FAO: «Η ισότητα των φύλων είναι το κλειδί για την αναμόρφωση της αγροδιατροφής και την καταπολέμηση της πείνας»

Η υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον απεγκλωβισμό του πληθυσμού του πλανήτη από την πείνα και τον υποσιτισμό, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Qu Dongyu, εν μέσω ευρημάτων ότι το χάσμα της επισιτιστικής ασφάλειας μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει οξυνθεί.

«Οι γυναίκες είναι βασικοί συντελεστές σε όλα τα συστήματα αγροδιατροφής και στην αγροτική ανάπτυξη. Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε αγροδιατροφικά συστήματα που να ωφελούν όλους τους ανθρώπους, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, πρέπει να ξεπεράσουμε τις έμφυλες ανισότητες» ανέφερε ο Qu σε ομιλία του στον εναρκτήριο διάλογο υψηλού επιπέδου του δικτύου Food Coalition, με τίτλο «Ο αντίκτυπος των παγκόσμιων κρίσεων στην επισιτιστική ασφάλεια: Οι γυναίκες ως βασικοί παράγοντες για τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής».

Σύμφωνα με τον FAO, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνιστώσες του προβλήματος της αύξησης της πείνας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια –δηλαδή οι πολεμικές συρράξεις, οι κλιματικές και οι οικονομικές κρίσεις– έχουν πλήξει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.

Το χάσμα της επισιτιστικής ασφάλειας μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όταν η νόσος COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με τη συχνότητα της μέτριας ή της σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας να είναι 10% μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών από ό,τι στους άνδρες το 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 6% που καταγράφηκε το 2019.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO σημείωσε ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του αγροτικού εργατικού δυναμικού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, «παντού, οι γυναίκες της υπαίθρου αντιμετωπίζουν περιορισμούς με βάση το φύλο, οι οποίοι περιορίζουν τις προοπτικές τους» υπογράμμισε ο Qu, δίνοντας το σύνθημα ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα για να αναμορφώσουμε τα αγροδιατροφικά μας συστήματα έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Όπως ξεκαθάρισε, «για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο χρειαζόμαστε την πλήρη συμμετοχή των γυναικών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων».