Φέτος είναι η χρονιά του οινολόγου στον τρύγο της Δράμας

Οταν ένας ακριτικός τόπος γίνεται διάσημος στην Ελλάδα και στον κόσμο για ένα προϊόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση το κρασί, σημαίνει ότι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλες, κάποιοι άνθρωποι με μεράκι επένδυσαν στη δημιουργία κτημάτων και τα στελέχωσαν με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά, κυρίως, σημαίνει ότι αυτό το δυναμικό έμαθε να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα. Καλοί καπεταναίοι στις φετινές θερινές φουρτούνες αποδείχθηκαν όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται γύρω από το κρασί στη Δράμα, σε αμπελοτόπια που αφήνουν να γεννηθούν και να μεγαλώσουν τα όνειρα.

«Φέτος είναι η χρονιά του οινολόγου», σχολιάζει ο γεωπόνος-διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης, καθώς η καλλιέργεια προχώρησε στη σκιά των έντονων βροχοπτώσεων. «Οι γεωπόνοι και γενικότερα οι αμπελουργοί έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης, είχαμε πολλές και μεγάλες βροχοπτώσεις, με συνέπεια να μην μπορούμε να κάνουμε φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, λόγω υπολειμματικότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Έτσι, κλήθηκε ο εκάστοτε οινολόγος να κρίνει πότε θα τρυγηθεί ένα αμπέλι. Τις περισσότερες φορές, οι τρύγοι πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από ό,τι έπρεπε και έτσι αναγκαστικά χρειάστηκε περισσότερη και ποιοτικότερη δουλειά με την ανάλογη μαεστρία, για να αναδειχθούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού στο κρασί», περιγράφει.

Στον απολογισμό, ο κ. Χρόνης αναφέρει ότι στη χρονιά του 2022 «θα έχουμε ωραία αρωματικά και φρέσκα λευκά και ροζέ κρασιά, όμως για τα ερυθρά δεν είναι η καλύτερη χρονιά».

Οι αποδόσεις δικαιολογημένα είναι μειωμένες σε ποσοστό 20% συγκριτικά με πέρυσι, λόγω των βροχοπτώσεων στην ανθοφορία και στην ωρίμανση. Αυτό αφορά κυρίως τις ερυθρές ποικιλίες, που έχουν μείωση έως και 30%, ενώ στις λευκές προσδιορίζεται στο 10%. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου με το Αγιωργίτικο, που είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των ερυθρών. Χαρακτηριστικό του Κτήματος Παυλίδη είναι ο νυχτερινός τρύγος σε όλες τις ποικιλίες.

Μέχρι και 200 χιλιοστά βροχής

Ο υπεύθυνος αμπελώνων στο Κτήμα «Τέχνη Οίνου», Ηρακλής Τοπαλίδης, αναφέρει ότι η αμπελουργική περίοδος ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, με το φούσκωμα και το άνοιγμα των οφθαλμών, αρχικά σε Chardonnay και Nebbiolo, όπως κάθε χρόνο. Ακολούθησε η Μαλαγουζιά και η Touriga nacional, ενώ τελευταίο βλάστησε το Sauvignon Βlanc.

Την περίοδο της άνοιξης ο καιρός ήταν σχετικά ξηρός και τον Μάιο είχαν πολύ λίγα χιλιοστά βροχής, γεγονός που επέτρεψε τη φυσιολογική εξέλιξη της άνθισης. Το τοπίο άλλαξε τον Ιούνιο, όταν αντιμετώπισαν «πρωτόγνωρα βροχομετρικά ύψη και αλλεπάλληλες καταιγίδες, που δυσκόλεψαν σημαντικά τις εργασίες στους αμπελώνες».

Ο ίδιος σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Κτήματος, οι βροχοπτώσεις άγγιξαν τα 200 χιλιοστά, ξεπερνώντας ακόμη και τις υγρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. «Το προσωπικό των αμπελώνων προχώρησε στις απαραίτητες επεμβάσεις στη βλάστηση, ξεκινώντας από τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες. Χάρη στις εντατικές και επίκαιρες εργασίες, οι αμπελώνες δεν επηρεάστηκαν από την περίσσεια υγρασία».

