Με ευνοϊκό τον Σεπτέμβρη μπαίνουν οι παραγωγοί στις μεγάλες ποικιλίες μήλου

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή των Gala

Ολοκληρώνοντας τη συγκομιδή των Gala αυτές τις ημέρες, οι περισσότερες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας αναμένεται να ξεκινήσουν να συγκομίζουν τους κύριους όγκους της παραγωγής, με τους καλλιεργητές να εύχονται ο καιρός να παραμείνει ευνοϊκός, όπως κατά τις ημέρες του Σεπτεμβρίου που προηγήθηκαν.

Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα της καλλιέργειας δεν πέρασε χωρίς ζημιές, αφού υπήρξαν προβλήματα αφενός από τον παγετό και τις κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, αφετέρου από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι νέες παραγωγές έρχονται είτε στα περσινά επίπεδα είτε με μειώσεις, που κυμαίνονται αναλόγως της περιοχής και των φαινομένων που εκδηλώθηκαν, ενώ η χρονιά θεωρείται όψιμη.

Η εμπορία των μήλων -ακολουθώντας και τις πρώτες κοπές- έχει κι αυτή ξεκινήσει σιγά σιγά για κάποιες περιοχές και εξελίσσεται ικανοποιητικά, όπως αντίστοιχα ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται και οι τιμές, αναλόγως των ποιοτικών χαρακτηριστικών, των ποικιλιών και δεδομένης της περιόδου που διανύουμε.

Καλό το ξεκίνημα για τη Ζαγορά

Για τους παραγωγούς της Ζαγοράς Πηλίου, με τα Gala να έχουν σχεδόν συγκομιστεί, αυτό το σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των Golden, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να πάρουν σκυτάλη και τα Starking, που αποτελούν και τον κύριο όγκο της περιοχής. Σύμφωνα με τον Αντώνη Πολίτη, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, η φετινή παραγωγή πήγε καλά, υπό την έννοια του καλού ποσοστού καρπόδεσης, εν αντιθέσει με το αχλάδι. Ωστόσο, και για το μήλο υπήρξαν κάποια προβλήματα, όπως η χαλαζόπτωση που έπληξε μία περιοχή αλλά και κάποια ζητήματα που προκλήθηκαν λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

«Ελπίζουμε να συνεχίσουν οι καιρικές συνθήκες ομαλά και τα μικρά μας προβλήματα -που δεν αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο της παραγωγής- να παραμείνουν ως έχουν» σχολίασε, τονίζοντας ότι προς το παρόν είναι μία καλή χρονιά για την περιοχή, έχοντας υπόψη και τα περσινά προβλήματα στις εμπορεύσιμες ποσότητες από τη χαλαζόπτωση του Μαΐου.

Ο συνεταιρισμός, έχοντας ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες την τοποθέτηση των μήλων του στην εσωτερική αγορά, βλέπει προσώρας ένα αναμενόμενο ξεκίνημα με τις τιμές στα περσινά επίπεδα περίπου. Όμως, αντιπροσωπευτικότερη θα είναι η εικόνα αργότερα, όταν θα μπει στην εμπορία ο κύριος όγκος της παραγωγής.

Η εκτίμηση, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, είναι ότι ο συνεταιρισμός θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα των περσινών, δεδομένου ότι πέρυσι οι παραγωγοί είχαν σημαντική απώλεια ποσοτήτων, ωστόσο, παραμένουν και οι επιφυλάξεις για τις αγορές, υπό το πρίσμα των ανατιμήσεων, όπως αυτές που διαπιστώνονται στις συσκευασίες, αλλά και την ανοδική τάση που αποτυπώνεται στο κόστος των μεταφορικών.

Θετικός ο καιρός του Σεπτέμβρη για τον χρωματισμό των μήλων στην Αγιά

Θέμα ημερών για να μπουν στη συγκομιδή του κύριου όγκου είναι και για τους παραγωγούς της Αγιάς Λάρισας, όπου η φετινή παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 10%-15%. Παγετός της άνοιξης, αλλά και καλοκαιρινός καύσωνας υποβάθμισαν ελαφριά και σποραδικά το προϊόν, σύμφωνα με τον Γιώργο Ζέικο, πρόεδρο του ΑΣ «Ο Κίσσαβος».

