Σ. Φάμελλος: Οι Δήμοι οφείλουν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στους δασικούς χάρτες

Στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την Τετάρτη 30/5, στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε τις ρυθμίσεις που φέρνει το ΥΠΕΝ σε διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες εισάγονται στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ “περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό” και άλλες διατάξεις» και σχετίζονται με τις παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, των Δήμων, αλλά και του ίδιου του έργου.

Ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι το Υπουργείο δίνει νέα, αλλά και τελευταία παράταση στους Δήμους ώστε να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τους δασικούς χάρτες, γιατί θέλει να βοηθήσει τους πολίτες και θεωρεί απαράδεκτο να μη διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους από τους Δήμους της χώρας.

«Είναι σημαντικό ότι πάνω από 250 Δήμοι έχουν βοηθήσει το έργο των δασικών χαρτών και δίνουμε χρόνο έως τις 16 Ιουλίου 2018 και στους υπόλοιπους να ανταποκριθούν. Εμείς θα καλέσουμε έναν προς έναν τους Δήμους που έχουν εκκρεμότητες, θα τους βοηθήσουμε με το Κτηματολόγιο και τις δικές μας υπηρεσίες και θα επιτύχουμε να στείλουν όλοι οικιστικά όρια και οικιστικές πυκνώσεις, γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο των δασικών χαρτών”, τόνισε.

Παράλληλα με την παράταση στους Δήμους μέχρι 16 Ιουλίου 2018 δίνεται παράταση μέχρι 31 Ιουλίου 2018 και στους πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις ή αιτήσεις προδήλου σφάλματος κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη, στις περιοχές που υπήρξε ανάρτηση από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018. Έτσι δίνεται η δυνατότητα χρήσης των παραπάνω εργαλείων και για όσους επισκεφτούν τους τόπους καταγωγής τους το καλοκαίρι, αλλά κυρίως για τους αγρότες που υποβάλλουν αιτήσεις στο ΟΣΔΕ.

Επίσης παρατείνεται ο χρόνος υποβολής αιτήσεων εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για τακτοποίηση γεωργικής καλλιέργειας που εγκαταστάθηκε προ του 1975, έως τις 8 Αυγούστου 2020.

Με τα παραπάνω υποστηρίζεται ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή, ώστε μην χαθεί καμία επιδότηση των αγροτών, όπως δεσμεύτηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την έναρξη του έργου των δασικών χαρτών.

Όπως διευκρίνισε ο Αν. ΥΠΕΝ και για τους κυρωμένους χάρτες οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις αλλαγής χρήσης ή παραχώρησης κυριότητας για την καλλιέργεια 2018, ώστε να μην αμφισβητηθεί η επιδότηση, αλλά να κανονικοποιηθεί η καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό έχει δοθεί και η παράταση για τις αιτήσεις εξαγοράς, έως το 2020, ώστε οι αγρότες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία και να μπορούν να διασφαλίσουν τον Νοέμβριο που γίνεται η πληρωμή της πρώτης δόσης ότι θα έχει γίνει νόμιμα η αλλαγή χρήσης.

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε και μια ακόμα τροποποίηση, πέρα από τις προαναφερόμενες. Το ΥΠΕΝ ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των Δήμων και έτσι εισάγει διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιηθούν υφιστάμενα έργα άρδευσης και αποχέτευσης των Δήμων, όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, που είχαν εγκατασταθεί σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, χωρίς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για μια σημαντική έλλειψη του νόμου 4280/2014, ο οποίος ενώ επέτρεπε την εγκατάσταση νέων έργων άρδευσης και αποχέτευσης στις παραπάνω εκτάσεις, δεν επέτρεπε την αδειοδότηση των υφιστάμενων.