Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 135 ερευνητικών έργων για την άρδευση, τα συστήματα τροφίμων και τη βιοποικιλότητα

Στα 897 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις

Συνολικά 135 νέα ερευνητικά έργα θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Horizon Europe στους τομείς των τροφίμων, της βιοοικονομίας, των φυσικών πόρων, της γεωργίας και του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, θα επενδυθούν 897 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αυτών των έργων που, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, θα συμβάλουν στον βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Όλα τα έργα επιλέχθηκαν μετά την ολοκλήρωση επτά προσκλήσεων. Συνολικά, υποβλήθηκαν 568 προτάσεις μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους την άνοιξη του 2023. Και για τα 135 επιλεγμένα ερευνητικά έργα έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες επιχορήγησης με την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι για κάποια έργα έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα, ενώ για άλλα θα ξεκινήσει σύντομα.

Τι θα κάνουν τα επιλεγμένα έργα

Βιοποικιλότητα – Οικοσυστήματα: Τα έργα αυτά, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναπτύξουν μεθόδους για τη βελτίωση της κατάστασης που αφορά τη διατήρηση ειδών και οικότοπων που προστατεύονται από την ΕΕ και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των χημικών ρύπων. Άλλα θα αναλύσουν τον αντίκτυπο της φωτορύπανσης και της ηχορύπανσης στη βιοποικιλότητα και θα ενισχύσουν τα σχέδια πρασίνου σε αστικές και περιαστικές περιοχές.

Δίκαια συστήματα τροφίμων: Τα έργα αυτά αναμένεται να προωθήσουν, για παράδειγμα, βιώσιμα κτηνοτροφικά συστήματα και να δώσουν έμφαση σε ολιστικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που συμβάλλουν στη βελτίωση των φυτικών ποικιλιών βιολογικής προσαρμογής και στην κατάλληλη χρήση φυλών και ποικιλιών, καθώς και στη γονιμότητα του εδάφους και στη βέλτιστη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών. Επίσης, θα προτείνουν λύσεις μάρκετινγκ για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων κ.ά.

Κυκλική οικονομία και βιοοικονομία: Τα έργα θα πρέπει να επιτρέπουν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και βιώσιμων πρακτικών σε περιφέρειες και πόλεις της ΕΕ. Άλλα χρηματοδοτούμενα έργα αναμένεται να αναπτύξουν νέα βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και προϊόντα σε διάφορους τομείς της βιοοικονομίας κ.λπ.

Καθαρό περιβάλλον και μηδενική ρύπανση: Τα έργα αυτά αναμένεται να παράγουν εργαλεία και τεχνικές για τη μείωση των απωλειών νερού, καθώς και της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα υδατικά συστήματα σε επίπεδα που να μην είναι πλέον επιβλαβή. Τα έργα θα υποστηρίξουν τους αγρότες, τους χωροταξικούς σχεδιαστές, τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τους διαχειριστές νερού να βελτιώσουν τη χρήση του νερού για άρδευση.

Γη, ωκεανοί και νερό: Τα εν λόγω έργα, για παράδειγμα, θα βελτιώσουν τις πρακτικές και την τεχνολογία άρδευσης στη γεωργία, την αποδοτικότητα, την αξιοπιστία και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, καθώς και τον βιώσιμο σχεδιασμό ενός ευρέος φάσματος εναλλακτικών λύσεων νερού (π.χ. συλλογή όμβριων υδάτων, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, υφάλμυρο και αφαλάτωση θαλασσινού νερού κ.ά.). Θα πρέπει να διερευνήσουν τις τεχνικές της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα και τα αποτελέσματά τους, αλλά και να αναπτύξουν βιώσιμες λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αναμένεται, μάλιστα, να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό δίκτυο 250 αγροκτημάτων που εφαρμόζουν πρακτικές για το κλίμα και τον άνθρακα.

Ανθεκτικές κοινότητες: Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης θα πρέπει να εντοπίζουν και να αναλύουν τους παράγοντες του κοινωνικού αποκλεισμού και τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης σε διάφορες αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη. Ορισμένα έργα θα πρέπει να αναλύσουν τις αγροτικές και εδαφικές πολιτικές που αναπτύχθηκαν και για τις αγροτικές κοινότητες και να εντοπίσουν αποτελεσματικές μεθόδους συμμετοχής των πολιτών. 

Καινοτόμος διακυβέρνηση, ψηφιακές λύσεις: Τα έργα αναμένεται να διερευνήσουν, να εντοπίσουν και να δοκιμάσουν καινοτόμες πρακτικές για να βοηθήσουν τους αγρότες και τους δασολόγους να προχωρήσουν σε βιώσιμα γεωργικά συστήματα και να αναπτύξουν ένα διεπιστημονικό και χωρίς αποκλεισμούς πανευρωπαϊκό ακαδημαϊκό δίκτυο για την επιστήμη των συστημάτων τροφίμων. 

 

Αριθμός επιλεγμένων έργων ανά πρόσκληση

Τομείς ανά πρόσκληση

Αριθμός
χρηματοδοτούμενων
έργων 

Βιοποικιλότητα και υπηρεσίες οικοσυστήματος

32

Δίκαια, υγιεινά και φιλικά
προς το περιβάλλον συστήματα
τροφίμων από την πρωτογενή παραγωγή
έως την κατανάλωση

25

Κυκλική Οικονομία – Βιοοικονομία

23

Καθαρό περιβάλλον – Μηδενική ρύπανση

14

Έδαφος, ωκεανός, νερό –
Δράση για το κλίμα

10

Ανθεκτικές, χωρίς αποκλεισμούς, πράσινες αγροτικές,
παράκτιες και αστικές κοινότητες

 

Καινοτόμος διακυβέρνηση, περιβαλλοντικές και ψηφιακές
λύσεις για την υποστήριξη
της Πράσινης Συμφωνίας

24

Συνολικός αριθμός έργων

135