Οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους

Stressed senior woman is counting remaining coins from pension,old elderly counting last money coins in her purse,financial problems,planning savings,no retirement savings,poverty, absence of money

Την Τρίτη 18/10, το Κοινοβούλιο συζήτησε με το Συμβούλιο και την Επιτροπή τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τη θέσπιση απροσδόκητου φόρου.

Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην αγορά. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα είναι κατάλληλα στοχευμένα στους πλέον ευάλωτους, καθώς η γενική δημοσιονομική στήριξη θα ενίσχυε τον πληθωρισμό. Ζήτησε επίσης συνετές δημοσιονομικές πολιτικές που δεν επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους «σοκ» στην αγορά. Ορισμένοι ζήτησαν από την ΕΕ να εργαστεί για μια δέσμη μέτρων αλληλεγγύης για τον χειμώνα με δημοσιονομικές προσαρμογές για την αντιστάθμιση των τιμών της ενέργειας, ενώ άλλοι πρότειναν μια «ασπίδα» για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων. Άλλοι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την ΕΕ να μετριάσει τον κίνδυνο των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια και προειδοποίησαν ότι τα εθνικά δημοσιονομικά μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση.

Σχετικές πληροφορίες

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2022, το Κοινοβούλιο ζήτησε η αντίδραση της ΕΕ να επικεντρωθεί στους πλέον ευάλωτους και να ασκήσει πίεση για τη λήψη περισσότερων μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μετριαστεί η πίεση που ασκούν οι ταχέως αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω βήματα για την θέσπιση φόρου επί των απροσδόκητων κερδών. Η Επιτροπή έχει ήδη σκιαγραφήσει τα σχέδιά της για προσωρινή εισφορά, την οποία αποκαλεί φόρο αλληλεγγύης.