοση στο χωράφι.

Εστιάζοντας στην παραγωγή της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου, ο κ. Σαραντίδης αναφέρει πως η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλή και το βαμβάκι είναι ξηρό. Εξαιτίας, όμως, των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν επηρεάστηκαν ορισμένα χαρακτηριστικά του βαμβακιού.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: