Έβρος: Ιδρύεται Κτηνιατρική Σχολή, αποδεκατίζεται το ζωικό κεφάλαιο
Η ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα, με προοπτική λειτουργίας το 2026, γέννησε ανάμεικτα συναισθήματα, γιατί την έδρα διεκδίκησαν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, αλλά, τελικά, ο Βόρειος Έβρος έκοψε το νήμα. Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία παραρτήματος στο Σουφλί του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης με Ειδικότητες Βοηθοί Κτηνιάτρων και Αγροδιατροφής, Γεωργικών Επιστημών. Στην Ορεστιάδα, λειτουργούν τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος. Η Κτηνιατρική θα υπάγεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Το αίτημα διατύπωσε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης, και σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται από το πανεπιστήμιο η κατάθεση φακέλου – αιτήματος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, για να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες.
Την εξαγγελία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο Δήμος Ορεστιάδας, με την επισήμανση ότι «η σχολή αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα το επιστημονικό και πολιτιστικό κύρος της Ορεστιάδας». Ο δήμος δεσμεύτηκε να στηρίξει ενεργά την απρόσκοπτη λειτουργία της νέας σχολής, προς όφελος όλων των πολιτών. Να σημειωθεί ότι και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, με βάση το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό ανακοίνωσε την παροχή κινήτρων για τη μετεγκατάσταση στα κεντρικά και βόρεια του Νομού Έβρου.
«Η σχολή αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα το επιστημονικό και πολιτιστικό κύρος της Ορεστιάδας», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι κτηνοτρόφοι του Έβρου, την ίδια στιγμή διεκδικούν την πολυαναμενόμενη και διαφημιζόμενη λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των ζωονόσων, καθώς και στην άμεση στελέχωση των αποδεκατισμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Εξάλλου, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μέχρι τη λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής θα έχει απομείνει ζωικό κεφάλαιο στον Έβρο ή εάν η σχολή θα ιδρυθεί μόνο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Ζητούν μέτρα προστασίας
Θετικά, σε γενικές γραμμές, κρίνει την απόφαση ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης. «Για εμάς τους κτηνοτρόφους, αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων και μετέπειτα η Κτηνιατρική Σχολή. Λειτουργεί ένα σφαγείο στην Ορεστιάδα και ένα πρόκειται να λειτουργήσει στις Φέρες, όταν το αποφασίσει η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους».
Για τους κτηνοτρόφους, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική προστασία της κτηνοτροφίας. «Μέχρι τώρα, δεν είδαμε να έχει διάθεση η κυβέρνηση να στηρίξει την κτηνοτροφία και γενικά τον πρωτογενή τομέα και σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν αιγοπρόβατα και βοοειδή στη χώρα μας».
Ο κ. Δουνάκης κάνει λόγο για μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και επικράτηση των εισαγόμενων προϊόντων, τονίζοντας πως χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις με Σχέδια Βελτίωσης και κίνητρα παραμονής στην ύπαιθρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι εδώ και έναν χρόνο οι πυρόπληκτοι δεν έλαβαν αποζημιώσεις.