Φινλανδική εταιρεία στοχεύει να γίνει κορυφαία παγκόσμια προμηθεύτρια umami φυτικής προέλευσης

Γνωστό και ως «πέμπτη γεύση», το umami είναι μια χαρακτηριστική γαστριμαργική εμπειρία που βιώνεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Με συνολική χρηματοδότηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα, η φινλανδική Nordic Umami Company επιδιώκει να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, κλιμακώνοντας παγκοσμίως τη νέα τεχνολογία ζύμωσής της, με σκοπό να επανασυστήσει το umami μέσα από τα φυτικά τρόφιμα.

Το 2021, η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή μια τεχνολογία ζύμωσης για την εξαγωγή umami από φυτικά υποπροϊόντα, όπως αναλωμένοι κόκκοι από τη βιομηχανία ζυθοποίησης, κάτι που συμβάλλει και στην επίλυση του ζητήματος της σπατάλης τροφίμων.

Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το πρώτο εμπορικό της προϊόν, ονόματι Meatless Umami Bouillon, το οποίο η startup ισχυρίζεται ότι είναι μία από τις πρώτες φυσικές και βιώσιμες πηγές umami.

Τώρα, η Nordic Umami Company στοχεύει να κλιμακώσει την τεχνολογία της σε μια πιλοτική μονάδα βιομηχανικής κλίμακας με προγραμματισμένη μέγιστη μηνιαία παραγωγική ικανότητα 30 τόνων, αναπτύσσοντας περαιτέρω τα προϊόντα και το χαρτοφυλάκιό της.