FACE in itinere: Πρακτική κατάρτιση στην Ευρώπη για Έλληνες τυροκόμους

Πρακτική κατάρτιση σε συνθήκες πραγματικής εργασίας, δικτύωση και μετακίνηση στην Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να λάβουν σημερινοί και μελλοντικοί παραγωγοί τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και λιανοπωλητές στα κράτη μέλη της Ευρώπης, ανάμεσά τους και Έλληνες. Αιτία για την ευκαιρία αυτή είναι το πρόγραμμα “FACE in itinere”, στο οποίο συμμετέχει και η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Σχολής, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι σκοπός του προγράμματος είναι «να βελτιώσει την πρόσβαση των κτηνοτρόφων – μεταποιητών (οικοτεχνία), των παραδοσιακών τυροκομείων και των λιανοπωλητών γαλακτοκομικών προϊόντων σε προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, χρησιμοποιώντας τη δικτύωση και την κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να επισκεφτούν γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, από τις οποίες θα λάβουν γνώσεις και πρακτική εξάσκηση, αυξάνοντας τις διαθέσιμες πηγές κατάρτισης, εμπλουτίζοντας τη θεωρητική και «κλασική» εκπαίδευση.

Πλατφόρμα αναζήτησης

Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδραστική εκπαίδευση. «Εμείς θα αναζητήσουμε σε ελληνικό έδαφος επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και οι οποίες θα επιλεγούν μετά τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, καθώς θα δηλώσουν σε ποιο επίπεδο θέλουν να συμμετάσχουν, προσφέροντας δηλαδή εργασία, ή επιτρέποντας την επίσκεψη στον χώρο τους.

Έπειτα, ο ενδιαφερόμενος, ανάλογα με το τι επιθυμεί θα αναζητά τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Αν ας πούμε ένας Έλληνας θέλει να εστιάσει σε τυριά ιταλικού τύπου θα μπορέσει να αναζητήσει παρόμοιες επιχειρήσεις που θα τον κάνουν δεκτό στην Ιταλία», αναφέρει η κα Μέγα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός ενώ το πρόγραμμα απευθύνεται και σε φοιτητές και σε εργαζόμενους στον κτηνοτροφικό τομέα.

Μετά τη δημιουργία της πλατφόρμας θα δημιουργηθεί υλικό για online προσαρμοσμένα μαθήματα κατάρτισης, ενώ θα μελετηθούν τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ θα δοθούν και προτάσεις βελτίωσης. Απώτερος στόχος είναι η διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια ενημερωτικών συναντήσεων που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό σε 5 ευρωπαϊκές χώρες στο τέλος του έργου.

FACEnetwork

Το πρόγραμμα «FACE in itinere» ανήκει στο δίκτυο FACEnetwork, στο οποίο από ελληνικής πλευράς συμμετέχει μόνο η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Στο δίκτυο, όπως εξηγεί η κα Μέγα συμμετέχουν από κράτη μέλη της Ευρώπης μικροί παραδοσιακοί τυροκόμοι και οικοτέχνες με τη μορφή ενώσεων και συνεταιρισμών.

Εμείς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στις ελληνικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και σε αποφοίτους μας που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο δίκτυο για να αποκομίσουν τα οφέλη αυτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας».

Εκπαιδευτικό υλικό για μικρά τυροκομεία

Ακόμα ένα όφελος του FACEnetwork είναι το πρόγραμμα «Teacheesy», όπως αναφέρει η κα Μέγα, καθώς η ελληνική συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα τη μετάφραση στα Ελληνικά εκπαιδευτικού υλικού για την εφαρμογή κανόνων Ορθής Πρακτικής Υγιεινής και Παρασκευαστικών Πρακτικών προσαρμοσμένων στις συνθήκες ενός μικρού παραδοσιακού τυροκομείου ή στην παραγωγή από τον κτηνοτρόφο σε οικοτεχνική εγκατάσταση στο αγρόκτημα.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει το υλικό στη διαδικτυακή σελίδα του teacheesy.eu.

Εκπαιδευτική πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ αγροτών

Μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των αγροτών δημιουργήθηκε από τους εταίρους του έργου AgriDemo-F2F, ώστε να καταγραφεί μια συνολική εικόνα από τις δραστηριότητες επίδειξης στο αγρόκτημα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

Οι δραστηριότητες στην πλατφόρμα κυμαίνονται από επιδείξεις μιας καλλιεργητικής πρακτικής όπως τεχνικές γονιμοποίησης, ή παρουσίαση μιας νέας ποικιλίας, μέχρι τις επιδείξεις που εστιάζουν σε καινοτόμες τεχνολογίες και στην εφαρμογή τους στο χωράφι. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τις πρακτικές αυτές στην ιστοσελίδα του προγράμματος AgriDemo-F2F.