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις ημέρες του Σεπτεμβρίου κρίνονται πιο ευνοϊκές, καθώς δίνουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά στα μήλα, με τους παραγωγούς να κόβουν ό,τι έχει χρώμα που να ικανοποιεί αγορές και εξαγωγές, αναμένοντας το κατάλληλο επίπεδο ωρίμανσης για αποθήκευση.

Τα Gala ξεκίνησαν με τιμές της τάξεως των 40-55 λεπτών για τον παραγωγό, αναλόγως ποικιλίας και ποιότητας, τιμή «ικανοποιητική για τα δεδομένα που βιώνουμε», σχολίασε ο κ. Ζέικος, σημειώνοντας ότι και οι εξαγωγές μέχρι στιγμής εξελίσσονται ικανοποιητικά, χωρίς όμως ακόμη να έχει έρθει ο κύριος όγκος των μήλων.

«Υπάρχει ζήτηση, υπάρχει ροή», εξηγεί για τον συνεταιρισμό, που κινείται εξαγωγικά. Υπενθύμισε, δε, ότι κατά την περσινή χρονιά και για όσους διακινούν εγχώρια, η κατάσταση δυσκόλεψε από τη μικρή κατανάλωση που προέκυψε στο εσωτερικό, αφήνοντας μήλα στα ψυγεία για αρκετούς παραγωγούς.

Στο 30% η μείωση από τον παγετό στην Καστοριά

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν με τις πρώιμες ποικιλίες Scarlet, Super Chief και Red Cap για να προχωρήσουν έπειτα στις υπόλοιπες ποικιλίες προς τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη οι παραγωγοί της Καστοριάς. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βαενά, πρόεδρο στο Συνεταιρισμό Ορεινών Μήλων Βιτσίου, η μείωση για όλο τον Νομό Καστοριάς εκτιμάται στο 30%, κυρίως λόγω του παγετού, ενώ κάποιες περιοχές επλήγησαν και από χαλάζι. Όπως εξηγεί, οι μειώσεις εμφανίζονται περισσότερο σε παλιά δέντρα, ελευθέρας φύτευσης, ενώ όσο πιο νέα τα δέντρα τόσο μικρότερη η ζημιά, κάτι όμως που και πάλι κυμαίνεται ανά περιοχή.

Ίδιες ποσότητες με πέρυσι, αλλά μικρότερα μεγέθη βλέπει η Νάουσα

Χωρίς μειώσεις, χωρίς όμως και αυξήσεις αναμένεται η παραγωγή στις περιοχές της Νάουσας και του Ροδοχωρίου, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε η Σούλα Σερντάρη, διευθύντρια πωλήσεων του ΑΣ Νάουσας.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν έλειψε και από την περιοχή η επίδραση των καιρικών συνθηκών, η οποία φέρνει κάπως μικρότερα μεγέθη, με πιθανότερη αιτία τους καλοκαιρινούς καύσωνες. Αυτό το σαββατοκύριακο, επί της ουσίας, αναμένεται η Νάουσα να μπει στη συλλογή των μήλων, αφού πρώτα άρχισαν τα ημιορεινά της, ενώ από τις 25 Σεπτεμβρίου κι έπειτα αναμένεται η αρχή και για την παραγωγή του Ροδοχωρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν παρατηρείται ακόμη μέγαλη ζήτηση από την αγορά. «Αυτόν τον καιρό έχει ακόμη ροδάκινα, υπάρχει το σταφύλι και το υπερπρώιμο Gala που καλύπτουν την αγορά», όπως εξηγεί, ενώ θα πρέπει να κρυώσει λίγο και ο καιρός για να ζητηθεί το μήλο. Σε ό,τι αφορά τα Gala, αυτά ζητήθηκαν, προσθέτει, με κατεύθυνση κυρίως την Αίγυπτο, μία «πιο φθηνή αγορά», που απορρόφησε όμως τους όγκους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021