Έξυπνα γυαλιά με βιντεοκάμερα στους ελέγχους υγιεινής των προϊόντων

‘Έξυπνα γυαλιά με βιντεοκάμερα στους ελέγχους υγιεινής των προϊόντων

Επανάσταση στις μεθόδους ελέγχου, αλλά και εκπαίδευσης της υγιεινής τροφίμων φαίνεται να εμφανίζουν οι νέες ασύρματες φορητές τεχνολογίες, όπως τα… έξυπνα γυαλιά με ενσωματωμένη βιντεοκάμερα. Με την εξέλιξη, αλλά και την εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι ειδικοί στους ελέγχους υγιεινής θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους εξ αποστάσεως σε γραμμές παραγωγής τροφίμων, που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της Γης. Μάλιστα, αυτή η νέα επαναστατική τεχνική δεν θα παραμένει στην παρατήρηση, αλλά θα μπορεί να είναι και διαδραστική μεταξύ των επιστημόνων και των παραγωγών όπου και αν βρίσκονται.

Με οδηγό την Google

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασφάλειας Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο, ο Tom Chestnut, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Τμήματος Τροφίμων του Διεθνούς Πιστοποιητικού Οργανισμού Υγιεινής (NSF International), σε ομιλία του, παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών των τελευταίων δυόμισι ετών σε συνεργασία με την εταιρεία Google. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αυτή η τεχνολογία δεν επιτρέπει απλώς στον ελεγκτή να πραγματοποιήσει ελέγχους από απόσταση, αλλά και να επικοινωνεί (τόσο σε ήχο όσο και σε εικόνα μέσω βίντεο) και να αλληλοεπιδρά με το άτομο που φορά τα γυαλιά, έτσι ώστε να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες, να γίνεται πλήρης καταγραφή των επιχειρησιακών, αλλά και των καλλιεργητικών πρακτικών, καθώς και να προωθείται η εκπαίδευση».

Τόνισε, επίσης, ότι η εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας πραγματοποιείται με τέτοιον ρυθμό που «μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα έχουμε να παρουσιάσουμε πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Προσιτή τιμή

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Τμήματος Τροφίμων του Διεθνούς Πιστοποιητικού Οργανισμού Υγιεινής, η τιμή των ειδικών γυαλιών θα είναι προσιτή και εκτιμάται περίπου στα 800 ευρώ ανά ζευγάρι.

Πολλοί από τους ηγέτες στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων έχουν αρχίσει ήδη να αγκαλιάζουν αυτή την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα νέο ταξίδι, το οποίο θα μας επηρεάσει όλους, καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας των έξυπνων γυαλιών προχωρά με τον επιθυμητό ρυθμό, ενώ η αύξηση στη χρήση της φορητής τεχνολογίας θα ξεπεράσει κατά πολύ ό,τι έχουμε δει έως τώρα με παρόμοιες τεχνολογίες», δήλωσε, κλείνοντας την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασφάλειας και Τροφίμων στο Λονδίνο.