Οι βροχές συνεχίστηκαν μέχρι και τον Αύγουστο, παράλληλα με τις σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην περιοχή. «Οι δύο τελευταίοι καλοκαιρινοί μήνες συγκέντρωσαν 95 χιλιοστά βροχής, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για το Sauvignon Βlanc». Παραθέτει ότι, αντίθετα με το υγρό καλοκαίρι, ο Σεπτέμβρης ήταν θερμός και ξηρός, συνθήκες που ευνόησαν την ωρίμανση των οψιμότερων ποικιλιών.

«Τα σταφύλια του Ασύρτικου και της Μαλαγουζιάς ωρίμασαν αργά, ευνοώντας τη συσσώρευση των αρωματικών τους συστατικών». Επιπλέον, η φθινοπωρινή δροσιά λειτούργησε ευεργετικά για την αρωματική και φαινολική ωρίμανση όλων των ποικιλιών.

Τέλος, τον Οκτώβριο έμειναν οι οψιμότερες των ποικιλιών, όπως Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Nebbiolo και το ψυχρότερο Cabernet Sauvignon. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο Κτήμα στα μέσα Οκτώβρη και αφήνει μια αίσθηση ικανοποίησης σε όσους συμμετείχαν, γιατί ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Από το 2022, αναμένουν έντονα φρουτώδη λευκά και ροζέ κρασιά. Σχετικά με τις αποδόσεις, ο κ. Τοπαλίδης αναφέρει ότι παραμένουν χαμηλές, χάρη στην εφαρμογή εδικών καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της ποιότητας. Θυμίζει ότι σε όλα τα ΠΓΕ Δράμας είναι κάτω από τα 1.200 κιλά, αλλά οι ίδιοι επιλέγουν έναν πολύ χαμηλότερο μέσο όρο, ειδικά στις ερυθρές ποικιλίες.

Δύσκολη χρονιά

Πολλές συγκινήσεις έκρυβε ο τρύγος του 2022, σύμφωνα με τον οινολόγο-διευθυντή παραγωγής του Κτήματος «Κώστας Λαζαρίδης», Γιάννης Οξυζίδης, εξηγώντας ότι οι κλιματολογικές συνθήκες, με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δοκίμασαν τις αντοχές των ανθρώπων και του αμπελιού. Παρ’ όλα αυτά, κάνει λόγο για ποιοτικά κρασιά, χάρη στις στοχευμένες αμπελουργικές επεμβάσεις και στις δύσκολες οινολογικές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.

Ο χειμώνας δεν δημιούργησε προβλήματα, καθώς χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, που πρόσφεραν υδατικά εφόδια στους αμπελώνες και επέτρεψαν τη φυσιολογική ανάπτυξη των οφθαλμών και την ανθοφορία.

Οι συχνές και δυνατές βροχές του καλοκαιριού τούς υποχρέωσαν να προσέξουν τη φυτοπροστασία. «Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μια όψιμη χρονιά, η οποία κατά το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκε από αίθρια καιρικά φαινόμενα, τα οποία ευνόησαν τις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά».

Ο κ. Οξυζίδης αναφέρει ότι ο τρύγος ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο στην Αδριανή και στην Καλή Βρύση. Στην Πλατανιά ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και στον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου στα μέσα Σεπτέμβρη με Chardonnay, ενώ συνεχίστηκε με Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά και Merlot. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon στις 13 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τα λευκά και τα ροζέ του 2022, εξηγώντας ότι διαθέτουν καλή αρωματική ένταση, φρεσκάδα και έντονη οξύτητα. Τα ερυθρά έχουν πολύ καλό αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, ζωηρό χρώμα, νεύρο και ένταση στο φινάλε. Τέλος, αναφέρει ότι οι στρεμματικές αποδόσεις, ειδικά στις λευκές ποικιλίες, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό 10%-15%, αποδίδοντας την αύξηση αυτή στις βροχές πριν από τον τρύγο.