Στο ΦΕΚ η απόφαση για τον έλεγχο της αγοράς του γάλακτος

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση για τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου της απόφασης από το ΥπΑΑΤ είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο ενώ έκτοτε υπήρξαν διαρροές που έφεραν εν συνεχεία διευκρινιστικές ανακοινώσεις από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εν λόγω απόφαση υπόσχεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα κατά τους ελέγχους για την πάταξη μεταξύ άλλων φαινομένων ελληνοποιήσεων σε μια αγορά που μαστίζεται από χαμηλές τιμές παραγωγού και άλλα ζητήματα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση θα υπάρξει μεταβατική περίοδος έξι μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας όσον αφορά στις υποχρεώσεις δήλωσης παραδόσεων γάλακτος από τους παραγωγούς, γεγονός που σημαίνει ότι το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ αναμένεται να λειτουργήσει με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία στη φαρέτρα του από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αργότερα το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε πως:

«Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 21 Μαρτίου, μετά τη δημοσίευσή της (ΦΕΚ Β΄ 964/2019),
η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Μέτρα ελέγχου στην αγορά γάλακτος», που
υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στόχος είναι να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις επιχειρήσεις-παραβάτες, αφού
προβλέπεται ακόμα και το «κλείσιμο» για ένα εξάμηνο, καθώς σε περίπτωση δεύτερης
υποτροπής η επιχείρηση-παραβάτης θα διαγράφεται από το Μητρώο του ΕΛΓΟΔΗΜΗΤΡΑ και δεν θα μπορεί να παραλαμβάνει νομίμως γάλα. Επίσης, πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα».

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό περιεχόμενο της απόφασης