Ευρωβουλευτές ζητούν να απαγορευτούν οι εξαγωγών ζώντων ζώων σε τρίτες χώρες

Αναστολή όλων των εξαγωγών ζώντων ζώων σε χώρες εκτός ΕΕ, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τους όρους ευζωΐας των ζώων, ζητούν 43 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου σε επιστολή τους προς τους υπουργούς Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρουν, έχουν γίνει αποδέκτες αναφορών ότι ζώα στοιβάζονται σε επικίνδυνα μεγάλες ουρές στα σύνορα μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Τα κράτη-μέλη καθιέρωσαν τους ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας και στο μεταξύ η Κομισιόν προσπάθησε να ενιαιοποιήσει την προσέγγιση σε όλη την ΕΕ μέσω των λεγόμενων «Πράσινων Γραμμών», που συνιστούν ταχύτερη διάβαση μέσω των συνόρων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen αυτό ήταν απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι ουρές άνω των 40 χιλιομέτρων που μεταφράζονταν ακόμα και σε αναμονή 18 ωρών στη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα. Έτσι, την προηγούμενη Δευτέρα, η Επιτροπή δημοσίευσε οδηγίες για την εφαρμογή των «Πράσινων Γραμμών», αναφέροντας ότι τα οχήματα θα πρέπει να μπορούν να περάσουν τα σύνορα μέσα σε 15 λεπτά.

Παρόλα αυτά, τα μέλη του Κοινοβουλίου σημείωσαν ότι αυτές οι «μη δεσμευτικές συστάσεις» δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καθυστερήσεις κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων, και ότι οι νέες απαγορεύσεις στα σύνορα μπορεί να συνιστούν καταστρατήγηση της νομοθεσίας της ΕΕ. Επικαλούνται το άρθρο 13 της Συνθήκης της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να περιφρουρούν τους όρους ευζωΐας των ζώων όταν διαμορφώνουν εφαρμόζουν πολιτικές στην εσωτερική αγορά, στον πρωτογενή τομέα και στις μεταφορές. Υποστηρίζουν ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η προστασία των ζώων δεν είναι εγγυημένη. Στην επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν από κοινού 35 ΜΚΟ στην Κομισιόν τις προηγούμενες μέρες, θέτοντας τον ίδιο νομικό ισχυρισμό.

Εκτός από την ακύρωση όλων των εξαγωγών ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες, η ομάδα των σαραντατριών ζητάει να σταματήσουν οι μεταφορές ζώων και μεταξύ των κρατών-μελών εάν διαρκούν πάνω από οκτώ ώρες. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει, είναι σημαντικό ως μέτρο και για την προστασία των εργαζομένων στις μεταφορές, από τον κορωνοϊό.

Ακόμη, με επιστολή της προς τον επίτροπο Γεωργίας ζητούν μια στρατηγική εφοδιασμού ειδών διατροφής που θα «απλοποιεί διοικητικές διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερο παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη.