Σε Φάρσαλα και Δομοκό ο μεγαλύτερος φωτοβολταϊκός σταθμός της χώρας

Εντός του 2026 η ολοκλήρωση του έργου που υλοποιεί η Lightsource bp

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, αλλά και στο συνολικό χαρτοφυλάκιό της ξεκινά να κατασκευάζει τον Μάιο η εταιρεία Lightsource bp στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα και, πιο συγκεκριμένα, στα Φάρσαλα και στην Αχλαδιά Δομοκού.

Ναταλία Παρασκευοπούλου

Η εταιρεία έχει στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και στη στρατηγική της είναι τα μισά έργα να τα κατασκευάζει και να τα πουλά και τα άλλα μισά να τα διατηρεί η ίδια σε λειτουργία. Τα επενδυτικά σχέδιά της παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση γνωριμίας με εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Country Head, Ναταλία Παρασκευοπούλου (φωτό), η οποία είναι στέλεχός της από το 2018. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και με θητεία στον ενεργειακό τομέα σε εταιρείες όπως η Enel Green Power, η κα Παρασκευπούλου ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση στην Ελλάδα το 2022.

H Lightsource bp δρομολογεί στη χώρα μας επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, η επένδυση στον θεσσαλικό κάμπο θα γίνει σε χιλιάδες στρέμματα στις Κοινότητες Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων και σε εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες της Σκοπιάς, αλλά εκτείνονται στον γειτονικό Δήμο Δομοκού.

Σύμφωνα με την κα Παρασκευοπούλου, «τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν μη παραγωγική γη, καθώς βρίσκονται σε επικλινή εδάφη, ενώ θα προβλέπεται η δυνατότητα να βόσκουν ζώα. Είναι κάτι που το επιδιώκουμε κι εμείς, καθώς έτσι γίνεται η αποψίλωση της βλάστησης και, κατά συνέπεια, συμβάλλουν στην πυροπροστασία. Ακόμη, συζητούμε με παραγωγούς για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και την τοποθέτηση μελισσιών σε σημεία που δεν θα τοποθετηθούν πάνελ». Επειδή πρόκειται για μία ορεινή περιοχή, υπάρχει ένας προβληματισμός για τις καιρικές συνθήκες (κυρίως για το χαλάζι και όχι το χιόνι), αλλά γενικότερα οι προσδοκίες για ικανοποιητικές αποδόσεις επικρατούν.

Η επένδυση έχει το «πράσινο φως» από την τοπική κοινωνία, καθώς αναμένονται αρκετά ανταποδοτικά οφέλη. Ο Δήμος Φαρσάλων αναμένεται να εισπράξει σε ετήσια βάση πάνω από 450.000 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι θα πληρώνουν μειωμένο ρεύμα. Στην κατασκευή του έργου, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, αναμένεται να απασχοληθούν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Χρηματοδότηση από Eurobank, Ταμείο Ανάκαμψης

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 30 Απριλίου, η Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της Ενιπέας Μονοπρόσωπη ΑΕ, θυγατρική της εταιρείας Lightsource bp, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Eurobank είναι η μοναδική χρηματοδότρια τράπεζα της εταιρείας για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς Ευρώπη, ονομαστικής ισχύος 560 MWp και συνολικού προϋπολογισμού 395,15 εκατ. ευρώ.

Με την αποπεράτωση του έργου, που αναμένεται εντός του 2026, και τη σύνδεση με το Σύστημα, η παραγωγή του σταθμού αναμένεται να φθάνει την 0,90 TWh κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 225.000 νοικοκυριών και καλύπτει, σχεδόν, το 2% της εγχώριας παραγωγής. Παράλληλα, με τη λειτουργία του έχει εκτιμηθεί πως θα αποτρέπεται η εκπομπή 379 kt CO2 ετησίως.

Το έργο εντάσσεται στον πυλώνα Πράσινη Μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου 315,34 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 170 εκατ. από πόρους του ΤΑΑ, και χρηματοδότηση ύψους 145,34 εκατ. από την Eurobank. Το υπολειπόμενο 20%, ύψους 79,82 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.