Ευρωπαϊκή Οινική Σοδειά 2022: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν οδηγούν σε μεικτά αποτελέσματα

Η ευρωπαϊκή παραγωγή οίνου προβλεπόταν να παραμείνει σταθερή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των COPA και COGECA, θα πέσει τελικά κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας (2017-2021) λόγω μείωσης της παραγωγής σε περιοχές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και τη ξηρασίας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Οι τρεις κύριες οινοπαραγωγικές χώρες (Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία) αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, καταγράφοντας μικρή αύξηση της τάξης του +1,1% σε σχέση με τα 12,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα που ήταν η παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς (2021/2022) και μικρή μείωση της τάξης του -2,1% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, δηλαδή τα 132,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Μείωση της παραγωγής καταγράφηκε σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες οινοπαραγωγές χώρες.

Συνοψίζοντας, η εσοδεία 2022/2023 χαρακτηρίζεται από την επίδραση της ξηρασίας και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στην Ευρώπη και οδήγησαν σε πρώιμο τρύγο και μείωση της απόδοσης των αμπελιών. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά, καθώς τα σταφύλια βρίσκονται σε πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, οπότε «υπόσχονται» πολύ καλά κρασιά.

Σχολιάζοντας τις καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού ο πρόεδρος των COPA-COGECA για τους οινοπαραγωγούς, Λούκα Ριγγότι, σχολίασε: «Αν και όχι άφθονη, η σοδειά του 2022 διασώθηκε τελικά λόγω των μεγάλων προσπαθειών των αμπελουργών. Ωστόσο, αυτή η χρονιά κρύβει προκλήσεις για ολόκληρο τον τομέα του οίνου: Αυξήσεις στα μεταφορικά, στο γυαλί, στις συσκευασίες, στις εισροές και στην ενέργεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής του προϊόντος, που και από πριν ήταν υψηλό. Όλα αυτά πιέζουν τους παραγωγούς ακόμα περισσότερο».

Για τον ίδιο, οι δυσκολίες που προέκυψαν από τις φετινές δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι «οι παραγωγοί είναι αφοσιωμένοι στο να περιορίσουν και να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι αμπελουργοί και οι συνεταιρισμοί καινοτομούν και σέβονται το περιβάλλον χωρίς να κάνουν εκπτώσεις όσον αφορά την ποιότητα των κρασιών».

Η κατάσταση ανά χώρα

Ιταλία: Η παραγωγή αναμένεται σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η έλλειψη βροχοπτώσεων βοήθησε στον έλεγχο των μυκητολογικών ασθενειών, φέρνοντας και περιορισμό των αναγκαίων φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων.

Γαλλία: Το 2021, η παραγωγή, λόγω του παγετού που σημειώθηκε την άνοιξη, ήταν πολύ χαμηλή. Ωστόσο, φέτος φαίνεται ότι ο τομέας θα ανακάμψει, με την παραγωγή να διαμορφώνεται στα 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αύξηση της τάξης του 16,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε πολλές περιοχές, ο τρύγος ήταν εξαιρετικά πρώιμος, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Ο πάγος την άνοιξη και οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι επηρέασαν τα αμπέλια κυρίως στα νοτιοδυτικά και στην περιοχή της Charentes. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες μείωσαν τους αλκοολικούς βαθμούς σε πολλές περιοχές.

Ισπανία: Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία επηρέασαν τα αμπέλια που υπέφεραν από την έλλειψη νερού. Όπως και σε Ιταλία και Γαλλία, ο τρύγος ξεκίνησε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ωστόσο τα σταφύλια έχουν καλή υγεία και είναι καλής ποιότητας.

Πορτογαλία: Η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 6,7 εκατ. εκατόλιτρα, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πτώση αυτή οφείλεται στην έλλειψη νερού και στις υψηλές θερμοκρασίες την εποχή της ωρίμανσης των σταφυλιών. Οι καρποί έχουν καλή ποιότητα και υγεία.

Ουγγαρία: Η ξηρασία, τόσο στη διάρκεια του χειμώνα όσο και στη διάρκεια του καλοκαιριού, επηρέασε τα αμπέλια. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 20%.

Αυστρία: Η ξηρασία και η ζέστη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια μικρή μείωση της παραγωγής, της τάξης του 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τον μέσο όρο της πενταετίας.

Σλοβενία: Η παραγωγή κρασιού αναμένεται να μειωθεί κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη οινική χρονιά, η οποία ήταν ήδη χαμηλή λόγω του παγετού την άνοιξη. Φέτος, η περαιτέρω μείωση οφείλεται στη ζέστη και στην ξηρασία. Σε σχέση με την πενταετία, η μείωση που καταγράφεται φέτος θα είναι της τάξης του 30%.

Ολλανδία: Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ολλανδία οδήγησαν σε λιγότερες ασθένειες, ενώ η παραγωγή οίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%.

Ελλάδα: Η σοδειά στην Ελλάδα θα είναι μειωμένη από ό,τι αρχικά αναμενόταν λόγω των βροχοπτώσεων την εποχή του τρύγου. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν ακριβή νούμερα διαθέσιμα.

Ο τρύγος συνεχίζεται στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο, από όπου προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.