Φυλή Πίνδου: Η κρυφή γοητεία των αλόγων στους πρόποδες του Ολύμπου

Άλογο σπάνιας φυλής Πίνδου

ΣΣτους πρόποδες του Ολύμπου και στο ορεινό χωριό της Ελασσόνας, τα Καλύβια, ο κτηνοτρόφος Μάκης Κωσταφάκας, μαζί με τον γιο του, Θωμά, διατηρούν μια μεγάλη αγελαδοτροφική μονάδα και ταυτόχρονα εκτρέφουν περίπου 250 άλογα της σπάνιας φυλής Πίνδου, τα οποία τους βοηθούν στη βόσκηση των ζώων.

Η οικογένεια ξεκίνησε το 1993, με 5 φοράδες και ένα αρσενικό και σήμερα, η αγάπη της οικογένειας για τα άλογα, η φροντίδα και η περιποίηση που αυτά χρειάζονται, έκαναν τη φάρμα να μεγαλώσει ραγδαία. Περίπου 170 άλογα είναι θηλυκά, κάτι που σημαίνει ότι η φάρμα θα συνεχίσει να μεγαλώνει, καθώς κάθε χρόνο η φοράδα γεννά, ενώ η οικογένεια Κωσταφάκα φροντίζει, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες (κυρίως κινδυνεύουν από λύκους).

Η αγάπη τους για τα ζώα παραλίγο να σταθεί μοιραία για τον υιό της οικογένειας, όταν προ ετών ο σπουδαστής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στη Φλώρινα δοκίμασε τις αντοχές του ίδιου και του αλόγου του, όταν χάθηκε σε υψόμετρο 2.700 μέτρων στον Όλυμπο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια ισχυρή χιονοθύελλα και διανυκτέρευσε στις χιονισμένες πλαγιές του βουνού, χωρίς καμία προστασία και τρόφιμα. Τον έσωσε τελικά η εμπειρία του και το άλογο, που φρόντισε να τον προστατεύσει από το δριμύ ψύχος.

Το ελληνικό άλογο –είδος υπό εξαφάνιση– συνυπάρχει και συμπορεύεται με τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων, φίλος, συνοδοιπόρος, συναγωνιστής. Έχει προσφέρει άπειρη βοήθεια στην ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και υλοτομία. Για τον λόγο αυτόν επιδοτείται, για να διασωθεί η φυλή (300 ευρώ το κεφάλι). Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Μάκης Κωσταφάκας, από το 5ετές επιδοτούμενο πρόγραμμα, έχουν πληρωθεί μόνο τον πρώτο χρόνο. «Ίσως επειδή είμαστε λίγοι και δεν έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε, μας έχουν ξεχάσει», λέει με παράπονο ο Ελασσονίτης παραγωγός. Να σημειωθεί ότι στην επαρχία, και γενικότερα στον νομό, μόνο 3 κτηνοτρόφοι διατηρούν ακόμη την σπάνια φυλή Πίνδου.

Η συντήρηση των αλόγων είναι ασύμφορη. «Σκεφτείτε ότι παλιότερα χάριζα κάποια σε συναδέλφους, τώρα κανείς δεν θέλει να… μπλέξει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κωσταφάκας.