Φ. Αραμπατζή: «Γρηγορότερη και με μικρότερο κόστος η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

Συνέντευξη στον Γιάννη Τσατσάκη

Τάξη στο χρόνιο πρόβλημα του χωροταξικού της ελληνικής κτηνοτροφίας με σημαντικό, παράλληλα, οικονομικό όφελος για τον παραγωγό, σκοπεύει να βάλει το νέο σχέδιο για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, όπως τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, πέραν της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, το κόστος κατασκευής μειώνεται πλέον στο 1/7 με 1/10 αυτού που απαιτείται σήμερα, ενώ παράλληλα ο κτηνοτρόφος έχει τη δυνατότητα να εξελίξει και να καθετοποιήσει την εκμετάλλευσή του με εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών προϊόντων (όπως γάλα, κρέας, αβγά), όσο και υποπροϊόντων (απόβλητα για παραγωγή βιοαερίου) ιδιοπαραγωγής του.

Η κα Αραμπατζή πραγματοποιεί επίσης έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα ενώ για το 2021, εκτός από πρωτοβουλίες στήριξης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων εν μέσω πανδημίας, προαναγγέλλει και δύο νέες δράσεις που θα αφορούν τις ψηφιακές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες με ένα «κλικ» και την εκστρατεία για ένα δυνατό, όπως τονίζει, «Ελληνικό Σήμα».

Kάνοντας έναν απολογισμό της 15μηνης πορείας της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, τι θα κρατούσατε ως θετικό και τι θα κάνατε διαφορετικά;

Μετά την ιδεοληπτική επίθεση που υπέστησαν οι παραγωγοί μας στο εισόδημά τους στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πήραν επιτέλους βαθιά ανάσα. Ένιωσαν μια κυβέρνηση στο πλευρό τους. Να λέει αλήθειες, να δρα καθημερινά, να δημιουργεί θετικό κλίμα στην οικονομία, να δείχνει ένα νέο, φιλικό στην αγροτική επιχειρηματικότητα, πρόσωπο. Αναφέρω ενδεικτικά τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την επιτάχυνση πληρωμών και αποζημιώσεων, την επίλυση διαρθρωτικών ζητημάτων που εκκρεμούσαν για χρόνια.

Σημειακές πρωτοβουλίες μεγάλης προστιθέμενης αξίας, όπως η ενθάρρυνση των συλλογικοτήτων, με πρόσφατη -για να σας δώσω ειδήσεις- την κατάθεση φακέλου Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού, ενός τομέα παραμελημένου μέχρι χθες αλλά και αντανακλαστικά, όπως η ρύθμιση της μετάκλησης -με την τήρηση των αυστηρών μέτρων προστασίας- των αναγκαίων Αιγύπτιων αλιεργατών για τη λειτουργία της αλιείας μας.

Γιατί, αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ανάγκες και θέτει κατά τρόπο επιτακτικό νέες προτεραιότητες για όλους μας.

Στο πλαίσιο των δικών σας αρμοδιοτήτων, τι θα ξεχωρίζατε;

Ιεραρχώ ως σημαντικότερη την εκστρατεία κατά των ελληνοποιήσεων, τομέας στον οποίο, για πρώτη φορά στα χρονικά, υπήρξε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση: Αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου από ποινές φυλάκισης μέχρι τεράστια πρόστιμα και αφαίρεση αδείας ΠΟΠ, αυξημένοι και αποδοτικοί έλεγχοι που εξάρθρωσαν κυκλώματα, ολιστική συνεργασία υπηρεσιών και συναρμόδιων υπουργείων ενώ δουλεύουμε την ανασύνταξη του ελεγκτικού μηχανισμού σε νέες βάσεις.

