FAO: Σφίγγει ο κλοιός της επισιτιστικής κρίσης για 19 «εστίες πείνας» στην Αφρική

Οι αυξανόμενες συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η οικονομική αστάθεια είναι μεταξύ των βασικών αιτιών

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς ο κλοιός της επισιτιστικής κρίσης «σφίγγει» επικίνδυνα για 19 «εστίες πείνας» λόγω των αυξανόμενων συγκρούσεων, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της οικονομικής αστάθειας, που επιδεινώνεται από την πανδημία και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η επικαιροποιημένη τριμηνιαία έκθεση που συντάχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο «Hotspot πείνας – Έγκαιρες προειδοποιήσεις FAO-WFP για την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια».

Προσδιορίζοντας τα γεωγραφικά σημεία όπου η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, η τελευταία έκδοση της έκθεσης των FAO-WFP αναφέρει ότι το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη παραμένουν σε «υψηλότερο συναγερμό» ως «hotspot πείνας», αντιπροσωπεύοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας (Στάδιο 5, το ανώτερο της κλίμακας IPC). Σε αυτές τις περιοχές, ο λιμός και ο θάνατος αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, που χωρίς επείγουσα δράση μπορεί να εκδηλωθούν ακραία επίπεδα θνησιμότητας και υποσιτισμού.

Επιπλέον, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αϊτή, η Κένυα, η ζώνη του Σαχέλ, το Σουδάν και η Συρία εξακολουθούν να προκαλούν «πολύ μεγάλη ανησυχία», με επιδείνωση των συνθηκών εκεί, ενώ ο συναγερμός επεκτείνεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Πακιστάν. Στο μεταξύ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Μαλάουι προστέθηκαν στη λίστα των χωρών-εστιών πείνας, προσχωρώντας στη Μαδαγασκάρη, τη Σρι Λάνκα και τη Ζιμπάμπουε, που παραμένουν σταθερά σε αυτήν τη θέση. Η έκθεση υποδεικνύει το Κέρας της Αφρικής ως την κυριότερη ζώνη κινδύνου, σε ό,τι αφορά την πείνα.

Στη χερσόνησο της Ανατολικής Αφρικής, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η μεγαλύτερη ξηρασία εδώ και για περισσότερα από 40 χρόνια, με την πέμπτη κατά σειρά αποτυχημένη περίοδο βροχών στον ορίζοντα, επιδεινώνοντας τις καταστροφικές συνέπειες των διαδοχικών ελλείψεων βροχοπτώσεων, των οικονομικών κρίσεων και των συγκρούσεων που πλήττουν τα ευάλωτα νοικοκυριά από το 2020. Η λειψυδρία οδήγησε σε συγκομιδές κάτω του μέσου όρου και σε θανάτους ζώων και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη γη τους σε αναζήτηση τροφής, ενώ αύξησε τον κίνδυνο ενδοκοινοτικών συρράξεων και συγκρούσεων, με κίνητρο τους πόρους.

Σε καθεστώς ασιτίας η Σομαλία

Έως 26 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να αντιμετωπίσουν «τουλάχιστον κρίσιμα» (Στάδιο 3 ή παραπάνω στην κλίμακα επικινδυνότητας IPC) επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας στη Σομαλία, στη Νότια και Ανατολική Αιθιοπία και στη Βόρεια και Ανατολική Κένυα. Με την ανθρωπιστική βοήθεια να είναι πιθανό να περικοπεί λόγω ελλείψεων χρηματοδότησης, η ζοφερή προοπτική της μεγάλης κλίμακας θανάτων από πείνα απλώνεται απειλητικά στη Σομαλία, με τον λιμό να αναμένεται να επικρατήσει στις περιοχές Baidoa και Burhakaba τον Οκτώβριο. Χωρίς επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια, οι αναλυτές αναμένουν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο έως και τέσσερα παιδιά ή δύο ενήλικες ανά 10.000 άτομα θα πεθαίνουν κάθε μέρα. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι ήδη αντιμέτωποι με την πείνα, με εμφατικά επίπεδα υποσιτισμού να αναμένονται στα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών (970.000 άνθρωποι) αναμένεται να αντιμετωπίσει καταστροφική πείνα (Στάδιο 5 –το ανώτατο– στην κλίμακα επικινδυνότητας IPC) και να λιμοκτονεί ή προβλέπεται να λιμοκτονήσει ή κινδυνεύει να ολισθήσει σε καταστροφικές συνθήκες, εάν δεν ληφθούν μέτρα στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στη Σομαλία και στην Υεμένη. Αυτός ο αριθμός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι χρόνια, όταν μόνο δύο χώρες είχαν πληθυσμούς στο Στάδιο 5.