FEFAC: Στάσιμη θα παραμείνει η ευρωπαϊκή αγορά ζωοτροφών για το 2025

Ζωονόσοι και ρυθμιστικές διατάξεις για την εκτροφή των ζώων επηρεάζουν τη ζήτηση
09/06/2025
3' διάβασμα
fefac-stasimi-tha-parameinei-i-evropaiki-agora-zootrofon-gia-to-2025-354945

Λίγο πριν από την ετήσια συνάντηση των μελών της, στη Ρώμη, στα τέλη Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παραγωγών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC) δημοσίευσε τις προβλέψεις της για την πορεία του κλάδου το 2025.

Σύμφωνα με τη FEFAC, η συνολική παραγωγή σύνθετων βιομηχανικών ζωοτροφών στην ΕΕ-27 αναμένεται να φθάσει τους 146,1 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 0,34% σε σύγκριση με το 2024. Αυτή η οριακή μεταβολή αντικατοπτρίζει τη σχετική σταθερότητα στους περισσότερους τομείς ζωικής παραγωγής, παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα της αγοράς και τις ποικίλες τάσεις της αγοράς ανά χώρα.

Ο τομέας των σύνθετων ζωοτροφών της ΕΕ παραμένει ανθεκτικός μπροστά στις συνεχιζόμενες οικονομικές, γεωπολιτικές, ρυθμιστικές, περιβαλλοντικές και σχετικές με τις ζωονόσους προκλήσεις.

Βοοειδή

Το 2025, η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 41,285 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2024. Μεταξύ των σημαντικότερων χωρών παραγωγής, η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει μικρή αύξηση (+1,2%), ενώ οι Κάτω Χώρες προβλέπεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση κατά 5%, κυρίως λόγω ρυθμιστικών πολιτικών.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ζωοτροφών για βοοειδή, αναμένει μείωση κατά 3,6%. Η Πολωνία, αντίθετα, προβλέπεται να σημειώσει αύξηση κατά 3,9%. Τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη αναμένουν είτε σταθερά είτε ελαφρώς μειωμένα επίπεδα παραγωγής, αντανακλώντας τη συνολική πτωτική τάση του τομέα, λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών και ασθενειών των ζώων, όπως τα πρόσφατα κρούσματα του άκρως μολυσματικού αφθώδους πυρετού.

Χοίροι

Η παραγωγή ζωοτροφών για τις ανάγκες της χοιροτροφίας στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 46,96 εκατ. τόνους το 2025, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,8%. Η γερμανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 3%, ενώ στις Κάτω Χώρες προβλέπεται απότομη μείωση κατά 10%. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός, αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 3% στους 13,2 εκατ. τόνους.

Η Πορτογαλία θα αυξηθεί κατά 4,3% και η Πολωνία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7%. Η Ιρλανδία προβλέπεται να αυξηθεί με 2%, ενώ η Ουγγαρία θα σημειώσει πιθανώς μείωση κατά 6,4% λόγω των προκλήσεων από ασθένειες των ζώων, ιδίως από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Η συνολική εικόνα είναι μια εικόνα σταθερότητας, με ορισμένες χώρες να παρουσιάζουν αύξηση (Σλοβενία +0,6% και Βουλγαρία +9%), ενώ άλλες να αντιμετωπίζουν συνεχή μείωση της παραγωγής (Δανία -1,5%), λόγω διαρθρωτικών αλλαγών και συνεχιζόμενων πιέσεων από ασθένειες.

Πουλερικά

Ο τομέας των ζωοτροφών για πουλερικά αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το 2025, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 0,9% και να διαμορφώνεται σε 50,368 εκατ. τόνους. Η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να σημειώσουν ισχυρή αύξηση κατά 5,8% και 3,8% αντίστοιχα. Η Πολωνία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ζωοτροφών για πουλερικά, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% σε 7,44 εκατ. τόνους. Η Ιρλανδία και αρκετά άλλα κράτη-μέλη (Αυστρία, Σλοβενία) αναμένεται να διατηρήσουν σταθερά επίπεδα παραγωγής, με μικρές μόνο διακυμάνσεις.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: