FAO: Δραματική έκκληση στους G7 για την αντιμετώπιση των ελλείψεων τροφίμων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη

Επείγον κάλεσμα στην Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7) να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών ελλείψεων τροφίμων απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του FAO, Qu Dongyu.

Η παρέμβαση έγινε υπό το σκεπτικό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί τα αποθέματα των τροφίμων, ωθεί τις τιμές τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και απειλεί τα ήδη ευάλωτα έθνη της Αφρικής και της Ασίας. «Πρέπει να προσδιορίσουμε τρόπους για να καλύψουμε πιθανά μελλοντικά κενά στις παγκόσμιες αγορές συνεργαζόμενοι, ώστε να προωθήσουμε βιώσιμες αυξήσεις παραγωγικότητας όπου αυτό είναι δυνατό», είπε ο επικεφαλής του FAO στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ομάδας των G7 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Ήδη, το 2021, περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι βίωναν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» και χρειάζονταν επείγουσα βοήθεια· σχεδόν 40 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το 2020.

«Σε αυτό το δραματικό πλαίσιο αντιμετωπίζουμε τώρα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Qu. Ο FAO έχει προτείνει τη θέσπιση μιας χρηματοδοτικής διευκόλυνσης εισαγωγής τροφίμων για να βοηθήσει τα κράτη να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των προϊόντων.

Ο εν λόγω μηχανισμός, ο οποίος περιορίζεται σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, καθαρές εισαγωγούς τροφίμων και επιλεγμένες δικαιούχους του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA), θα μπορούσε να ωφελήσει σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στις 61 πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια διευκόλυνση που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει έξυπνες προϋποθέσεις, λειτουργώντας ως αυτόματος σταθεροποιητής.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες χώρες προβλέπεται να δεσμεύονται για πρόσθετες επενδύσεις στη γεωργία, μειώνοντας έτσι τις μελλοντικές ανάγκες τους σε εισαγόμενα τρόφιμα.