Φινλανδία: Καινοτόμο κολάρο για βοοειδή λειτουργεί με την παραγόμενη ενέργεια του ζώου

Ένα κολάρο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των βοοειδών, το οποίο λειτουργεί με την κινητική ενέργεια που παράγει το ζώο και μπορεί να μεταδώσει ασύρματα τα δεδομένα, κατασκεύασε το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φινλανδία. Το πρόγραμμα Kinect, που εντάσσεται στις εφαρμογές κτηνοτροφίας ακριβείας, χρηματοδοτείται από την Business Finland, κυβερνητική υπηρεσία για την προώθηση της καινοτομίας στη χώρα.

Πιο αναλυτικά, η συσκευή τροφοδοτείται αποκλειστικά με την ενέργεια που εξάγεται από την κίνηση του ζώου, καθώς αυτό βόσκει. Στόχος του Kinect είναι να προετοιμάσει την εμπορευματοποίηση της πρώτης στο είδος της συσκευής συλλογής κινητικής ενέργειας του ζωικού κεφαλαίου, ανοίγοντας έτσι «παράθυρο» για μελλοντικές αυτόνομες έξυπνες φορητές συσκευές για εφαρμογές κτηνοτροφίας ακριβείας.

Μέχρι στιγμής, αυτές που διατίθενται στην αγορά τροφοδοτούνται από μπαταρίες πεπερασμένης διάρκειας ζωής, οι οποίες είναι ακριβές και με μεγάλο βάρος και απαιτούν τακτική αντικατάσταση και ανακύκλωση, επιβαρύνοντας τους κτηνοτρόφους με επιπλέον κόστος.

Μέσω της τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου του Τάμπερε στη συλλογή κινητικής ενέργειας και τη μετατροπή αυτής, καθώς και την εμπειρία στον τομέα της κτηνοτροφίας, το Kinect αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τις μπαταρίες των φορητών συσκευών κτηνοτροφίας ακριβείας, εξάγοντας ενέργεια από τις κινήσεις των ζώων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τεχνολογικές λύσεις με μεγαλύτερη αυτονομία και διάρκεια ζωής.

Τα παραπάνω πρόκειται να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους κατασκευαστές συσκευών κτηνοτροφίας ακριβείας, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου.