Την ανάγκη να διασφαλιστεί μια στοχοθετημένη προσέγγιση ως προς τη γονιδιακή επεξεργασία, δεδομένου ότι δεν προσφέρουν όλες οι τεχνικές γονιδιωματικής τα ακριβή οφέλη βιωσιμότητας που υπόσχεται η νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές της ΕΕ.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στα ζιζανιοκτόνα, η οποία, όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Martin Hojsik της πολιτικής ομάδας της Renew Europe κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στις γονιδιακά επεξεργασμένες (Gene-edited) καλλιέργειες.

Παρότι οι ανθεκτικές στα ζιζανιοκτόνα καλλιέργειες επιτρέπουν στους αγρότες να εφαρμόσουν μια ευέλικτη και εύκολη στρατηγική διαχείρισης, η στρατηγική εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, καθώς περιλαμβάνει βαριά χρήση ζιζανιοκτόνων, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να συμβάλουν στην αύξηση της ανοχής των ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα.

Επισημαίνοντας ότι το 1/3 όλων των νέων γονιδιακά επεξεργασμένων (GE) καλλιεργειών στο προ-εμπορικό στάδιο έχει επεξεργαστεί για να αντέχουν τον ψεκασμό με ζιζανιοκτόνα, ο Hojsik ρώτησε αν η Κομισιόν σχεδιάζει να επιταχύνει την πρόσβαση στην αγορά αυτών των χαρακτηριστικών, επισημαίνοντας ότι αυτό θυμίζει περισσότερο «παλιές» τεχνικές γενετικής τροποποίησης. Παρομοίως, ο Πράσινος ευρωβουλευτής, Martin Hausling, επεσήμανε το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες από καιρό υποστηρίζουν τις τεχνολογίες γενετικής τροποποίησης, ωστόσο αυτό δεν έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

www.euractiv.com