Έβρος: Το παραμύθι της Ολιβίτσας διδάσκει την ελαιοποίηση στα παιδιά
Μια φορά κι έναν καιρό, μία οικογένεια στη Μάκρη του Έβρου έφτιαχνε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αγαπούσε να υποδέχεται παιδιά από όλη την Ελλάδα και να τους εξηγεί πώς φτιάχνεται το καλό λάδι. Στον όμορφο χώρο του ΚΥΚΛΩΠΑ, επί 35 χρόνια, ξεναγούν μαθητές και αυτοί παρακολουθούν τη διαδικασία ελαιοποίησης.
Πριν από 20 χρόνια, η υπεύθυνη επικοινωνίας και μέλος της οικογενειακής επιχείρησης, Βάλια Κελίδου, πήγαινε στο Γυμνάσιο και συζητούσε με τη μητέρα της, Νίκη, για το πώς μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά την ελαιοποίηση. Διαμόρφωσαν στο τραπέζι της κουζίνας την ηρωίδα που εξηγεί τη διαδικασία και της έδωσαν το όνομα «Ολιβίτσα», από το αγγλικό olive. «Η ελιά καταστρέφεται και γίνεται λάδι, αλλά η ηρωίδα μας δημιουργεί λαδάκι χωρίς να καταστρέφεται η ίδια. Η Ολιβίτσα έρχεται χαρούμενη με τις φίλες της το πρωί του Οκτώβρη, που πέφτει από τα κλαδιά στα ελαιόπανα στην αυλή του ΚΥΚΛΩΠΑ, για να βγάλουν λάδι και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία μας», περιγράφει την αφετηρία του παραμυθιού.
Εδώ και 20 χρόνια, τα παιδιά λαμβάνουν δωρεάν το παραμύθι. Φέτος, επέλεξαν να αναβαθμίσουν τις ζωγραφιές σε πιο σύγχρονες και παιχνιδιάρικες. Η αρχική εικονογράφηση έγινε από τη Νίκη Κελίδου χειρόγραφα και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από επαγγελματικά σχέδια. Μητέρα και κόρη ένωσαν τις δυνάμεις τους, αφήνοντας το αποτύπωμα της οικογενειακής επιχείρησης στις μνήμες χιλιάδων παιδιών που ξεφύλλισαν το παραμύθι. Τώρα, σχεδιάζουν νέες περιπέτειες της ηρωίδας που μάλλον θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον «κακό δάκο».
Επισκέψεις
Ο αύλειος χώρος του ΚΥΚΛΩΠΑ επιτρέπει στους μικρούς επισκέπτες να απολαύσουν τα ελαιόδεντρα, αλλά και πολλά φιλοξενούμενα ζώα, όπως κότες, κατσικάκια, παγώνια, εμού, πάπιες, χήνες, λαγουδάκια. «Στη συνέχεια, τα παιδιά πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο και μαθαίνουν πώς βγαίνει το λάδι. Στο τέλος, δοκιμάζουν ελαιόλαδο, μοιράζουμε τις Ολιβίτσες και διαβάζουν το παραμύθι με τις δασκάλες τους. Μέσα από την Ολιβίτσα και το παιχνίδι, τα παιδιά κατανοούν πόσο σημαντικό είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή μας», μεταφέρει, τονίζοντας τον ρόλο της παιδείας.
Κι ενώ οι μικροί μαθητές προσφέρουν τις ζωγραφιές και τις χειροτεχνίες τους στην οικογένεια του ΚΥΚΛΩΠΑ, οι φοιτητές Διατροφολογίας κάνουν έρευνα και πραγματοποιούν προγράμματα, για τα οποία παίρνουν χρήσιμες πληροφορίες από τον ΚΥΚΛΩΠΑ. Η οικογένεια Κελίδη παρέχει συμβουλές ορθής καλλιεργητικής πρακτικής στους παραγωγούς που πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο.
Αρκετοί μαθητές γνωρίζουν ήδη την ελαιοποίηση, καθώς στο οικογενειακό περιβάλλον τους υπάρχουν ελαιόδεντρα, άρα έχουν τις δικές τους Ολιβίτσες. «Η γεύση είναι μνήμη και θέλουμε να τους δώσουμε πολύ ωραίες γεύσεις και όταν μεγαλώσουν να θυμούνται αυτήν του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου», λέει. Το ελαιοτριβείο είναι ανοιχτό στο κοινό για επισκέψεις δώδεκα μήνες τον χρόνο.