Ευρωβαρόμετρο EFSA: Με βάση το κόστος αγοράζουν οι καταναλωτές της Ευρώπης τρόφιμα

Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η γεύση και στην τρίτη η ασφάλεια των προϊόντων

Το κόστος των τροφίμων είναι σημαντικά πιο επιβαρυμένο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, καθιστώντας το ως τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αγορές τους, όσον αφορά τα τρόφιμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το ειδικό ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ, το οποίο δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η κυκλοφορία της έκδοσης του 2022 σηματοδοτεί την τέταρτη τέτοια έρευνα από το 2005, σκιαγραφώντας σε βάθος χρόνου τις μεταβαλλόμενες τάσεις στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών, τον βαθμό ευαισθητοποίησης και τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και το ποιους εμπιστεύονται για την άντληση πληροφοριών σχετικά με θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Με το δείγμα της παρούσας μέτρησης να αριθμεί 27.000 πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, ο παράγοντας του κόστους υποδείχθηκε από το 54% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενος από τη γεύση (51%). Επίσης, σχεδόν οι μισοί (46%) καταναλωτές της ΕΕ θεωρούν σημαντική την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ το 41% θεωρεί δεδομένο ότι τα τρόφιμα που αγοράζει είναι ασφαλή.

«Πολλά έχουν συμβεί από την τελευταία μας έρευνα το 2019, μεταξύ άλλων μια παγκόσμια πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url. «Τέτοια γεγονότα έχουν δραματικές συνέπειες και, όπως ήταν αναμενόμενο, βλέπουμε ότι για πολλούς Ευρωπαίους η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει τις διατροφικές τους επιλογές περισσότερο από πριν.

Από την άλλη πλευρά, η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει σημαντική για πολλούς από τους ερωτηθέντες. Είναι ενθαρρυντικό το να βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ ενδιαφέρονται τόσο για την υγιεινή διατροφή όσο και για τους κινδύνους για τα τρόφιμα», συμπληρώνει.

Κόστος και ασφάλεια τροφίμων τα ζητούμενα για τους Έλληνες

Όσον αφορά τους Έλληνες καταναλωτές, η έρευνα έδειξε ότι το κόστος των τροφίμων εξακολουθεί να είναι το ζήτημα που τους απασχολεί σε μεγαλύτερο ποσοστό (70%), σηματοδοτώντας μια άνοδο 10 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση του 2019 και υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στη σειρά προτεραιότητας ακολουθεί η ασφάλεια των τροφίμων (65%), η περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες και σάκχαρα ή λίπη (50%) και η γεύση (48%). Αντιθέτως, ελάχιστα μέλλονται για τις επιπτώσεις των τροφίμων στο περιβάλλον και στο κλίμα (8%) ή για το κατά πόσο αυτά συμφωνούν με τις πεποιθήσεις τους από άποψη θρησκείας ή καλής μεταχείρισης των ζώων (6%).

Επιπλέον, σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων ερωτηθέντων (99%) δίνει έμφαση σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%). Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (69%), τα πρόσθετα, όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά (54%) και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή ποτά (47%) βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των προβληματισμών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των καταναλωτών στη χώρα μας.

Αντιθέτως, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για την καλή μεταχείριση των ζώων εκτροφής (10%). Τέλος, το 59% των Ελλήνων ερωτηθέντων δηλώνει ότι νοιάζεται εξίσου για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα.