Οι ευρωβουλευτές πιέζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού να διακινούν προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης

Τη θέσπιση δεσμευτικής νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ΕΕ, ώστε να αποτρέπονται τα φαινόμενα εκτεταμένης αποψίλωσης σε τρίτες χώρες ζητά νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τα εθελοντικά μέτρα έχουν αποτύχει», δήλωσε η Delara Burkhardt, Γερμανίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), η οποία συνέταξε την έκθεση. «Η απλή τοποθέτηση μιας ετικέτας σε ένα προϊόν που θα σηματοδοτεί ότι είναι μηδενικής αποψίλωσης δεν είναι αρκετή».

Η έκθεση περιγράφει πιθανούς κανόνες και κανονισμούς, τους οποίους οι περιβαλλοντικοί ευρωβουλευτές θα ήθελαν να εφαρμόσουν και αναμένεται να αποτελέσουν τη νομική βάση για μελλοντικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να απαλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από το φαινόμενο, ωστόσο η πρόοδος είναι πολύ περιορισμένη. Ενδεικτικά, μεταξύ Αυγούστου 2018 και Ιουλίου 2019, η Βραζιλία έχασε 10.129 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το τροπικό δάσος της, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας (INPE).