Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης: Στα 35,9 εκατ. ευρώ η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για φυσικές καταστροφές και πανδημία

Το καλοκαίρι η εκταμίευση 28,7 εκατ. ευρώ για «Ιανό», πλημμύρες σε Στερεά και σεισμό στο Β. Αιγαίο

Ποσό ύψους 28,7 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί στην Ελλάδα πιθανότατα και τον ερχόμενο Ιούνιο από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές κατά το έτος 2020, αλλά και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πρώτα, όμως, πρέπει να εγκριθεί η οικονομική ενίσχυση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη σύνοδό της στις 17-20 Μαΐου 2021, αφού την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Προϋπολογισμών έδωσε το πράσινο φως, ψηφίζοντας υπέρ των ενισχύσεων της ΕΕ για φυσικές καταστροφές στη Γαλλία και στην Ελλάδα και σε 20 συνολικά χώρες, στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Ήδη έχουν δοθεί ως προκαταβολές στην Ελλάδα 2,7 εκατ. ευρώ περίπου για φυσικές καταστροφές και 4,5 εκατ. ευρώ περίπου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, έχουν εγκριθεί:

✱ 21,6 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα σε σχέση με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020. Ήδη δόθηκε προκαταβολή ύψους 2.158.852 ευρώ.

✱ 3,3 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες του Αυγούστου 2020. Δόθηκε ήδη προκαταβολή 330.010 ευρώ.

✱ 2,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μετά τον καταστροφικό σεισμό στα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου, τον Οκτώβριο του 2020. Ήδη δόθηκε προκαταβολή 253.131 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δέσμης οικονομικής ενίσχυσης για φυσικές καταστροφές, έχουν εγκριθεί για τη Γαλλία (μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Άλεξ» στην περιφέρεια Provence-Alpes-Côtes d’Azur τον περασμένο Οκτώβριο) συνολικά 59,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν καταβληθεί τα 5,9 εκατ. ευρώ περίπου.

Πανδημία

Από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκταμιευτούν και 397,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλλουν 17 κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία), αλλά και τρεις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία) για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτήσουν μέρος των δημόσιων δαπανών τους για ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό ατομικής προστασίας, για την έκτακτη οικονομική στήριξη των πολιτών και τα μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου. Συνολικά, για όλες τις παραπάνω χώρες, έχει εγκριθεί ποσό ύψους 529.347.741 ευρώ.Σημειώνεται ότι η Κροατία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ζήτησαν και έλαβαν ως προκαταβολή τμήμα της προβλεπόμενης συνολικής συνεισφοράς του ΤΑΕΕ.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει λάβει ως προκαταβολή 4,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να της χορηγηθεί ποσό 3,9 εκατ. ευρώ (συνολικά ενισχύεται με 8.529.722 ευρώ).