Έχουμε δουλειά μπροστά μας, όπως η πολύτιμη ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων, αλλά μετράμε αποτελέσματα και μάλιστα σε κλάδους που δυστυχώς «πλήρωσαν» πολύ μεγάλο τίμημα λόγω των αθέμιτων πρακτικών. Αναφέρω ενδεικτικά το αιγοπρόβειο γάλα, όπου η αύξηση των τιμών ενεργοποιεί έναν ενάρετο κύκλο αύξησης της παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης, άρα και των τιμών, για ζωοτροφές, τα αβγά και το μέλι. Είναι σημαντικό, που παραγωγοί και επιχειρηματίες αναγνωρίζουν και επικροτούν δημόσια αυτή την προσπάθεια. Γιατί αυτοί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι, ώστε αυτό το νέο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς να γίνει η νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας.

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα, αναμφίβολα, να αφιέρωνα περισσότερο χρόνο εκτός γραφείου, συζητώντας στο χωράφι, στον στάβλο, στη βάρκα, στο εργοστάσιο με τους ανθρώπους που παράγουν. Προφανώς, ο κορωνοϊός λειτουργεί αποτρεπτικά. Αξιοποιούμε βεβαίως τη σύγχρονη τεχνολογία (τηλεδιασκέψεις), αλλά θεωρώ τη διά ζώσης επαφή αναντικατάστατη, αναμένοντας τη στιγμή που οι συνθήκες θα την επιτρέψουν.

Ζητούμενο η «υπεραξία στην παραγωγή»

Στον δημόσιο λόγο σας αναφέρετε συχνά ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Με δεδομένο ότι ο αγροδιατροφικός τομέας, όπως και η οικονομία στο σύνολό της, διέρχονται δεύτερη κρίση σε διάστημα μίας δεκαετίας, πιστεύετε ότι υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες και πού εντοπίζονται;

Οι Αγγλοσάξονες λένε «ποτέ μην αφήνεις μια σοβαρή κρίση αναξιοποίητη», εννοώντας ότι η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες να κάνεις αυτά που δεν μπορούσες πριν. Είναι αλήθεια ότι ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας δεν αξιοποίησε την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και δεν έγινε τελικά η πολυσυζητημένη «επιστροφή στο χωράφι». Μπορεί να το πετύχει τώρα, κυρίως ως «υπεραξία στην παραγωγή», δηλαδή μεγαλύτερο εισόδημα για όλους.

Καθώς η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στη διαχείριση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, η ζήτηση για ελληνικά τρόφιμα-αγροτικά προϊόντα, τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί, αφού αυτά απαντούν στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή για ασφαλή (COVID-free) και ποιοτικά προϊόντα. Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών τροφίμων το 2020 επιβεβαιώνει αυτή την τάση. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα, επενδύοντας στη μεταποίηση και στην τυποποίηση των προϊόντων μας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού μας τομέα, για την οποία δουλεύουμε με το υπουργείο Εξωτερικών και τη βιομηχανία τροφίμων.

Εκπονήσατε πριν από λίγες μέρες ένα νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Πότε θα ισχύσει αυτό και τι θα αλλάξει πρακτικά για τους κτηνοτρόφους;

Είναι ένα Σχέδιο Διατάξεων, που φιλοδοξεί, με το βλέμμα στη ζώσα πραγματικότητα, να βάλει επιτέλους τάξη στο χωροταξικό της ελληνικής κτηνοτροφίας και το έχω εισηγηθεί στον υπουργό για την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου μας.

Τι κάνουμε, με απλά λόγια; Με αφετηρία τη συντριπτική πλειοψηφία των σταβλικών εγκαταστάσεων, δηλαδή τα πρόχειρα καταλύματα, δίνουμε τη δυνατότητα αδειοδότησής τους τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε υπό ίδρυση εγκαταστάσεις. Το όφελος για τους κτηνοτρόφους; Γρηγορότερη αδειοδότηση από το σημερινό καθεστώς των κτηρίων, που απαιτούν οικοδομική άδεια, και αναμφίβολα οικονομικότερη, μειώνοντας το κόστος κατασκευής στο 1/7 με 1/10 αυτού που απαιτείται σήμερα.

