Έβρος: Ισχυρισμοί υγείας για σπαράγγι, πεπόνι, φασόλι Τυχερού και για ελαιόλαδο Μάκρης και Σαμοθράκης

10/05/2025
3' διάβασμα
evros-ischyrismoi-ygeias-gia-sparangi-peponi-fasoli-tycherou-kai-gia-elaiolado-makris-kai-samothrakis-352695

Η Δημοσυνεταιριστική Έβρου σχεδιάζει να αποκτήσουν ισχυρισμούς υγείας τέσσερα γνωστά αγροδιατροφικά προϊόντα του νομού, στο πλαίσιο της Δράσης Β.1 Διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας, με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός», του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD. Απώτερος στόχος είναι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Βαγγέλη Καζάκη, η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα αγροδιατροφικά προϊόντα τους.

Οι ίδιοι συνεργάζονται με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να αναδειχθούν το σπαράγγι, το πεπόνι «χρυσή κεφαλή» και το φασόλι Τυχερού Πέπλου, καθώς και το ΠΟΠ ελαιόλαδο Μάκρης και το ελαιόλαδο Σαμοθράκης. «Όλα αυτά θα γίνουν με την εκπαίδευση τοπικών παραγωγών για την εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων και επιχειρησιακών σχεδίων με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Τα προϊόντα θα ελεγχθούν ως προς τη σύσταση και την περιεκτικότητα των συστατικών τους, με σκοπό την καταγραφή των ισχυρισμών υγείας που διαθέτουν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο κ. Καζάκης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η διαδικασία έχει τρία στάδια. Αρχικά, θα γίνει μια ενημερωτική συνάντηση με παραγωγούς και μεταποιητές τον Ιούνιο. Ακολούθως, θα αποσταλούν τα προϊόντα, με εξαίρεση το πεπόνι, που θα είναι διαθέσιμο τον Ιούλιο, για να γίνει ο προσδιορισμός των στοιχείων, και, τέλος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων από τους καθηγητές. Ως γεωπόνος, γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν τις προδιαγραφές να λάβουν ισχυρισμούς υγείας. «Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε φορείς, αλλά και σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει.

Το ελαιόλαδο και το σπαράγγι τυποποιούνται, ενώ γίνονται προσπάθειες τυποποίησης και στο φασόλι Τυχερού. Οι ισχυρισμοί υγείας μπορούν να επισημαίνονται και στην ετικέτα, δημιουργώντας συγκριτικό πλεονέκτημα στο προϊόν.

Γαστρονομικός οδηγός από τον Γιώργο Πίττα

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου για τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό, η Δημοσυνεταιριστική σε συνεργασία με τον εμπνευστή των γαστρονομικών κοινοτήτων, Γιώργο Πίττα, προχωρά στην υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης στο Σουφλί και τη Σαμοθράκη για τους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού και τουριστικού κλάδου, ώστε να δημιουργηθεί ένας γαστρονομικός οδηγός για τον Κεντρικό και Νότιο Έβρο και ένας για τη Σαμοθράκη. «Οι συμμετέχοντες επαγγελματίες θα οργανωθούν σε κοινότητα, με σκοπό την καταγραφή της τοπικής ποιοτικής γαστρονομικής κληρονομιάς, τη δημιουργία αλληλεπίδρασης και τη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία», περιγράφει ο κ. Καζάκης. Ο κ. Πίττας ξεκίνησε την καταγραφή σε Κεντρικό, Νότιο Έβρο και Σαμοθράκη για τη δημιουργία ενός πολυσέλιδου ηλεκτρονικού και έντυπου οδηγού, με πληροφορίες για τη γαστρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Το σχέδιο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: