Ευρωπαϊκά βραβεία καινοτομίας για γυναίκες – Βήματα προς την ισότητα των φύλων σε τομείς τεχνολογίας

Θέλοντας να δώσει ώθηση στις γυναίκες και να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα, που θέλουν τον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας να είναι ανδροκρατούμενος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) ανακοίνωσε την ένατη έκδοση του βραβείου για τις γυναίκες που καινοτομούν στην Ευρώπη.

Στόχος είναι να αναδείξει τη δουλειά τους σε διαφορετικούς τομείς, να τις επιβραβεύσει για να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

Το βραβείο, EU Prize for Women Innovators, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe και θα απονείμει τρία βραβεία των 100.000 ευρώ το καθένα. Επίσης, για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, το EIC θα απονείμει άλλα τρία βραβεία των 50.000 ευρώ το καθένα σε πολλά υποσχόμενους νέους που καινοτομούν κάτω των 35 ετών.

Η Mariya Gabriel, επίτροπος για την Καινοτομία και την Έρευνα, ανέφερε ότι «η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών και στόχων μας. Σε όλο το χαρτοφυλάκιο στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε περιβάλλοντα που βοηθούν τις γυναίκες να επιτύχουν και να ηγούνται στους αντίστοιχους τομείς τους. Φέτος, επισημαίνουμε ορισμένες βασικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την υποστήριξη των γυναικών στην επιστήμη, στην καινοτομία, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση».

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 18 Αυγούστου 2022.

Ισότητα φύλων

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες ιδρύτριες εταιρειών τεχνολογίας. Η χρηματοδότηση προς αυτές το 2020 μειώθηκε κατά 31% σε σύγκριση με τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019, ενώ η χρηματοδότηση για όλες τις ομάδες ανδρών μειώθηκε μόλις κατά 16% την ίδια περίοδο.

Για αυτόν τον λόγο, το Συμβούλιο τονίζει ότι η ισότητα των φύλων βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος εργασίας του.