Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Ευρωβουλευτές: Μείωση των φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030

03/11/2023
1' διάβασμα
evrovouleftes-meiosi-ton-fytofarmakon-kata-50-mechri-to-2030-305519

Μέχρι το 2030, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τη χρήση και τον κίνδυνο από τα χημικά φυτοφάρμακα κατά τουλάχιστον 50% και τη χρήση των λεγόμενων «πιο επικίνδυνων προϊόντων» κατά 65%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2013-2017. Αυτά αναφέρονται στο κείμενο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος σχετικά με τα μέτρα για τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης φυτοφαρμάκων.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των εθνικών στρατηγικών, τα κράτη-μέλη πρέπει, σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, να έχουν θεσπίσει κανόνες για τουλάχιστον εκείνες τις πέντε καλλιέργειες όπου η μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές θέλουν να απαγορεύσουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων (εκτός από αυτά που επιτρέπονται για βιολογική γεωργία και βιολογικό έλεγχο) σε ευαίσθητες περιοχές και εντός ζώνης προστασίας πέντε μέτρων, όπως δηλαδή σε όλους τους αστικούς χώρους πρασίνου.

Ακόμη, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να θέσει στόχο για αύξηση των πωλήσεων φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου, έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, αλλά και να εξετάσει τις διαφορές στη χρήση φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και, εάν χρειαστεί, να προτείνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εισαγωγές πληρούν τα πρότυπα ισοδύναμα της ΕΕ.