Φάρμα Παφυλίδα: Τα χιώτικα αβγά που κερδίζουν τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα

Ένα βιολογικό κτήμα στο οποίο οι κότες την ημέρα κυκλοφορούν ελεύθερες
27/03/2025
5' διάβασμα
farma-pafylida-ta-chiotika-avga-pou-kerdizoun-tis-megalyteres-alysides-souper-market-stin-ellada-349378

Μία αγνή και αθώα σκέψη δύο νέων, το 2014, που ήθελαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, έχει φτάσει σήμερα να είναι μία επιτυχημένη βιολογική πτηνοτροφική εκμετάλλευση αβγοπαραγωγής με οικολογικό χαρακτήρα, τα αβγά της οποίας φτάνουν σε πολλά σούπερ μάρκετ και αρκετά ντελικατέσσεν της Ελλάδας. Ο λόγος για τη Φάρμα Παφυλίδα από τη Χίο και τους Θοδωρή Πολίτη και Άνθιμο Πιτσικούλη. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν οικογενειακό υπόβαθρο στον πτηνοτροφικό τομέα, πήραν το ρίσκο να επενδύσουν.

«Για πολύ καιρό ψάχναμε με τον τότε συνέταιρό μου, Άνθιμο, να βρούμε με τι θα ασχοληθούμε στον πρωτογενή τομέα, ώσπου ένα βράδυ μάς ήρθε ξαφνικά η ιδέα να πάρουμε λίγες κότες και να πουλάμε τα αβγουλάκια τους. Αφήσαμε τότε τις δουλειές μας, πήραμε 50 κότες και ξεκινήσαμε να κάνουμε συγχρόνως έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλό αβγό από κότες ελευθέρας βοσκής. Επισκεφθήκαμε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία. Σιγά – σιγά, οι 50 κότες έγιναν 100, έπειτα 200 και τότε πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε μία μονάδα και να το δούμε πιο επαγγελματικά. Όσον αφορά το αρχικό κεφάλαιο, αυτό προήλθε από τους γονείς μας, οι οποίοι αν και δεν πίστευαν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, μάς έδωσαν τα λεφτά να ξεκινήσουμε», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θοδωρής.

Έρευνα στο εξωτερικό

Από την πρώτη στιγμή, ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα υψηλής ποιότητας αβγό, το οποίο θα έφερνε μνήμες στον κόσμο που θα το κατανάλωνε. «Φιλοσοφία του εγχειρήματός μας και, ταυτόχρονα, στάση ζωής ήταν να δημιουργήσουμε μια πρότυπη μονάδα παραγωγής αβγών, κόντρα στη λογική της μαζικής παραγωγής και του εύκολου κέρδους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στα ζώα που φιλοξενούμε στη φάρμα μας», αναφέρει ο Θοδωρής.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «θεωρώ ότι η γεύση φέρνει μνήμη και όντως μπορώ να πω ότι δεχθήκαμε πάρα πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας της Φάρμας Παφυλίδας από καταναλωτές κυρίως των Αθηνών, για την ποιότητα και τη γεύση του αβγού. Μας έλεγαν πως τους θύμισε το χωριό τους. Σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν πολύ σημαντικός αυτός ο ένας χρόνος έρευνας, γιατί δεν ήμασταν γνώστες στην αρχή για το πώς θα φτιάξουμε ένα καλό αβγό. Οπότε, ψάξαμε από το μηδέν, βρήκαμε πτηνοτροφικές φάρμες στο εξωτερικό τις οποίες εμπιστευόμασταν και πήραμε τις κατάλληλες πληροφορίες».

Εκτροφή

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Φάρμα Παφυλίδα είναι ένα βιολογικό κτήμα, στο οποίο οι κότες τρέφονται με βιολογικές τροφές και την ημέρα κυκλοφορούν ελεύθερες. «Το τάισμα και το μάζεμα των αβγών γίνονται με χειρωνακτικό τρόπο, γιατί θέλαμε όλα να γίνονται με πιο παραδοσιακές μεθόδους. Αν και το κόστος είναι μεγαλύτερο για εμάς, είναι ένας τρόπος να παραμείνουμε κοντά στην πρωταρχική μας ιδέα», εξηγεί ο Θοδωρής.

Οικολογική συσκευασία

Η οικολογική συνείδηση της Φάρμας Παφυλίδας αντικατοπτρίζεται και στη συσκευασία της. Ήδη, από την αρχή της δημιουργίας της, τα αβγά πωλούνται σε συσκευασία από ανακυκλώσιμο craft χαρτί. Όπως τονίζει ο Θοδωρής, «οι συσκευασίες αντιπροσωπεύουν εμάς τους ίδιους και την αισθητική μας. Ό,τι κάνουμε θέλουμε να είναι ωραίο, περιποιημένο και διαφορετικό και να ανταποκρίνεται στο οικολογικό μας προφίλ. Το 2014, όταν ξεκινούσαμε δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στην αγορά και ήταν ανάμεσα στους λόγους που μας διαφοροποίησαν από τους υπόλοιπους».

Προώθηση αβγών

Τα αβγά της Φάρμας Παφυλίδας βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και καταστημάτων ντελικατέσσεν. «Είναι αρκετά δύσκολο να μπει κάποιος στα σούπερ μάρκετ. Ο λόγος που καταφέραμε να συνάψουμε τις συνεργασίες αυτές και να παραμείνουμε στα ράφια είναι το πολύ υψηλής ποιότητας αβγό μας, καθώς και η πολύ καλή συσκευασία», τονίζει ο Θοδωρής. Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια, η φάρμα Παφυλίδα είναι μέλος του Αγροκτήματος Βιότοπος, το οποίο είναι εμπορικό σήμα της Καλαμαία Τρόφιμα και εγώ πλέον είμαι ο υπεύθυνος παραγωγής της Φάρμας Παφυλίδας».

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα βήματα της Φάρμας Παφυλίδας είναι να μεγαλώσει την παραγωγή της χωρίς, βέβαια, να «χαλάσει η ποιότητά μας», υπογραμμίζει ο Θοδωρής. Όπως εξηγεί, «δεν θέλουμε να χάσουμε την ποιότητα του αβγού μας που μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές. Επομένως, θα γίνει πολύ προσεκτικά η αύξηση των κοπαδιών και γενικότερα της παραγωγής μας».