«Ευρωπαϊκή Αγροτική Οικονομία και Πολιτική»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο των Γ. Δούκα και Ν. Μαραβέγια

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου των ακαδημαϊκών, Γιάννη Δούκα και Ναπολέοντα Μαραβέγια, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Αγροτική Οικονομία και Πολιτική».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης (ΕΚΟΠΔΑ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για το βιβλίο μίλησαν διακριμένοι προσκεκλημένοι, με πρώτο κατά σειρά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό. Με ιδιαίτερα θερμά λόγια εκφράστηκαν επίσης ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος και η Γενική Διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου.

Χαιρετισμό απηύθηνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Βιβλίο – οδηγός, για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που είναι καλό να το διαβάσει κάποιος προτού προβεί σε άσκηση πολιτικής και λήψη αποφάσεων ενώ τόνισε από την πλευρά του ότι ο ελληνικός πρωτογενής τομέας θα πρέπει να επιταχύνει τον βηματισμό του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά του.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρύτανης του ΓΠΑ Σπυρίδων Κίντζιος έκανε λόγο για «κατακλυσμιαίες αλλαγές» που έρχονται στον πρωτογενή τομέα της Ευρώπης με τη Νέα ΚΑΠ και τόνισε τη σημασία του βιβλίου που όπως επεσήμανε προβληματίζει με θετικό τρόπο όσους μελετούν και ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου επισήμανε ότι επίκεινται πολύ σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στον ελληνικό πρωτογενή τομέα και το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, δίνοντας σειρά παραδειγμάτων από καλές πρακτικές σε άλλες χώρες που μπορούν να δείξουν τον δρόμο και για τη χώρα μας.

Ο εκ των συγγραφέων, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ευχαρίστησε το πάνελ και τους παρευρισκόμενους για τις θετικές τοποθετήσεις τους για το βιβλίο ενώ υπογράμμισε ότι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα είναι η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των παραγωγών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία άντεξε στην κρίση και παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ομιλητών τόνισαν τη σημασία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης του ευρωπαϊκού και ελληνικού πρωτογενούς τομέα, η οποία, όπως είπαν, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, μπορεί να προσφέρει λύσεις για την υλοποίηση των νέων στρατηγικών της ΚΑΠ, με στόχο να παράγονται περισσότερα προϊόντα με λιγότερες εισροές και πιο περιορισμένη χρήση των φυσικών πόρων.