Ταυτόχρονα, τους δίνουμε την δυνατότητα να εξελίξουν και να καθετοποιήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους με εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών προϊόντων (όπως γάλα, κρέας, αβγά) όσο και των υποπροϊόντων (απόβλητα για παραγωγή βιοαερίου) ιδιοπαραγωγής τους. Η αξιοποίηση των υποπροϊόντων των μονάδων είναι «κλειδί» για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για τις φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας. Επιπρόσθετα, δίνουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους των εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής και παραγωγής στον πεπερασμένο χρόνο λειτουργίας της εκμετάλλευσης.

Τι έχουν να περιμένουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι τους επόμενους μήνες;
Τι φέρνει το 2021;

Χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους με βασική προτεραιότητα τη στήριξή τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και να προετοιμαστούν για την «επόμενη ημέρα». Από τις ψηφιακές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες με ένα «κλικ», μέχρι την εκστρατεία για ένα δυνατό «Ελληνικό Σήμα». Το 2021 είναι κομβική χρονιά για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Μια χρονιά, να το τονίσουμε, στην οποία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι παραγωγοί δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης.

Είστε, συνεπώς, αισιόδοξη, παρά την πανδημία.

Ρεαλιστικά αισιόδοξη. Η πανδημία αναμφίβολα μας βάζει δύσκολα, αλλά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «είμαστε για τα δύσκολα». Για να δώσουμε καινούργιες λύσεις στα παλιά προβλήματα και όχι να κλωτσήσουμε το τενεκεδάκι παρακάτω.

Πράσινο φως για την ΠΟΑΥ Κεφαλονιάς

Έχετε επανειλημμένως αναφέρει ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν για εσάς βασική προτεραιότητα. Το χωροταξικό αποτελεί όμως ένα χρόνιο «αγκάθι» για τον κλάδο.

Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών έχει ποσοστό εξωστρέφειας 82%, με εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προσελκύει πολύ μεγάλες επενδύσεις από όλο τον κόσμο, τα 2/3 των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, δίνει δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους και μάλιστα σε δυσπρόσιτες – απομονωμένες περιοχές. Με δυο λόγια, είναι ήδη εκεί όπου θέλουμε να πάμε την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Αυτήν τη δυναμική θέλουμε να την ενισχύσουμε. Πώς; Στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και εξασφαλίζοντας «ζωτικό χώρο» να αναπτυχθούν νέες μονάδες και να αυξηθεί η παραγωγή μέσω νέων επενδύσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτήν, αφενός δώσαμε εντολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να εκκαθαρίσουν τις εταιρείες-«ζόμπι», αφετέρου προχωράμε με ταχύτητα τα Σχέδια ΠΔ Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), που λίμναζαν χρόνια. Σε άψογη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου και τους συνεργάτες μας, έχουμε από καιρό ολοκληρώσει την επεξεργασία και υπογραφή τριών Σχεδίων ΠΔ ΠΟΑΥ σε Κεφαλονιά, Νήσο Οξειάς και Χαλκιδική, τα οποία εστάλησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να γνωμοδοτήσει σχετικώς.

Η είδηση είναι ότι το ΠΔ της ΠΟΑΥ Κεφαλονιάς έλαβε θετική γνωμοδότηση και βρίσκεται πλέον προς υπογραφή από την ΠτΔ και την πολιτική ηγεσία ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ. Συνεχίζουμε με ταχείς ρυθμούς τα υπόλοιπα 18 Σχέδια που εκκρεμούν, έχοντας ως «οδηγό» το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας των δύο υπουργείων. Υπενθυμίζω ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης, μόλις ένα «ταλαιπωρημένο» ΠΔ είχε εκδοθεί, λίγο πριν από τις εκλογές, ύστερα από δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ.