FAO: «Η βιοποικιλότητα κινδυνεύει, καθώς οι δασικές εκτάσεις μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς»

Από το 1990 έχουν χαθεί τουλάχιστον 4,2 δισ. στρέμματα δασών κυρίως εξαιτίας της αγροτικής δραστηριότητας

Επείγουσα δράση για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας των παγκόσμιων δασών εν μέσω ανησυχητικών ποσοστών αποψίλωσης και υποβάθμισης ζητά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, μέσα από την τελευταία έκδοση της επισκόπησής του για τα δάση του κόσμου, «The State of the World’s Forests».

Η πολυσέλιδη έκθεση καλύπτει χρονικό φάσμα μιας δεκαετίας μελετών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Όπως αναφέρει, τα δασικά οικοσυστήματα καταλαμβάνουν λιγότερο από το 1/3 των παγκόσμιων χερσαίων εδαφών, ωστόσο αποτελούν οικότοπο για το 80% των αμφιβίων, το 75% πουλιών, το 68% των θηλαστικών και το 60% των αγγειόσπερμων φυτικών ειδών. Ο FAO προειδοποιεί ότι αυτή η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. «Η αποψίλωση και η υποβάθμιση των δασών συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα με ανησυχητικούς ρυθμούς, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του FAO, Qu Dongyu, και η εκτελεστική διευθύντρια του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), Inger Andersen.

Τα τελευταία 30 χρόνια, τουλάχιστον 4,2 δισεκατομμύρια στρέμματα δασών έχουν χαθεί λόγω μεταβολών στη χρήση γης, κυρίως με υπαιτιότητα του πρωτογενούς τομέα και σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της βιομηχανίας ξυλείας. «Η χαμένη δασική έκταση είναι σχεδόν ίση με το μέγεθος της αφρικανικής χώρας της Λιβύης», τονίζει ο FAO. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών την τελευταία δεκαετία, περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια συνεχίζουν να χάνονται κάθε χρόνο, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αγροτικής δραστηριότητας.