Ευαγγελία Παπαδοπούλου: Διέσχισε την Ελλάδα για ένα ταξίδι στη γνώση των θερμοκηπίων

Από ένα μικρό χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης, το Πετρωτό, η Ευαγγελία Παπαδοπούλου ταξίδεψε στην Κρήτη για να λάβει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τα θερμοκήπια από την ΕΠΑΣ Κρήτης, από την οποία και αποφοίτησε πριν από λίγο καιρό.

Έχοντας ως προηγούμενη εμπειρία την εργασία της σε φυτώριο, η Ευαγγελία κατάλαβε την κλίση της προς τον αγροτικό τομέα και τη σημασία του ως οικονομικό κλάδο, καθώς δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια. «Έχω κάνει αρκετές δουλειές και μία από αυτές ήταν η εργασία μου σε φυτώριο. Εκεί ένιωσα ότι ο χώρος είναι οικείος, ευχάριστος και μου ταιριάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Για αυτό τον λόγο αποφάσισα να ακολουθήσω τον αγροτικό τομέα, μου αρέσει το γεγονός της δημιουργίας που περιλαμβάνει το επάγγελμα αυτό. Να δημιουργείς από το μηδέν ένα φυτό και να το δίνεις στον κόσμο», αναφέρει στην «ΥΧ», η Ευαγγελία.

Το κλειστό και πιο ελεγχόμενο περιβάλλον ενός θερμοκηπίου ταίριαζε καλύτερα στην ίδια, όπως αναφέρει, και γι’ αυτό αναζήτησε τη σχολή εκείνη που θα τις έδινε τις γνώσεις που χρειαζόταν. «Επέλεξα την ΕΠΑΣ Κρήτης και την ειδικότητα “Θερμοκηπιακές Κατασκευές & Καλλιέργειες”, καθώς είναι μια σχολή εξειδικευμένη στο αντικείμενο που ήθελα να ακολουθήσω», εξηγεί η Ευαγγελία.

Γνώσεις

Με διετή φοίτηση και αρκετή πρακτική εμπειρία, οι φοιτητές της σχολής μαθαίνουν για κάθε μία από τις διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα θερμοκήπιο. Όπως εξηγεί η Ευαγγελία, «στο πρώτο έτος υπήρχαν μαθήματα υπολογιστών μαζί με την απόκτηση γνώσεων για τα οικονομικά που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, είχαμε πρακτική άσκηση σε θερμοκήπια, ακόμα και σε καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίου.

Μεταξύ άλλων κάναμε εντομολογία, εδαφολογία, φυτοπροστασία, από τι κινδυνεύει δηλαδή το φυτό. Μάθαμε ακόμα για τις συνθήκες που θα πρέπει να βρίσκεται ένα φυτό, ούτως ώστε να μην πιάσει μύκητα ή να μην κολλήσει κάποια ασθένεια. Ο δεύτερος χρόνος περιλάμβανε ακόμα περισσότερη πρακτική άσκηση και κάποιες επισκέψεις σε άλλα θερμοκήπια.

Οι επόμενοι φοιτητές θα είναι ακόμα πιο τυχεροί», τονίζει η Ευαγγελία, καθώς θα διδαχθούν και την τεχνική της υδροπονίας.

Επόμενα σχέδια

Στα σχέδια της Ευαγγελίας είναι να δημιουργήσει το δικό της θερμοκήπιο, καθώς πλέον έχει όλες εκείνες τις γνώσεις που χρειάζεται για να μπορέσει να το κάνει όσο πιο παραγωγικό και αποδοτικό γίνεται. Η ίδια τονίζει ότι «οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις σε ένα αντικείμενο να κοιτούν και προς τις σχολές με αγροτικό αντικείμενο, καθώς ο αγροτικός τομέας μπορεί να δώσει πολλές δυνατότητες και επαγγελματικές ευκαιρίες».